nas p 9619
09.06.2019

Pet pravila za upotrebu parfema koje smo naučili od Francuskinja

Od kada je Pierre-François-Pascal Guerlain 1828. godine u Parizu počeo da prodaje prve mirise u bocama, preko kultnih parfema Coco Chanel, pa sve do danas, ljubav između Francuskinja i parfema veoma je duboka. Zato ne postoje bolji sagovornici na temu mirisnih nota od Parižanka čiji je laissez-faire pristup nezi i lepoti već decenijama fenomen koji se proučava širom sveta. Modna ikona Sabina Socol kaže da parfem nanosi svaki dan, pa čak i tokom onih dana kada zna da će ostati sama kod kuće. Ona otkriva 5 pravila kojima se sve Francukinje rukovode prilikom izbora i nanošenja parfema.

PRONAĐITE ODGOVARAJUĆI PARFEM I NE MENJAJTE GA

- Francuskinje su verne svojim parfemima. One nose istu mirisnu notu godinama i u svim prilikama, bez obzira da li je dan ili veče, leto ili zima. Žene u Americi vole da imaju na desetine parfema i da kupuju nove mirisne note koje su otkrile u časopisima ili u robnim kućama u kojima prodavci veoma napadno nameću nove proizvode. Ja ne volim nove parfeme, naročito one koji u sebi imaju previše arome irisa i grejpa.

IZABERITE PARFEM U SKLADU S VAŠIM GODINAMA

- Kada sam bila mlada devojka nosila sam parfem s jakom aromom pačulija sve dok mi moj deda nije skrenuo pažnju da je to mirisna nota za daleko zrelije žene. Tada sam počela da upotrebljavam parfem sa dominantnom notom sandalovine, a potom sam dugo nosila Chanel Cuir de Russie koji je bio dostupan samo u Rue Cambon. Kasnije sam na nagovor prijateljica prešla na Mitsouko od Guerlaina. Volim mošusne mirise, a iritiraju me oni sa mirisom hrane kao što su sa aromom vanile i čokolade.

SUPTILNOST JE NAJVAŽNIJA

- Francuskinje ne vole napadne stvari, pa se istog pravila drže i prilikom nanošenja parfema. Parfem nanosim na vratu, rukama i šalu. Ovaj poslednji trik naučila sam od bake.

NIKAD NE KOMBINUJTE DVA PARFEMA

- Da biste mogli da napravite dobru kombinaciju dva parfema morate biti stručnjak, a malo koja žena ima tako istančano čulo mirisa. Zato je najbolje da se uvek držite jednog parfema.

NE ZADRŽAVAJTE SA SAMO NA PARFEMISANJE TELA

- Francuskinje vole mirise, pa tako koriste i parfeme za kuću i auto. Lično imam mnogo parfema i mirišljavih sveća u svom stanu, kancelariji i autu. Često koristim i mirišljave štapiće u prostorijama u kojima provodim vreme.

Foto: @sabinasocol

Poslednje vesti
Ne propustite