25.02.2016

8 lakih koraka da osvežite svaki kutak vašeg doma

Ukoliko vam je dosadilo okruženje u kome živite, otkrivamo vam jednostavne trikove koji će vam pomoći da oplemenite enterijer i obezbedite toplu atmosferu u svom domu. Jer, pravilno odabranim sitnicama poput mirisnih sveća, biljaka, cveća, pribora za jelo, jastučića ili tepiha, svaki kutak vašeg životnog prostora može izgledati spektakularno. Pre nego što posegnete za kupovinom novog nameštaja ili velikim renoviranjem, poslušajte narednih 8 saveta i shvatićete da vam korenite promene možda i nisu potrebne.

#1 Pogledajte svoj životni prostor svežim očima
Kada svakodnevno posmatrate neki prostor, svaki predmet u njemu vam je toliko poznat da zaboravljate kakav utisak odaje gostima. Zato se potrudite da kada sledeći put uđete u vaš stan, vraćajući se od nekud, posmatrate enterijer kao da ste prvi put u njemu. Na taj način ćete lako shvatiti šta bi trebalo da promenite. Ako vam ovo ne pođe za rukom, pozovite u pomoć prijatelja čiji vam se ukus dopada.

#2 Popravite stare stvari
Često nam se dešava da izgrebani sto ili vratnicu koja se klati ostavimo nepopravljenu. Kada se nekoliko takvih sitnica nakupi, one itekako utiču na celokupan utisak o vašem enterijeru. Zato pozovite majstora da vam popravi sve što ne funkcioniše ili kroz uputstva koja danas lako možete pronaći na internetu upustite se sami u ovaj posao.

#3 Izbacite stvari koje ne koristite
Koliko puta u kutijama ili činijama odlažete stvari koje kasnije nikada ne upotrebljavate? Ako imate prenatrpane fioke, kutije, činije ili bilo šta slično, potrudite se da izbacite sav višak iz njih i vaš životni prosto će odmah izgledati lepše.

#4 Zamenite dotrajali nameštaj
Ukoliko shvatite da u vašem domu postoje komadi koji se ne mogu popraviti jer su isuviše stari i dotrajali, zamenite ih novim. Potrudite se da kupite kvalitetne komade koji će vam trajati dugo i sva je prilika da će vam na duže staze uštedeti novac.

#5 Potrudite se oko dekoracije
Vaš dom bi trebalo da bude odraz vaše ličnosti, pa ga zato dekorišite fotografijama koje vam znače, sitnicama sa putovanja ili umetninama koje su po vašem ukusu.

#6 Unesite biljke u vaš životni prostor
Ništa tako dobro ne može da osveži dom poput biljki, bilo da je reč o saksijskom ili cvećem u vazi. Zato je oplemenjivanje enterijera malim saksijama sa biljkama uvek najjednostavnije rešenje.

#7 Potrudite se oko izbora tekstila
Novu energiju u enterijer možete uneti i tako što ćete vaš krevet ili sofu oplemeniti novim prekrivačem ili jednostavno kupite nove jastučiće. U spavaću sobu takođe lako možete uneti promenu jednostavnom kupovinom nove posteljine, a na trpezarijskom stolu novim stoljnjakom.

#8 Nabavite novi pribor za jelo i piće
Proverite kakvo je stanje vaših tanjira, čaša ili pribora za jelo. Ukoliko imate mnogo rasparenih komada pribora, počastite sebi novim kompletom tanjira, čaša za vino, kašikama, viljuškama ili noževima. Mada vam se možda ne čini tako, ovakav korak uneće veliku promenu u vaš životni prostor.

Foto: Zara Home

Poslednje vesti
Ne propustite