07.08.2020

Ako vam zaštitna maska iritira kožu, ovo su beauty koraci koje bi trebalo da preduzmete

Novi problemi zahtevaju nova rešenja, a nošenje zaštitne maske najnoviji je izazov s kojima se suočava čitava populacija. Dok pojedinci masku nose samo kada odlaze u kupovinu ili kada su u zatvorenom prostoru s mnogo ljudi, veliki je broj onih koji je ne skidaju tokom  radnog vremena, a ako pored toga odlaze na posao gradskim prevozom, jasno je da najveći deo dana provedu pod maskom.

@monikh

U zavisnosti od toga koliko često nosite masku, ali i od tipa kože, ona može izazvati niz oštećenja koja se manifestuju na različite načine. Istraživanja pokazuju da više od 70% ljudi primećuje da im je koža znatno suvlja nego ranije, dok se 56,8% suočava s pojačanom osetljivošću kože. Više od polovine ispitanika reklo je da oseća svrab, a skoro 65% da pati od perutanja kože. Čak 49,4% suočava se s pojavom crvenila, a 32,9% s pojavom mitisera i bubuljica. Pomenute iritacije najčešće se javljaju na donjem delu lica odnosno na području na kom nosimo masku, ali s obzirom na činjenicu da će nam zaštita i ubuduće biti neophodna, u nastavku vam donosimo beauty vodič pomoćuu kog ćete sprečiti, ili svesti na minimum, oštećenja na koži.

HIGIJENA JE PRVI KORAK

Pre nego što se zapitate šta bi trebalo da promenite u beauty rutini, pobrinite se da vaša maska uvek bude čista, jer ona predstavlja idealno okruženje za razvoj bakterija. Ukoliko se opredelite za jednokratne maske, kada ih jednom skinete, nemojte ih više upotrebljavati. S druge strane, mnogo ekonomičnije i praktičnije rešenje jesu pamučne maske. Njih možete nositi tokom celog dana, ali ih obavezno svake večeri perite na 40 ° do 60 ° C.

Yamamay zaštitne maske

ČIŠĆENJE, ČIŠĆENJE, ČIŠĆENJE

Ukoliko dva puta dnevno (ujtru i uveče) temeljno očistite lice, koža će vam biti beskrajno zahvalna na tome. Preparat za čišćenje izaberite u zavisnosti od toga s kakvim se problemom suočavate i kakve su vaše navike. Osobe kojima je koža iritirana trebalo bi da biraju blage proizvode koji ne pene i ne sadrže mirise, a ukoliko nosite šminku, biće vam potrebno dvofazno čišćenje. Ipak, ono što nikako ne bi smeli da propustite jeste umivanja mlakom vodom.

Versed Baby Cheeks All in One hidrirajuće mleko za čišćenje lica

Clinique Take the Day Off balzam za čišćenje lica

PAŽLJIVO S EKSFOLIJACIJOM

Ako su preparati na bazi kiselina do sada bili deo vaše svakodnevne rutine, vreme je za restrikciju ovih proizvoda. To ne znači da bi trebalo potpuno da ih ukinete, ali bi trebalo da ih zamenite proizvodima na bazi enzima (izbegavajte voćne enzime) ili salicilne kiseline, naročito ako se suočavate s iritacijama. Ukoliko su akne vaš najveći problem, oslonite se na preparate koji sadrže AHA kiseline i vitamin C.

The Inkey List Cleanser sa salicilnom kiselinom

HIDRATACIJA JE PRIORITET

Intenzivna hidratacija trebalo bi da bude prioritet svima, a posebno osobama koje se suočavaju s pojačanom suvoćom kože. Sastojci koji ojačavaju kožnu barijeru poput pantenola, ceramida, glicerina ili niciamida podstaći će i brže zaceljivanje svih kožnih problema, a ukoliko je vaš epiderm iritiran, proizvodi na bazi aloe vere su pravi spas.

Eucerin Hyaluton-Filler Hydro buster

Vichy Aqualia Thermal bogata hidrantna krema

PROMENITE PUDER

Nošenje make-up podloge ispod zaštitne maske samo će dodatno pogoršati situaciju, pa bi trebalo da ih izbegavate. S obzirom na to da maska prekriva veći deo lica, najbolje je da ove proizvode uopšte ne koristite ili da birate blage formule koje ćete naneti samo na gornji deo lica. Odlično rešenje su BB kreme ili korektor kojim ćete prekriti eventualne nesavršenosti.

Bourjois Heathy Mix BB krema

Bobbi Brown Instant Full Cover korektor

STAVITE AKCENAT NA OČI

Spadate u osobe koje vole make-up? Stavite akcenat na oči. Nanesite senke u razigranim i vibrantnim bojama, odlična opcija je i ajlajner u boji i sve to začinite s nekoliko slojeva maskare. Neka vam i obrve uvek budu uredno počupane, a dodatno ih možete naglasiti odgovarajućom olovkom.

Kat Von D Lolita Por Vida paleta senki

Nyx Vivid Brights ajalajner – Violet

PRUŽITE KOŽI DODATNO OSVEŽENJE

Da bi vam koža ostala sveža i hidrirana tokom čitavog dana, uvek nosite sa sobom odgovarajuću termalnu vodu ili mist, kojim ćete isprkati lice na svakih nekoliko sati. Većina ovih proizvoda može se koristiti i preko make-upa tako da ne morate da strahujete da će vam pokvariti šminku.

La Roche-Posay termalna voda

Caudalie Beauty Elixir

Naslovna fotografija: @brittanyxavier
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite