31.08.2015

Andy Warhol: Knjiga Polaroid fotografija čuvenog umetnika

Kad neko poseduje vanserijski talenat, onda sve što dotakne pretvara u umetnost. Ekscentrični Andy Warhol, na spisku svojih navika imao je i običaj da svuda sa sobom nosi Polaroid kameru kako bi kroz fotografije beležio sve što se njemu i oko njega dešava. Tako su te slike postale pravi dnevnik njegove svakodnevice.

1p aw 31815

Kontonuirano je fotografisao od 1958. godine, pa sve do svoje smrti 1987. Za to vreme nastala je ogromna zbirka Polaroid fotografija koja sadrži portrete njegovih prijatelja, ljubavnika, umetnika, slavnih ličnosti, običnih ljudi, a tu su i autoportreti. Tim instant fotografijama beležio je apsolutno sve što se dešavalo oko njega u tom periodu, tako da one imaju trajnu istorijsku vrednost jer dokumentuju važno i bogato umetničko razdoblje druge polovine prošlog veka.

2p aw 31815

Izdavačka kuća Taschen udružila se sa fondacijom Andy Warhol kako bi stotine tih instant fotografija objavila u formi knjige “coffee table book”. Knjiga je sada dostupna u Taschen slobodnoj prodaji, ali i preko internet stranice taschen.com.

3p aw 31815

Poslednje vesti
Ne propustite