11.05.2021

Anticelulit tretmani koji će pripremiti vašu kožu za bikini sezonu

Celulit je večiti neprijatelj žena, naročito u letnjem periodu kada se spremamo da obučemo omiljeni šorts, suknju ili bikini. Istraživanja pokazuju da se čak 90% ženske populacije suočava s ovim problemom, stoga ne čudi što danas postoji veliki broj tretmana i procedura za suzbijanje celulita. Takozvana pomorandžina kora zapravo je naslaga masnog tkiva, koja nastaje nagomilavanjem masnoća i toksina ispod kože, usled čega dolazi do slabljenja tkiva koje povezuje kožu s mišićima. Mada gotovo da ne postoji način da se potpuno obračunamo sa celulitom, dobra vest je da značajno možemo ublažiti njegovo prisustvo. Za početak je važno naglasiti da samo izbalansirana ishrana, redovna hidratacija tela i vežbanje utiču na sam koren problema dok tretmani umanjuju njegovu vidljivost. Ipak, ako se u prethodnim mesecima niste pridržavali strogih pravila zdrave ishrane niti pili četiri litra vode dnevno i redovno vežbali, upravo su tretmani last minute rešenje koje će pripremiti vašu kožu za leto. Danas postoji niz različitih opcija, a mi vam predstavljamo prednosti i mane najpopularnijih među njima.

@zinafashionvibe

SUVO ČETKANJE TELA
Ovo je jedan od retkih anticelulit tretmana koji možete izvoditi sami kod kuće. Suvo četkanje oslobađa kožu od mrtvih ćelija, stimuliše rad limfnog sitema i pomaže mu da izbaci toksine, redukuje celulit i odčepljuje pore. Ova metoda poboljšava i cirkulaciju što dovodi do plumping efekta, a samim tim celulit postaje manje vidljiv. Svakako postoji i druga strana medalje, pa se ova metoda ne preporučuje osobama s ekcemima, hronično suvom kožom ili psorijazom, a čak iako se ne suočavate s ovim problemima, jako i često četkanje može dovesti do osetljivosti kože, pa čak i do ogrebotina.

RUČNE MASAŽE
Anticelulit masaža jedna je od najpopularnijih opcija već decenijama, a funkcioniše po pricipu podsticanja cirkulacije krvi i limfe te pomaže da se masno tkivo odvoji od kože i da se ravnomerno rasporedi, što kao rezultat dovodi do toga da celulit bude manje vidljiv. Po pravilu se sastoji iz tri faze: koža se najpre laganim pokretima zagreva kako biste kasnije manje osećali bol, nakon toga kreće masaža koja je nešto poput pritiskanja i štipkanja dok se u poslednjoj fazi telo masira dugim i laganim pokretima radi izbacivanja toksina. Pre nego što se odlučite za ovaj tretman važno je da se dobro raspitate o osobi koja ga izvodi, a anticelulit masaže ne preporučuju se osobama koje imaju bilo kakav problem s kapilarima. Neke od neželjinih posledica ove metode je pojava modrica, kao i intenzivna bol tokom tretmana.

@negin_mirsalehi

MADEROTERAPIJA
Ova metoda veoma je popularna poslednjih godina, a izvodi se specijalno dizajniranim drvenim oklagijama. Funkcioniše po principu limfne drenaže i rezultati se postižu mnogo brže nego klasičnim masažama. Cilj je da se podstakne mikrocirkulacija i uklone toksini, masne naslage i višak vode koji se zadržavaju u određenim delovima tela. Usled toga, tonus kože postaje znatno bolji, a samim tim se i celulit manje vidi, a osim toga, maderoterapija vrlo je efikasna kod oblikovanja tela i smanjenja obima na kritičnim zonama.

LPG
LPG tretman odnosno lipomasaža izvodi se pomoću specijalno dizajniranog aparata koji radi po principu vakuma. Reč je o prvom medicinski ispitanom metodu koji deluje na adipocite (potkožne masne ćelije) i vezivno tkivo. Slično kao i drugi tretmani, LPG povećava protok krvi i limfne tečnosti, podstiče međućelijsku razmenu materija i oslobađanje od toksina. Usled toga, celulit je znatno manje vidljiv, a rezultati se postižu brže nego masažama. Za optimalan efekat potrebno vam je najmanje 10 tretmana, koja se kontinuirano rade na svaka dva do tri dana.

@zinafashionvibe

TRETMANI LASEROM
Ova procedura deluju tako što toplotna energija prodire kroz kožu i topi masne ćelije, a istovrmeno sintetiše novi kolagen. Zahvaljujući tome, celulit je manje vidljiv, a koža je elastičnija, zategnutija i mekša. Tretman traje oko sat vremena i nije bolan, a rezultate ćete odmah primetiti. Uglavnom je potrebno pet do deset tretmana, koji se mogu raditi svakodnevno, a ova procedura veoma je efikasna i kada je reč o smanjenju obima na kritičnim zonama odnosno oblikovanju tela. Jedna od mana ove metode jeste činjenica da može izazvati pojavu modrica ili kratkotrajnu nadutost, ali se ove nuspojave ne dešavaju često.

MEZOTERAPIJA
Mezoterapija za uklanjanje celulita podrazumeva ubrizgavanje mezoterapijskog koktela direktno u područja zahvaćena celulitom. Kokteli se individualno prilagođavaju pacijentu u zavisnoti od tipa celulita, stanja limfne cirkulacije i kvaliteta kože. Koriste se koteli koji sadrže supstance koje utiču na topljenje potkožnog masnog tkiva, potom supstance koje ubrzavaju cirkulaciju, izbacuju višak tečnosti i supstance koje ojačavaju integritet potkožnih kolagenih vlakana. Pored toga koktelima se dodaju hijaluron, aminokiseline, bioaktivni peptidi i drugi sastojci koji hrane i revitalizuju kožu. Neželjeni efekti su retki i blagi, a uglavnom se nakon tretmana javljaju sitne modrice koje prolaze nakon nekoliko dana ili blaga bol nakon intervencije. Obično je potrebno uraditi četiri do osam tretmana u razmaku od sedam do deset dana.

@zinafashionvibe

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @sincerelyjules
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite