02.09.2015

Bata Spasojević: Nadam se da će me modna publika u Njujorku prihvatiti

Dizajner Bata Spasojević koji je pre šesnaest godina osnovao brend “Individual” sa kojim se nametnuo kao pravi virtuoz na domaćoj modnoj sceni, sprema se za velike izazove koji ga očekuju. Višestruko nagrađivani kreator, leto je proveo u Crnoj Gori gde je u saradnji sa fotografom Ištvanom Cekušem realizovao niz kreativnih ideja, svoje nove modele uskoro će predstaviti beogradskoj i novosadskoj publici, a ima nameru i da otvori modnu agenciju. Kao kruna njegovog uspeha, biće revija na Njujork Fashion Week-u koju će imati na proleće naredne godine. Ovo su bili i više nego dobri razlozi da razgovaramo sa uspešnim dizajnerom.

Kako ste proveli leto koje je na izmaku?
– Kao i prošle godine, veći deo leta proveo sam u Herceg Novom gde sam sa fotografom Ištvanom Cekušem i direktorkom „Sun Resorta“ Ritom Lukač ostvario odličnu saradnju zahvaljujući kojoj su nastali sjajni editojali.

Jovana Odalović i Stanko Jančić

Jovana Odalović i Stanko Jančić

Šta vam je bilo najinspirativnije za fotografisanje?
– Pored editorijala, ove godine smo odlučili da radimo i umetničke fotografije. Osim u „Sun Resortu“, inspiraciju smo pronašli i na mnogim zanimljivim lokacijama duž Jadrana. Među mestima koje smo obišli našli su se i Perast, Kotor, ostrvo Sveti Đorđe , Mamula… Tamo smo pravili više umetničke, a menje modne fotografije, koje planiramo uskoro i da izložimo. Postavku ćemo najpre prikazati u Crnoj Gori i to najverovatnije u Porto Montenegro Regent hotelu, a potom i u Beogradu.

Marko Zec

Marko Zec

Ko je bio glavna zvezda vaših editorijala?
– Prošle godine otkrio sam manekena Stanka Jančića sa kojim smo nastavili saradnju i ovog leta, ali smo pronašli i tri nova lica – Milana Njegovca, Jovanu Odalović i Marka Zeca. Siguran sam da će ova imena uskoro postati jako poznata u modnom svetu, a i šire.

Otkrivanje novih lica vam odlično ide, planirate li da uskoro počnete da se bavite i tim poslom?
– Mnogi manekeni koji su sada veoma uspešni počeli su tako što sam ja u njima prvi prepoznao talenat. Već godinama unazad prijatelji mi govore da bi trebalo da imam svoju agenciju za modele, pa sam odlučio da poslušan njihov savet. U saradnji sa Ištvanom, ove jeseni planiram da počnem da se bavim i tim poslom, i siguran sam da ćemo biti uspešni.

Milan Njegovac

Milan Njegovac

Kada ćete predstaviti novu kolekciju brenda „Individual“?
– Pripremam veliku reviju u Beogradu na kojoj ću predstaviti kolekciju jesen/zima 2015/16. Biće na jako zanimljivoj lokaciju koju za sada ne mogu da otkrijem, a imam i preliminarne dogovore sa grupom Sevdah Baby koja bi trebalo da se pojavi na bini i da svira uživo tokom revije. Biće to jako zanimljiv show.

Hoćete li učestvovati i na Serbia Fashion Week-u?
– Da, tamo ću predstaviti kolekciju za proleće/leto 2016 i radujem se tome. Zahvaljujući Svetlani Horvat, organizatorki te manifestacije koja je deo Evropske asocijacije Nedelja mode, sledeće godine u martu imaću priliku da svoju kolekciju jesen/zima 2016/17 predstavim na Njujork Fashion Week-u. Rekli su mi da sam dizajner čija estetika najviše odgovara Velikoj jabuci.

4p bs 2915

Jeste li uzbuđeni zbog te revije?
– Jesam i planiram da se ozbiljno pripremim. Pre odlaska u Njujork, tačnije ovog novembra, ekipa američkog Vogue-a dolazi da snimi prilog o meni. Želim da ih odvedem u Crnu Goru i „Sun Resort“, jer je to mesto mojih najvećih inspiracija. Oni će ispratiti i fotografisanje kampanje za kolekciju koju ću predstaviti u Njujorku.

Pre četiri godine učestvovali ste na Nedelji mode u Majamiju, šta očekujete od ponovnog odlaska u Ameriku?
– Amričkoj publici sam se prvi put predstavio 2011. godine na Nedelji mode u Majamiju i tada sam dobio najznačajnije priznanje u svojoj karijeri, odnosno nagradu njihovog žirija „Internatuional rising star“. Ovog puta, na red je došao Njujork i videćemo kako će me tamo prihvatiti publika. Postoje predlog da tokom boravka u Americi učestvujem na još jednom Fashion Week-u u toj zemlji, ali to još nije potvrđeno, pa ne bih mnogo o tome.

5p bs 2915

Foto: Ištvan Cekuš

Poslednje vesti
Ne propustite