05.02.2017

Beer Lovers’ Tour: Top 5 beogradskih pivnica

Na ugostiteljskoj mapi Beograda poslednjih godina može se uočiti sve više pivnica koje svojim posetiocima nude bogatu ponudu omiljenog zlatnog napitka sa svih meridijana. Karakteriše ih nepretenciozan, ali pažljivo osmišljen enterijer, stručno osoblje koje je uvek spremno da odgovori na sva pitanja posetilaca i opuštena atmosfera slična onoj koja vlada u britanskim pabovima. Širok spektar piva kojima su ova mesta snabdevena omogućava svakome da pronađe svoj omiljeni ukus. Osim napitaka čuvenih stranih brendova, među gostima beogradskih pivnica na ceni su i domaći proizvođači kraft piva. Ukoliko ste radoznali da isprobate nove ukuse ili ste istinski ljubitelj piva, izdvojili smo za vas top 5 mesta gde ćete garantovano uživati u svim čulima.

BERLINER (Braće Krsmanovića 6)

Facebook/Berliner

Facebook/Berliner

Od kako je 2014. godine počela sa radom, pivnica “Berliner” izdvojila se kao jedno od omiljenih mesta u Savamali. U bogatoj ponudi ima više od 80 vrsta piva, različitih ukusa i karakteristika, iz svih delova sveta – Italije, Nemačke, Rusije, Belgije, Južnoafričke Republike… Nisu izostavljena ni naša piva, a poseban akcenat stavljen je na proizvode domaćih kraft pivara. Sveden enterijer u industrijskom stilu, takođe, spada u jedan od zaštitnih znakova ovog mesta, a gosti imaju priliku da uživaju i u odličnoj gastro ponudi koju čine nemački specijaliteti. Kobasice u bavarskoj kifli, homemade sporo kuvani kupus ili krilca u različitim verzijama samo su neki od specijaliteta nakon kojih ćete sigurno oblizivati prste.

GVOŽĐARA 1870 (Karađorđeva 43)

Facebook/Pivnica Gvožđara 1870

Facebook/Pivnica Gvožđara 1870

Gvožđara 1870 je dobila naziv po gvožđari koja je na istom mestu otvorena upravo 1870. godine, a u starinsko adaptirano zdanje danas je pravi raj za pivopije. Više od 100 najboljih piva iz celog sveta dovoljna su preporuka da posetite ovo mesto koje je ujedno i jedino u Srbiji gde ćete moći da okusite najbolja nepasterizovana, točena, češka piva Pilsner Urquell i Kozel. Da bi uživanje bilo potpuno i na meniju su se našla jela koja najbolje idu uz pivo. Tu su originalna češka kolenica, Rusmirove kobasice i ćevapi “Kod Jonuza” iz Novog Pazara, ali i burgeri od čistog junećeg mesa koji dolaze sa belgijskim pomfritom. Na karti pića je i bogata ponuda vina. Gostima se preporučuje da uz belo vino obavezno probaju sir sa Peštara dok se ljubiteljima crnog vina preporučuje gulaš od divljači ili tartar biftek.

SAMO PIVO (Balkanska 13)

Facebook/Samo Pivo

Facebook/Samo Pivo

Pivnica smeštena u intimnom prostoru, sa nepretencioznim ali originalno osmišljenim enterijerom otvorena je sa ciljem da doprinese popularizaciji kulture piva u Srbiji i razvoju novih koncepata konzumacije ovog pića. “Samo pivo” svojim gostima nudi više od 250 različitih piva iz različitih krajeva sveta – Škotske, Belgije, Argentine, Engleske, Nemačke… Nisu izostavljena ni domaći i regionalni proizvođači. U ponudi je i veliki izbor točenih piva, a tu su i piva sve popularnije domaće kraft pivnice Kabinet. Ovo mesto odličan je izbor za sve one koji žele da osete duh londonskih pabova, a atmosfera je opuštena i neopterećujuća.

MINERS PUB (Rige od Fere 16)

Facebook/Miners Pub

Facebook/Miners Pub

Najbolji nemački lageri i pšenična piva, fantastični belgijski blondovi i pšenična piva začinjena korijanderom i narandžinom korom, uvek zanimljivi engleski ejlovi i zahmeljena pivarska remek dela iz Škotske – ovo je samo deo ponude na karti pića “Miners Pub-a”. Tu su i proizvodi dve domaće zanatske pivare – poznatog Krugera & Brenta i Kabineta. Najznačajnija karakteristika ove pivnice jeste što ima i raznovrstan prateći sadržaj. Umetnici ovde imaju mogućnost da predstavljaju svoj rad te se često održavaju izložbe, a organizuju se i stand up komedije. Gosti imaju priliku da igraju i stoni fudbal, zatim odlični Twiglight Zone fliper ili da učestvuju u pikado turnirima.

PIVOPIJA BEER SHOP & TAP ROOM (Bulevar Zorana Đinđića 4a i Njegoševa 53, Zemun)

Facebook/Samo Pivo

Facebook/Pivopija

Prvi spski Beer Shop & Tap Room otvoren je najpre u Zemunu, a potom i u Novom Beogradu te ljubitelji njihovog koncepta mogu da uživaju na dve različite lokacije u gradu. Prostor u Zemunu krajem prošle godine je proširen i adaptiran u pub koji sada nosi ime “Lakat”. Osnivači su istinski ljubitelji piva koji su imali cilj da kupcima ponude kako omiljena i dobro poznata piva tako i ona nesvakidašnja koja se ne mogu pronaći na našem tržištu. Kod “Pivopije” možete probati, ali i kupiti i poneti kući različita engleska, škotska, nemačka, češka ili ruska piva, a promovišu i umeće srpskih pivara kao što su Kruger & Brent i Kabinet. Stručno osoblje uvek je spremno da kupcima objasni sve što ih zanima o njihovom omiljenom zlatnom napitku, a među njihovim najprodavanijim pivima su Brew dog: Punk IPA, Libertine, Hard Core, Schneider: TAP5, TAPX, Eicebock sa 12% alkohola kao i Augustiner, London Pride, Hobgoblin i Citra.

Naslovna fotografija: Pivnica Gvožđara 1870

Poslednje vesti
Ne propustite