11.04.2017

Beograd na listi top 10 evropskih destinacija za 2017. godinu

Početak proleća najvažniji je period u godini za turističke organizacije velikih evropskih gradova koji žele da privuku što veći broj posetilaca iz celog sveta. To je vreme kada prestižni američki travel magazin Jetsetter objavljuje listu 10 najboljih evropskih destinacija za city break putovanja što znači da gradovi koji se nađu na spisku mogu da očekuju priliv velikog broja stranaca. Ove godine na listi su se našle čak tri destinacije sa prostora bivše Jugoslavije, a među njima i Beograd. Kada je reč o iznenađenjima, posle mnogo godina, među must seen gradovima nisu Berlin, Venecija, Rim, Barselona i Amsterdan.
U obrazloženju časopisa stoji da izabrani gradovi odišu savršenom kohabitacijom prošlosti i savrmenog doba, bilo da su u skladu, ili je njihova formula koegzistencije zasnovana na kontrastima.
Pogledajte u nastavku listu evropskih destinacija koje Jetsetter preporučuje da posetimo u 2017.

1. LISABON

1b 11417

Smešten u južnom delu Portugalije, ovaj živopisni grad već dugo je na radaru mnogih turista, ali poslednjih godina postaje sve zanimljiviji. Za to postoje dobri razlozi: cenovno je veoma prihvatljiv jer ručak u prosečnim restoranima košta oko 10-ak dolara, male su šanse da vas vremenske prilike ne posluže pošto ima čak 290 sunčanih dana u godini, ljudi su veoma ljubazni i prijateljski nastrojeni, poseduje jedinstvenu arhitekturu nastalu tokom perioda kasne gotike, kao i niz kulturno-istorijskih spomenika. Nikako se ne sme propustiti poseta muzeju savremene umetnosti Museu Coleção Berardo, kao ni uživanje u fado muzici koja je nastala upravo u Portugaliji.

2. CRNA GORA

2bbb 11417

Zbog male veličine, ali i prirodnih lepota koje poseduje čitava zemlja, Crna Gora je jedina država koja s našla na listi must seen destinacija. Jetsetter je preporučuje ljubiteljima prirodnih lepota koji vole da uživaju u pogledima na slikovite pejsaže. Grad koji ističu je Kotor, s obzirom da se čitavo središte starog grada nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Na listi su i Nacionani park Durmitor i Nacionalni park Lovćen koji se diči Njegoševim mauzolejem smeštenom na impozantnom vidikovcu do koga vodi 461 stepenik, a pogled sa ove tačke zasigurno će vam zaustaviti dah.

3. MADRID

3b 11417

Mada je Barselona dugo važila za najlepši španski grad koji ima najbolju turističku ponudu u zemlji, nepravedno zapostavljeni Madrid poslednjih godina postao je daleko atraktivniji. Lepota baroknih bulevara ove metropole prvo je što ćete primetiti, a obilazak grada podrazumeva osetu ulici La Gran Via koja nikada ne spava, O bogatom kulturnom nasleđu svedoče brojne velelepne građevine, crkve, palate i muzeji. Znamenitosti je mnogo, ali ovaj grad će vas ponajviše osvojiti svojim šarmom i energijom. Ukoliko želite uvid u alternativnu scenu španske prestonice lokacije koje morate videti su ulica Corredera Baja de San Pablo, kulturni centar Matadero Madrid i Nómada tržni centar u kome je smešteno više od 120 radnji sa dizajnerskim komadima nakita i garderobe.
Madrid je i fenomenalna destinacija za šoping, ima odlične restorane i nudi fantastičan noćni provod.

4. PORTO

4b 11417

Osim Lisabona, u Portugaliji je jednako vredno posetiti i severni Porto. Ovaj grad pravi je raj za hedoniste jer nusi turistima uživanje u vrhunskim lokalnim vinima i odličnim kulinarskim specijalitetima. Gastro ponuda je fantastična, a bićete oduševljeni svakim zalogajem, svejedno da li ćete izabrati da ručate sedvič iz kioska na ulici ili ćete otići u restoran sa Michelinovim zvezdicama. Porto nudi i odličan provod u gradskim barovima i malim klubovima, a arhitektura je tek posebna priča. Najveća znamenitost grada je njegovo staro jezgro koje je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a kao svetska baština. Tu se nalazi niz trhova i uskih ulica sa brojnim crkvama, palatama i drugim zdranjima.

5. DUBROVNIK

5b 11417

Grad osnovan u 7. veku smatra se najatraktivnijom lokacijom u Hrvatskoj iz nekoliko razloga. Stari grad izlazi na predivne plaže, jedan je od najsunčanijih evropskih gradova u kome tokom maja i juna svaki dan ima 12 sunčanih sati, a osim toga, jedan je od retkih preostalih utvrđenih gradova na svetu. Sama šetnja gradom već je iskustvo vredno posete ovom mestu, a glavna turistička atrakcija je noćna vožnja panoramskom žičarom. Dodatni plus Dubrovnika jeste i njegova odlična gastro ponuda.

6. VILNJUS

6b 11417

Iako prestonica Litvanije obično nije na spisku zemalja koje želite da posetite tokom života, ona je, zapravo, nepravedno zapostavljena. Istočnoevropski grad može mnogo toga da ponudi turstima i postaje sve zanimljiviji. Svake godine tamo se održava popularni Street Art Festival koji posećuju umetnici iz čitave Evrope, stari grad Vilnjusa je praktično barokno remek delo, a u ulici Stikliu imate priliku da šopingujete komade lokalnih dizajnera.

7. ORHUS

7b 11417

Drugi po veličini grad u Danskoj, poznat je kao luka, preoznatljiva po fantastičnom spoju savremene i arhitekture stare nekoliko vekova. Ima najbolju ponudu nordijske hrane, a u njemu je smešten i čuveni Frederikshøj restoran, sa tri Michelinove zvezdice, u vlasništvu popularnog dansko-libanonsko celeb chef-a Wassima Hallala. Najpoznatiji lokalni specijalitet je otvoreni sendvič koji možete probati na svakom koraku po veoma pristupačnoj ceni, a to je i glavni adut najpoznatijeg gradskog restorana Kähler Spisesalon. Ljubitelji skandinavske mode ne bi smeli da propuste koncept radnju Ganni gde se može kupiti odeća lokalnih dizajnera. Orhus je ove godine proglašen i za prestonicu evropske kulture, te će se u njemu održavati najraznolikiji kulturno-umetnički događajji.

8. BUKUREŠT

8b 11417

Jetsetter prestonicu Rumunije opisuje kao savršen spoj istoka i zapada jer su u gradu na svakom koraku vidljiva obeležja dugogodišnje vladavine komunizma koja se savršeno stapaju sa modernim građevinama nastalih u 21. veku. Dalja prošlost grada očitava se kroz velepne crkve i nacionalne muzuje te je Bukurešt mesto zanimljivih kontradiktornosti. Malo je poznato da ovaj grad nosi i epitet Malog pariza ili Pariza Istoka. Poznat je i po prostranim parkovima, ima čak sedam jezera i dve reke.

9. ROTERDAM

9b 11417

Slično kao što turisti u Danskoj pre biraju Kopenhagen nego Orhus, tako u Holandiji češće odlaze u Amsterdam nego u Roterdam. Međutim, ova luka itekako je vredna pažnje. Za razliku od većine evropskih gradova, u Roterdamu dominira moderna arhitektura. Razlog tome je što je 1940. godine njegovo središte tokom Drugog svetskog rata u potpunosti uništeno, da bi tokom narednih godina bila isto tako u potpunosti obnovljeno. Leži na dve reke i svetski je lider u dizajnu što se može primetiti na svakom koraku. Ne smete propustiti posetu muzeju the Kunsthal Rotterdam u kome se svake godine održavaju neke od najboljih izložba na svetu dok je četvrt Westelijk Handelsterrein najlepše mesto za ispujanje kafe ili odlazak na tučak.

10. BEOGRAD

10b 11417

Kada je reč o našoj prestonici, Jetsetter navodi da su u gradu i dalje primetne posledice NATO bombardovanja, ali i da se Beograd ubrzano razvija u 21. veku te nudi veoma bogate turističke sadržaje. Kao glavni aduti grada navode se Savamala koja je opisana kao kulturni centar u kome se konstantno otvaraju nova i zanimljiva mesta, zatim kafići i splavovi koji se nalaze pored reke, kao i veoma zanimljiv noćni život. Kada je reč o lokalnim specijalitetima, američki turistički stručnjaci smatraju da se ne sme propustiti degustacija ćevapa i šljivovice i naglašavaju da su njihove cene jako pristupačne.

Foto: Jetsetter.com (Lisabon, Madrid, Porto, Dubrovnik, Vilnjus, Bukurešt, Amsterdam), TOB, Turistička organizacija Crne Gore, Visit Denmark, Holland Media Bank

Poslednje vesti
Ne propustite