13.12.2015

Bezgluteinska božićna torta po receptu Jamieja Olivera

Strast prema hrani Jamieja Olivera nateraće svakoga da se oproba u kuhinji. Ovaj svestrani kuvar često pokreće nove projekte, otvara restorane i osmišljava originalne koncepte. Ako verno pratite njegove emisije, verovatno znate kako Jamie postaje posebno aktivan u doba praznika kada priprema najfinija jela i pića inspirisan novogodišnjim i božićnim duhom. Njegova stranica već je puna tematskih recepata za ovogodišnje praznike, a mi smo izdvojili recept za bezgluteinsku tortu koja je idealna za sve one koji ne žele da se odreknu zdrave ishrane ni tokom sezone slavlja.

Sastojci:

200g suvih šljiva
40g kandiranog voća
200g suvog grožđa
200g ribizli
200g sušenih brusnica
140g Kandiranih trešanja
125ml tamnog ruma
125ml organskog soka od šumskog voća
250g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi)
250g bezgluteninskog brašna
1/2 kašičica cimeta
1 kašičica muskatnog oraščića
morska sol
300g tamno smeđeg šećera
5 velikih organskih jaja

Za glazuru:

3 velika organska jaja
700g šećera
1/2 isceđenog limuna

Priprema:

Grubo naseckajte suve šljive i kandirano voće, a zatim ga stavite u veliku činiju i pomešajte sa drugim voćem. Prelijte ga polovinom pripremljenog ruma i polovinom soka od šumskog voća, a potom pokrijte i ostavite da prenoći.
Sutradan, zagrejte rernu na 150°C. Premažite kalup za pečenje maslacom, a potom pospite bračnom i otklonite višak.
Ostatak brašna prosejati i dodati cimet i muskanni oraščić. U činiji mutiti mikserom maslac i smeđi šećer dok ne dobijete kompaktnu masu. Potom dodajte jedno po jedno jaje i umešati ga mikserom. Na kraju dodati natopljeno voće i mešavinu brašna, cimeta i muskantnog oraščića. Mešati dok ne dobijete kompaktnu masu.
Smesu staviti u pripremljeni kalup, a zatim stavite u vruću pećnicu na oko 2 sata odnosno dok ne dobije zlatno braon boju.
Kad torta bude pečena izbušite je čačkalicama i u rupice sipati ostatak ruma i soka os šumskog voća dok je kolač još topao. Ostavite da se torta potpuno ohladsi, a zatim je prebacite na tanjir za tirtu.
Za pripremu glazure odvojite žumaca od belanaca. Umutiti belanca u čvrst snega, a potom postepeno dodavati i mutiti kašiku po kašiku šećera. Na kraju dodati sok od polovine limuna i sve lepo umutiti. Tortu premažite dobijenom glazurom.

Recept i fotografija: jamieoliver.com

Poslednje vesti
Ne propustite