nas-h-211016
08.05.2019

Bezgluteinski hleb sada svako može da napravi

Poslednjih godina često slušamo o tome kako bi unos hleba trebalo da svedemo na minimum ili da ga potpuno izbacimo iz ishrane, naročito ukoliko želimo da izgubimo na težini ili da se zdravo hranimo. Međutim, pravi znalci znaju da se hleb nikako ne bi trebalo ubrajati među loše namirnice – sve dok je napravljen od dobrih i kvalitetnih sastojaka i ako se jede u umerenim količinama. Ako želite da budete sigurni da je vaš hleb sadrži samo proverene sastojke, najbolje je da ga napravite sami. To neće biti težak zadatak ukoliko pratite naš isprobani recept za bezgluteinski hleb koji se pravi od namirnica koje svako ima u svojoj kuhinji.

1bgh 7519

Sastojci:
325 ml mleka
2 jaja
1 kafena kašika vinskog sirćeta
450 g smeđeg bezgluteinskog brašna
morska so
2 supene kašike smeđeg šećera
10 g suvog kvasca
3 supene kašike maslinovog ulja

Priprema: Ugrejte mleko u maloj šerpi na laganoj vatri. Nemojte čekati da proključa, potrebno je samo da bude toplo. U velikoj posudi slomite jaja i ručno ih umutite, a zatim dodajte kašičicu sirćeta. Jaja i sirće polako dodajte mleku uz neprestano mešanje.
U drugoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, so, šećer i kvasac, a kada ih dobro pomešate, započnite sa sjedinjavanjem mokrih i suvih sastojaka dok ne dobijete lepljivo testo. Dodajte maslinovo ulje, a zatim rukama oblikujte kuglu od testa, dodajući po malo brašna ako je previše lepljivo.
Stavite testo u nauljenu posuda za pečenje, pokrijte ga vlažnom krpom, a zatim ostaviti da odstoji oko sat vremena odnosno dok testo ne postane duplo veće. Nakon toga, premesite testo, oblikujte hleb i stavite ga da se peče u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Pecite oko 35 minuta. Ostavite da se malo ohladi, a zatim narežite hleb i poslužite se. Prijatno!

Recept i foto: @jamieoliver

Poslednje vesti
Ne propustite