nas-pg-251016
26.10.2016

Bezgrešna pica bez glutena po receptu Jamieja Olivera

Mada to nekada ne želimo da priznamo svi volimo da uživamo u ukusnoj italijanskoj pici. Kada se tokom hladnih dana zavučemo ispod toplog prekrivača dok gledamo filmove najviše nam prija da prezalogajimo omiljenu picu. Mada čuveni specijalitet važi za kalorijsku bombu nakon koje nas obično grize savest, sada možete da uživate u njoj bez brige da ćete nabaciti višak kilograma. Poznati britanski kuvar Jamie Oliver pravi odličnu picu bez glitena koju možete lako da napravite kod kuće i što je najvažnije neće škoditi vašem stasu.

Sastojci:

250 ml mleka
kesica suvog kvasca
2½ kašičice braon šećera od trske
400 g bezgluteinskog brašna
1 kašičica xanthan gume
1 kašičica morske soli
jaje
maslinovo ulje
½ kašičice sode bikarbone
2 kašičice jabukovog sirća
veza svežeg bosiljka
1 češanj belog luka
400 g pelata
sveže mleveni crni biber
250 g buffalo mozzarelle

Priprema:

U šerpi ugrejte mleko na laganoj vatri do mlake temperature, a zatim izdvojte oko 50ml mleka i dodajte kvasac i šećer. Dobro izmešajte i ostavite sa strane na nekoliko minuta. U međuvremenu, u velikoj posudi pomešajte brašno, xanthan gumu i so. U drugoj posudi pomešajte jaje, 3 kašike maslinovog ulja i preostalo mleko, a potom sve to izručiti u posdudu sa brašnom i kvascem. Postepeno dodajte mleko sa kvascem i šećerom i umesite glatko testo.
U maloj šoljici pomešajte sodu bikarbonu i sirće, a zatim dodati u testo. Ostaviti testo u nauljenu posudu, prekrite je vlažnom kuhinjskom krpom, a zatim ga ostaviti na toplom mestu oko sat vremena.
Dok čekate da testo naraste, napravite preliv. Sitno nasecakajte bosiljak i beli luk i izdinstajte ih na nekoliko kapljica maslinovog ulja. Nakon nekoliko minuta dodajte pelat i kuvajte još 5 do 10 minuta ili dok se smesa ne zgusne. Potom sve stavite u blender i dobro usitnite.
Kad se testo udvostruči, podelite ga u četiri juvke jednake veličine. Svaku od njih razvucite tako da u prečniku ima oko 30 cm i da je debljine oko 2 mm. Stavite na testo smesu od paradaiza i bosiljka koju ste već napravili, a preko poređajte naseckanu mocarellu. Stavite picu u rernu koju ste prethodno zagrejali na 220ºC i pecite oko 12 minuta odnosno dok testo ne dobije zlatnožutu boju. Na kraju picu možete ukrasiti sa još malo svežeg bosiljka, Prijatno!

Recept i fotografija: jamieoliver.com

Poslednje vesti
Ne propustite