nas 2 rs 22719
14.05.2020

Četvorodnevni plan ishrane za instant ravan stomak

Verovatno su i vama roditelji još od najranijeg detinjstva usađivali naviku da jedete sveže voće i povrće, međutim, čak i ove nutritivno najbogatije namirnice mogu imati neželjene efekte ukoliko u njima preteramo. Svajcarska nutricionitkinja Romy Dolle, koja je napisala knjigu Fruit Belly, tvrdi da ljudi čija se ishrana bazira na svežem voću i povrću i niskokaloričnoj hrani uglavnom ne mogu da se reše naslaga u predelu stomaka. Razlog tome jeste činjenica da voće sadrži visok procenat prirodnih šećera, posebno fruktoze koja u velikim količinama izaziva nadutost i loše deluje na probavni sistem. Ona naglašava da se voće koje danas jedemo razlikuje od divljih plodova kojim su se hranili naši preci, jer sadrži mnogo više šećera.

1rs 22719

@zimmermann

Drugi razlog nadutosti može biti i prevelika konzumacija sirovog povrća naročito ukoliko izbegavate da jedete meso i unosite mnogo ugljenih hidrata. Zato je Dolle napravila plan ishrane, kojeg bi trebalo da se pridržavate četiri dana da bi se oslobodili nadutosti. Njena dijeta ne podrazumeva odricanje od svežih namirnica već pravilnu kombinaciju.

2rs love my salad

@lovemysalad

DORUČAK: Smoothie od avokada i šargarepe (pola avokada i 2 šargarepe s malo vode umutite u blenderu).
RUČAK: Grilovana pileća prsa, kuvani krompir i salata od sveže šargarepe.
VEČERA: Losos i obarene špargle ili spanać.
UŽINA: Polovina porcije doručka, ručka ili večere.

3rs The Spruce Eats

@thespruceeats

Dolle naglašava da ovo nije dijeta za mršavljenje već samo program ishrane koji će vam omogućiti da se rešite nadutosti. Takođe, nije pametno hraniti se na ovaj način duže od četiri dana, a ako želite da se trajno oslobodite nadutosti ograničite svoj unos voća i trudite se da jedete manje svežeg, a više kuvanog povrća.

Naslovna fotografija: @zimmermann

Poslednje vesti
Ne propustite