20.03.2017

Cukar je hrvatski gastro blog koji obožavamo

Od kako su se pojavili gastro blogovi, kuvanje je dobilo sasvim novu dimenziju. Umesto traganja za receptima u starim maminim i bakinim sveskama ili porodičnim kuvarima, sada se na samo nekoliko klika od nas nalaze uputi za pripremu svih mogućih jela. Ponuda je raznovrsna, a uspeh i trajanje mogu da postignu samo najbolji.
Jedna od njih je naša današnja sagovornica Andrea Cukrov, hrvatska gastro blogerka koja stoji iza online stranice Cukar.  Šarmantna autorka nedavno je obeležila 9. rođendan bloga, a njen digitalni food dnevnik odlično je mesto za sve koji vole da eksperimentišu u kuhinji. Osim odličnih recepata, sačekaće vas i kvalitetne fotografije koje imaju presudnu ulogu na svakom gastro blogu. U želji da drži korak s vremenom, Andrea se konstantno usavršava i prihvata nove promene koje donose savremene tehnologije, a pre svega društvene mreže.

Andrea Cukrov

Andrea Cukrov

Nedavno ste obeležili 9. rođendan bloga, da li su kuvanje, fotografisanje hrane i pisanje postali važno obeležje vašeg životnog stila?
– Svakako jesu, dugo vremena sam u tome i više ne mogu ni da zamislim život bez bloga. Kada nešto kuvam obavezno dobijam upite hoću li to i fotografisati i hoće li recept biti na blogu? Uglavnom konstanto razmišljam o hrani i mnoge sitnice me mogu prebaciti u priču koju želim da ispričam na blogu. Blog je stil života koji oduzima mnogo vremena, ali i donosi mnogo radosti.
Kako ste došli na ideju da započnete pisanje bloga?
– Bilo je to vrlo spontano, tada blogerska scena nije bila ovako razvijena, pa sam se zapravo upustila u nešto potpuno nepoznato. Nisam imala nikakav plan niti motiv za pokretanje bloga, uzor su mi bili neki lepi američki blogovi o hrani, ali nisam ni sanjala da ćemo s godinama i mi s ovih prostora moći da im pariramo.

2c 19317

Koji su bili vaši najveći izazovi tokom proteklih godina?
– Izazova je bilo mnogo. Najteže je bilo savladati fotografiju i sve tehničke aspekte. Izazovno je bilo izgraditi blog koji uz to što nudi kvalitetan sadržaj, lepo izgleda i ima prepoznatljiv identitet. U poslednje vreme izazovne su i društvene mreže. Treba stalno držati korak sa promenama koje se tamo događaju i nekako plivati u tome. Potpuno sam samouka u svim segmentima i sve učim metodom pokušaja i promašaja. Nekad upali, nekad ne.
Da li neko ko piše gastro blog mora da bude hedonista i da istinski uživa u hrani?
– Mišljenja sam da mora. Ne samo u gastro blogerskom svetu već na bilo kojem polju. Mislim da se itekako oseti kad neko piše sa strašću. Čini mi se da je upravo i to poenta bloga – on je mesto na kojem možete podeliti svoju ljubav prema određenoj temi i naći istomišljenike. Ako to radite iskreno i predano onda uspeh neće izostati. Bilo bi potpuno suludo da ja pišem blog o na primer auto-industriji o kojoj ništa ne znam samo zato što mi se čini da je to “profitabilna” niša. Treba biti iskren.

3c 19317

Volite li da eksperimentišete u kuhinji i jesu li rezultati uglavnom uspešni?
– U kuhinji uglavnom i eksperimentišem, posebno kad kuvam slana jela. Imam groznu manu da nisam u stanju da pratim ni jedan recept već uvek moram da dodam nešto svoje. Sada imam već dosta kuvarskog staža, pa su rezultati uglavnom uspešni.
Koji je najveći peh koji ste doživeli u kuhinji?
– Nisam imala nekih velikih tragedija u kuhinji. Na početku mi se događalo da nešto presolim ili da dizano ne dižem dovoljno dugo, ali to se sve s iskustvom savlada. Makaroni su moja bolna tačka koja me još i danas povremeno zeza, ponekad mi ispadnu savršeno, a ponekad katastrofalno.

4c 19317

Volite li da spremate jela po receptima vaše mame ili bake?
– Često kuvam jela iz maminog i bakinog repertoara. One su obe (bile) odlične kuvarice, a njihovi specijaliteti za mene nisu samo ukusni već imaju i tu emocionalnu komponentu koju je teško nadmašiti.
Da li ime Cukar jasno stavlja do znanja da ste prvenstveno ljubitelj slatkiša?
– I da i ne. Jesam ljubitelj slatkiša, ali moj blog je oduvek bio više orijentisan na konkretnu (slanu) hranu. Ime Cukar je zapravo izvedeno iz mog prezimena.
Fotografija je važan deo svih, pa i gastro blogova, da li je bilo teško savladati veštinu fotografisanja hrane?
– Moram reći da je bilo izazovno, ali i zabavno. Počinjala sam od nule, fotkala sam mobilnim telefonom i nisam ništa znala o stilizovanju, svetlu i samoj obradi fotografije. Učila sam pomalo, čitala sam puno, eksperimentisala i to još uvek radim. Kako u svemu, tako i u području fotografisanja hrane, trendovi se menjaju, pa ono što je funkcionisalo pre nekoliko godina više nije tako dobro. Stalno treba raditi na sebi i ulagati u opremu i rekvizite. Mene sve to jako raduje, ali verujem da početniku može izgledati zastrašujuće.

5c 19317

Šta je najznačajnije što vam je rad na blogu doneo?
– Mnogo toga lepog mi je donio blog – mnogo lepih saradnji i iskustava, ali ipak ono najvažnije su prijateljstva s ostalim blogerima. To je definitivno ono najznačajnije i najvrednije.
Razmišljate li o pisanju sopstvenog kuvara?
– Pre nekoliko godina sam napisala svoju prvu kuvaricu. To je mala praznična kuvarica sa slatkim receptima. Sada već neko vreme razmišljam o tome da se prihvatim jednog ozbiljnog projekta.

6c 19317

7c 19317

8c 19317

9c 19317

10c 19317

11c 19317

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite