14.01.2020

Da li je ovo razlog zbog kog pojačano gubite kosu?

Zdrava i negovana kosa važan je deo izgleda svake žene koja drži do sebe, a u skladu sa tim opadanje kose spada u dermatološka stanja koja stvaraju najviši stepen emocionalnih problema. Uzroci pojačanog gubitka vlasi mogu biti različiti, a jedan od njih je poremećaj u radu štitne žlezde. Dr Milena Stanojević, triholog iz Hair Clinic Beograd tvrdi da i ubrzan i usporen rad štitnjače može uzrokovati suvu i lomljivu ili proređenu kosu. Naša sagovornica dodaje i da žene kojima kosa opada zbog poremećaja u radu tiroidnih hormona obično kasno ustanove uzrok ovog problema.

1 stitnjaca

Dr Milena Stanojević, triholog

KAKO POREMEĆAJ U RADU ŠTITINE ŽLEZDE UTIČE NA KOSU?
– Poremečaj tiroidnih hormona, posebno hormona T3 i T4, utiče na sve ciklične procese u organizmu pa i na ciklus rasta dlake. Zbog disbalansa štitnih hormona, kosa opada i ne može biti zamenjena novom kosom. Kao rezultat dolazi do razređivanja i istanjivanja kose. Ta forma opadanja zove se hronični telogeni efluvium.
Osim smanjivanja gustine, menja se i struktura kose. Dlaka postaje suva i krta, jer se smanjuje i funkcija lojnih žlezda. Usled toga gubi svoju prirodnu zaštitu i lako se lomi. Poremečaj štitnih hormona utiče i na ciklus rasta dlake na obrvama i na telu pa se i one proređuju.

2 stitnjaca

@matildadjerf

ŠTA MOŽEMO DA PREUZMEMO PO TOM PITANJU?
– Pre svega, obevezan je rad sa endokrinologom, koji će vam dati odgovarajuću terapiju. Rezultati verovatno neće biti brzi, jer je za obnavljanje kose potrebno vreme. Osim toga, obavezan je i rad sa trihologom. Dodatnim tretmanima za rast kose mogu se ubrzati rezultati i kosa se može obnoviti za nekoliko meseci. Imajte na umu da se nova kosa može razlikovati u boji ili teksturi od vaše pređašnje kose.

3 stitnjaca

@matildadjerf

KOJI TRETMANI SU NAJEFIKASNIJI U OVAKVIM SITUACIJAMA?
PRP tretman rejuvenacije kose odlična je terapeutska opcija za poboljšanje kvaliteta i rasta kose. PRP terapija uključuje uzimanje vlastite krvi i stavljanje u centrifugu, koja odvaja crvena krvna zrnca od plazme. Zatim se uzima plazma, koja sadrži faktore rasta, i ubrigava osobi od koje je uzeta krv. PRP ustvari sadrži brojne faktore rasta koji deluju na različite ciljne ćelije i daju im različite signale. To znači da svaki faktor rasta deluje na specifičan način na aktivaciju folikula dlake. PRP tretman stvara idealnu sredinu za formiranje nove dlake, za njeno jačanje i preživljavanje.
Za optimalne rezultate poželjno je da se PRP tretman radi u kombinaciji sa KIT mezoterapijom. KIT mezotretman (Kolagen Indukovana Terapija) je minimalno invazivna dermatološka procedura tokom koje fine iglice formiraju male punkcije u površinskom sloju kože, a sve u cilju da se aktiviraju folikule koje će ponovo formirati dlaku.

4 stitnjaca

@parysatis

Naslovna fotografija: @matildadjerf
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite