27.02.2017

Danijela Dimitrovska – Amidžić: Top 5 saveta za devojke koje žele da budu modeli

Top-model i direktorka agencije “Models Inc. – Elite Model Look” Danijela Dimitrovska – Amidžić i ovog proleća traga za novim devojkama i mladićima koji će se takmičiti na nacionalnom Elite Model Look izboru, a pobednici dobijaju priliku da predstavljaju našu zemlju na svetskom finalu. Naredni veliki kasting zakazan je 1. aprila u hotelu Envoy u Beogradu, a dok bira potencijalne nove zvezde modelinga, Danijela nam je otkrila 5 stvari na koje bi svako ko želi uspeh u tom poslu trebalo da obrati pažnju. Ishrana, fizička aktivnost, nega, stil i X faktor po njoj su najbitniji za profesionalne manekene, a kroz svoje iskustvo nam je objasnila i zašto?

ISHRANA: Ja sam neko ko nikada nije imao višak kilograma, a još dok sam bila mala, mama me je navikla da imam redovne obroke. Međutim, sa polaskom u školu, kao i mnoga deca, počela sam da preskačem zdrav doručak kod kuće i da umesto tog obroka kupujem fast food užinu tokom odmora. To mi nije smetalo sve dok sa 14-15 godina nisam odlučila da se profesionalno bavim manekenstvom, kada sam ponovo morala da se uobročim. Uvela sam tri obroka dnevno uz dve užine, a sve nezdrave namirnice zamenila sam energetski bogatim nutritijentima. Počela sam da unosim i dosta tečnosti jer je hidratacija tela veoma važna za zdravlje, a svaki obrok sam pripremala kod kuće i nosila u školu. Moram da naglasim da profesionalno manekenstvo ne podrazumeva gladovanje. Naprotiv, ono je izričito zabranjeno. Ne možete sebi dopustiti da imate jedan obrok dnevno i da na taj način iscrpljujete organizam ukoliko želite da budete model. Umesto toga, jede se na oko dva i po sata i nikada ne smete da budete gladni. Ja se tako hranim već 15 godina, a pošto je u svemu u životu, pa i u zdravoj ishrani najvažnija umerenost, jednom nedeljno dozvolim sebi da pojedem nešto slatko, picu ili bilo šta drugo što mi se jede u tom trenutku, a što ne bih smela. Najteže mi pada da se odričem krompira koji jako volim u svim varijantama, a u najvećem broju slučajeva menjam ga pirinčem. Nisam se odrekla mesa i jedem ribu, piletinu i govedinu jer to najviše prija mom organizmu.

1dd 27

NEGA: Svaka devojka bi prvenstveno morala da zna da nega počinje zdravom ishranom i to je nešto što prvo podcrtam kada držim časove obuke budućim modelima u agenciji “Models Inc.”. Ono što unosimo u naš organizam utiče na izgled kože, kose, noktiju, pa zdravom ishranom obavljamo već polovinu posla. Sve ostalo je nadogradnja. Za mene je važan i redovan odlazak kod kozmetičara i izbor kozmetike koja odgovara vašem tipu kože. Već godinama odlazim u Salon Dragica i lice negujem proizvodima japanske kozmetičke kuće Forlle’d koja mi jako odgovara. Postepeno sam počela da uvodim njihove preparate, jer model sebi ne sme da dozvoli nagle promene u nezi pošto nikada ne znate kako će vaše lice reagovati na određene kreme, serume… Jako je važno koristiti kreme sa zaštitnim fatorom i štiti se od sunca. Ja sam od nedavno počela da idem i na tretmane mezoterapije kod doktorke Nevenke Dokmanović jer smatram da odgovarajuća nega mora da se uvede na vreme. Koža lica izložena je različitim uticajima spoljnih agenasa te su redovno čišćenje i pravilna nega imperativ.
Kada je reč o kosi, tu je prvenstveno važno redovno šišanje koje ja obavljam na svaka dva meseca, a za modele je bitno da imaju prirodnu boju kose koja će biti negovana, blistava i sjajna. Najbolji preparat za mene je organsko kokosovo ulje koje jednom mesečno nanosim na svoje vlasi, lepo upakujem kosu i tako prespavam. Nakon toga, vlasi su ravne, svilenkaste i sjajne.

STIL: Podrazumeva se da svaka žena ima slobodu da izgradi svoj stil onako kako želi, ali kada je reč o modelima, najvažnija je jednostavnost. Prilikom odlaska na kastinge važno je da budu što svedenije obučeni i u garderobi koja ocrtava njihovo telo. Zlatno pravilo glasi: “manje je više”, dok eksperimentisanja nisu dobra. Dakle, jake boje, jaka šminka i mnogo aksesoara se ne preporučuju jer ljudi koji će vas potencijalno angažovati za posao žele da vide vašu prirodnu lepotu i moć transformacije što im napadna garderoba onemogućava.

X FAKTOR: Ovo je kategorija o kojoj svi pričaju, nebitno da li je reč o modelingu ili nekom drugom javnom zanimanju, a smatram da određena posebnost pomaže ljudima u svim sferama života nevezano od toga kojim se poslom bave. Svaka osoba to ima u sebi, samo je pitanje da li će i kada otkriti po čemu je karakteristična. Svoj stav sam mnogo puta potvrdila kroz rad sa devojčicama u agenciji “Models Inc.”. Mnoge od njih su na početku bile stidljive da bismo tokom obuke došli do toga da probude u sebi taj X faktor. Zašto je on važan za modela? Pre svega, naš osnovni posao jeste da prodamo određeni proizvod, a to ne možemo da uradimo ukoliko ne zračimo. Upravo je harizma presudna u tome da li ćemo ili nećemo dobiti određeni angažman. Mnogo puta ćete čuti ljude da se pitaju kako neka devojka može da bude manekenka, a nije klasična lepotica. Pa, može, jer poseduje X faktor. Svakako da za uspeh u ovom poslu morate da imate određene fizičke predispozicije, ali to nije dovoljno. Potrebno je da posedujete i ono po čemu ste samo vi upečatljivi. Recimo, Cara Delevingne se izdvojila u jednom trenutku na osnovu svojih smešnih faca što ne znači da druge devojke treba da je kopiraju već da i one pronađu ono što njih čini jedinstvenim. Ja sam, recimo, bila poznata po svojim šalama koje sam pravila tokom snimanja jer je pozitivna atmosfera veoma bitna u ovom poslu i niko ne želi da radi sa ljudima koji će doneti lošu energiju.

2dd 27

FIZIČKA AKTIVNOST: Od malena sam naučila da uvek budem u pokretu jer sam odrasla u vreme kada su deca po čitav dan provodila tako što su se igrala i trčala po ulici. Svakako, kada sam odlučila da se profesionalno bavim manekenstvom, morala sam da uvedem i redovne treninge na koje od tada, pa sve do danas idem 3 do 4 puta nedeljno. Sport je sada postao sastavni deo mog života i odlazak u teretanu se kod mene podrazumeva isto kao što se podrazumeva da se redovno tuširam ili da perem zube. Mislim da je to navika koju bi svaka žena trebalo da ima pre svega zbog zdravlja, a potom i zbog izgleda. Ukoliko želimo da nas telo dobro služi u kasnijim godinama, moramo da počnemo da vodimo računa o njemu još dok smo mlade. Ovo je posebno važno za devojke koje pretenduju da budu modeli, jer se fit forma od njih očekuje. Ja sam probala različite vrste treninga i pronašla sam program koji meni najviše odgovara, a koji se sastoji od kardio treninga, vežbi snage, a od nedavno sam uvela i jogu koja je unela potpuno novu dimenziju u moj život. Naime, regularni treninzi su odlični da izbacite iz sebe svu negativnu energiju, ali čak i dok trenirate, vi mislite o svakodnevnim obavezama. Samo joga vam pruža mogućnost da se u toku treninga potpuno isključite i da tih sat i po ili dva ne razmišljate ni o čemu drugom. S obzirom na to da je moj posao vezan i za komunikaciju sa klijentima iz Amerike koja se zbog vremenske razlike uglavnom odvija noću, moj radni dan, takoreći, traje 24 sata. Zahvaljujući jogi, uspela sam da fokusiram svoje misli i da posložim životne prioritete što mi je donelo veliki mir. Inače, imala sam veliki otpor prema jogi, ali je moja istruktorka iz studija za fitness, jogu i masažu “Anđela&Andrija” uspela suptilno da mi približi taj vid rekreacije i jako sam joj zahvalna na tome.
Instruktor Hatha joge, Anđela Vujošević sa kojom Danijela trenira poslednjih mesesi oktila nam je kakve su rezultate postigle tokom zajedničkog rada:
– Danijela je godinama unazad predani fitness rekreativac što se pozitivno odražava na njeno fizičko zdravlje i besprekornu figuru. Joga je doprinela tome da njeni mišići postanu izduženi i elastični što je izuzetno važno za muskulaturu, pravilno oblikovanje i držanje tela. Međutim, joga je mnogo više od fizičke aktivnosti. Najjednostavnije rečeno joga je praksa kojom se postiže balans duha i tela. Uči nas kako da osvestimo svoje telo, upoznamo ga i koristimo na pravi način održavajući mentalnu higijenu. Za savremenu ženu poput Danijele, joga je ključ za postizanje psiho-fizičkog balanasa, jer na časovima joge asanama otklanja napetost na fizičkom nivou a pravilnim disanjem oslobadja tenziju i postiže smirenost. Nakon svakog časa joge neizostavno je osećanje fizičke i psihičke relaksacije. Nezahvalno je govoriti o postizanju rezultata sa Danijelom jer je joga permanentan proces odnosno način života. Joga nas uči da su telo i duh nepregledno prostranstvo koje iznova upoznajemo, nadograđujemo i negujemo.

3dd 27

Foto: Danijela Dimitrovska za brend Happy ever after

Poslednje vesti
Ne propustite