17.02.2021

Dermatolog i farmaceut objašnjavaju zbog čega je hijaluronska kiselina neophodna da bi usporili starenje kože

Starenje kože se ne može sprečiti, ali to ne znači da po tom pitanju ne možemo ništa da preduzmemo. Danas postoji mnogo opcija koje nam se nude kako bi značajno usporili ovaj proces – od anti-age procedura do učinkovitih dermokozmetičkih proizvoda nove generacije. U oba slučaja, kao glavni aktivni sastojak prisutna je hijaluronska kiselina, koja već dugo predstavlja zlatni standard u anti-agingu. Zbog čega je ovaj molekul toliko važan kada želimo da imamo zdravu i podmlađenu kožu, i jesu li svi proizvodi s hijaluronskom kiselinom podjednako dobri i efikasni, objasnili su nam dr Marijana Krstičević, specijalista dermatologije i farmaceut mr ph Miloš Krstić. U njihovim odgovorima pronaćićete rešenje za neke od ključnih dilema u vezi s ovim aktivnim sastojkom, ali i samim procesom starenja kože.

TRI PITANJA ZA DERMATOLOGA

Dr Marijana Krstičević, specijalista dermatologije

Kako hijaluronska kiselina deluje na kožu i jesu li sve hijaluronske kiseline iste?
– Hijaluronska kiselina ima različita dejstva na kožu. Sve zavisi od toga da li govorimo o ukrštenim hijaluronima koji se nalaze u filerima i nadoknađuju volumen koje lice godinama gubi ili pričamo o hijaluronskoj kiselini u kozmetičkim proizvodima. Hijaluronska kiselina različite veličine molekula u dermokozmetici značajno utiče na stanje kože, njen sjaj i kvalitet. Ona privlači i zadržava vodu zbog čega koža postaje zdrava i sjajna.
S kojim aktivnim sastojcima smemo da kombinujemo hijaluronsku kiselinu?
– HIjaluronska kiselina se idealno kombinuje s vitaminom C, peptidima kao i ostalim vitaminima i antioksidansima. Ona omogućava pomenutim sastojcima da povećaju svoju učinkovitost na kožu i da ostvare maksimalan potencijal. Zbog toga je veoma važno da su proizvodi s hijaluronskom kiselinom provereni i da su kombinacije u sastavu kozmetike adekvatno odabrane. Vitamin C pročišćava kožu, uklanja flekice i posvetljuje ten dok se peptidi danas smatraju novim eliksirom mladosti i u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom predstavljaju dobitnu kombinaciju.
Da li je hijaluronska kiselina sigurna za osjetljivu kožu?
– Jeste samo ukoliko je proizvod s hijaluronskom kiselinom testiran na osetljivoj koži pod dermatološkim nadzorom. Uvek napominjem pacijentima da se ne igraju sa no name proizvodima i ne prave sami kombinacije, jer se kao posledica toga često javljaju ozbiljne alergijsle reakcije. Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler spada u grupu proizvoda koji su 4000 puta testirani na osetljivoj koži. Takođe, za osobe sa osetljivom kožom veoma je važno da biraju proizvode bez alkohola i mirisa.

TRI PITANJA ZA FARMACEUTA

mr ph Miloš Krstić

Kako možemo da prepoznamo da je našoj koži potrebna hijaluronska kiselina?
– Hijaluronska kiselina je jedinstvena, pre svega zbog sposobnosti da zadržava ogromnu količinu vode u ćelijama, ali prisustvo hijalurona u koži počinje da se smanjuje već nakon 25. godine. Današnjica nas primorava da živimo brzo, kvalitet vazduha je lošiji, a kada na to dodamo i neredovnu ili nezdravu ishranu, kojoj svi bar ponekad pribegavamo, ili druge loše navike, kao što su pušenje i hroničan stres, onda će se negativni efekti na koži još brže ispoljiti. Neki od znakova gubitka hijaluronske kiseline su pojava tankih linija i borica na koži lica, umoran izgled kože, gubitak sveže boje, elastičnosti, pojavljuje se crvenilo, pigmentacijske fleke… Zato je vrlo bitno da se sa odgovarajućom negom kože krene već od 20. godine da bismo prevenirali sve te negativne efekte koje spoljašnji uticaji, tzv. uticaj ekspozoma, može da uradi našoj koži. Takođe, jako je važno koristiti proizvode s kvalitetnim sastojcima, čije je dejstvo klinički dokazano, jer ćemo tako uspeti da postignemo najbolje rezultate.
Može li isti serum da se koristi za negu lica i područja oko očiju?
– Serumi sadrže aktivne sastojke u visokim koncentracijama, pa se izbegava njihova primena na osetljivo područje oko očiju. Koža oko očiju je vrlo tanka zbog čega je često pogođena dehidratacijom i suvoćom, i upravo nam ona prva otkriva umor i znakove starenja. Postoje serumi koji su oftalmološki testirani i imaju minimalističke formule što znači da su kod tih proizvoda izbegnuti sastojci i formulacije koji mogu imati bilo kakav negativan efekat, a jedan od takvih proizvoda je i Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler. Ovaj serum sadrži čistu hijaluronsku kiselinu koja će popuniti sitne bore i intenzivno hidrirati kožu, kao i aktivan vitamin C koji će dati svežinu i čuvati nas od slobodnih radikala. Svakako bi bilo poželjno posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom pre primene, pogotovo ako sam korisnik zna da često ima neželjene reakcije pri primeni određređnih proizvoda.
Da li je nakon seruma neophodno naneti i kremu? Koja je uloga jednog, a koja drugog proizvoda?
– Kada biramo anti-age proizvod, imamo određena očekivanja. U tom slučaju izuzetno je važna dnevna rutina – od čišćenja lica, preko seruma do kreme koji u kombinaciji daju vrhunske rezultate. Serumi će, zahvaljujući svojoj izuzetno laganoj teksturi, prodirati u dublje slojeve kože, brzo se upijati i dati veoma prijatan osećaj na koži. Za potpunu negu i brže vidljive rezultate potrebno je nakon seruma naneti kremu koja će zadržati vlagu i aktivne sastojke koje smo uneli serumom, a dodatno će negovati kožu i učiniti je mekanom, svilenkastom i zdravom.

Naši sagovornici slažu se da je upotreba dermokozmetičkih proizvoda na bazi hijaluronske kiseline u svakodnevnoj beauty rutini od presudnog značaja za očuvanje zdravlja i mladolikog izgleda kože. Prilikom izbora ovih preparata najvažnije je da to budu serumi i kreme proverenih proizvođača, čija je učinkovitost klinički dokazana. U tom smislu oboje preporučuju Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler iz više razloga. Pre svega, reč je o proizvodu koji sadrži 1,5 odsto hijaluronske kiseline različite molekularne mase zbog čega deluje i na površinske i na dublje slojeve epidermisa te nadoknađuje 100 odsto dnevnog gubitka hijaluronske kiseline u koži. Moćna formula obogaćena je i vitaminom C i peptidima, koji stimulišu proizvodnju kolagena čime se prvenstveno osnažuje potporna struktura kože. Osim toga, vitamin C deluje na pigmentacijske fleke i vraća koži izgubljeni sjaj, dok je peptidi zaglađuju i sprečavaju gubitak vlage. Formula Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler seruma je hipoalergena, dermatološki i oftalmološki testirana, bez mirisa i bez alkohola, zbog čega je pogodna za negu lica i okoločnog područja, čak i kod osoba s osetljivom kožom.

Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler dostupan je u apotekama.

Foto: Promo

Poslednje vesti
Ne propustite