nas f 17917
31.08.2019

Deset filmova koji će vam promeniti život

Vikend je kao stvoren za opuštanje i uživanje u malim stvarima koje život čine lepšim. Jedna od njih su kvalitetni filmovi koji, koliko god služili za razbribrigu, mogu da vas inspirišu da promenite mnoge stvari u životu. Uvek volimo da gledamo ostvarenja sa snažnom porukom koja na nas ostavljaju jak utisak, a ovog puta u fokusu su nam naslovi koji će vam pružiti snagu da donesete važne odluke. Ukoliko vam je ponestalo motivacije, sigurni smo da će vas svaki od ovih filmova ojačati, a čak iako vam je sve potaman, nikada nije na odmet dobiti dodatnu dozu samopouzdanja.
Zato se udobno smestite u svoje fotelje ili sofe i pripremite omiljeno piće i gricaklice.

1. MIROLJUBIVI RATNIK (Victor Salva)
Dan Milman je talentovani mladi gimnastičar koji sanja o učešću na Olimpijadi. On, na prvi pogled, ima sve što želi: trofeje, prijatelje, brze motore, mnoštvo žena i divlje zabave. Ipak, u dubini duše nesrećan je i prazan mada ne može da dokuči zbog čega. Njegov život dobija sasvim novi obrt nakon što upozna tajanstvenog stranca kojeg zove Sokratom, a koji mu omogućava da doživi nove nivoe snage i razumevanja. Dok pažljivo uči životne lekcije, Dan doživljava strašnu saobraćajnu nesreću! Na koji način će preuzeti sudbinu u svoje ruke i hoće li ostvariti svoj Olimpijski san pogledajte u ovom dirljivom filmu.

2. DŽOJ (David O. Russell)
Džoj je bila kreativna i maštovita devojčica koja svoju svakodnevicu deli sa roditeljima, polusestrom i bakom. Ona je najbolji đak u školi i smeši joj se svetla budućnost, ali životne okolnosti je dovode do situacije, da i kao mlada žena, ostaje da živi u istoj kući sa bakom, majkom, ali i troje svoje dece i bivšim mužem koji živi u podrumu. Radi različite poslove da bi prehranila porodicu jer je njena majka postala depresivna nakon razvoda. Kada i njen otac finansijski propadne i vrati se u porodičnu kuću, u kojoj ovog puta živi u podrumu sa njenim bivšim mužem, Džoj ima utisak da je dotakla dno. Međutim, baš tada dobija snagu da uzme konce života u svoje ruke i pravi velike promene.

3. I DALJE ALIS (Richard Glatzer, Wash Westmoreland)
Alis, ugledna profesorka lingvistike na Univezitetu u Kolumbiji vodi srećan život sa mužem i troje odrasle dece. Međutim, jednog dana otkriva da ima Alchajmerovu bolest u početnom stadijumu. Ono što je najviše brine je činjenica da je bolest nasledna i da će je verovatno i njena deca imati. Alis koristi svoj telefon da u njemu napiše pitanja na koja mora da daje odgovore svakog jutra. Bolest utiče na celu porodicu, na odluku jedne ćerke da rodi bebe, ali i na sazrevanje i ozbiljnost druge.

4. PRAVA PRIČA (Dejvid Linč)
Ovo je istinita priča o Alvinu, starom veteranu iz Drugog svetskog rata koji ima blagi oblik mentalnog poremećaja. Nakon što čuje da je njegov brat, s kojim nije pričao više od deset godina, doživeo srčani udar odlučuje da ga poseti u nadi da će se pomiriti. Međutim, budući da ga njegove noge i oči onemogućuju da dobije vozačku dozvolu, on na svoju trideset godina staru kosilicu spaja prikolicu i kreće na dugo putovanje kroz ruralnu Ameriku na kojem sreće mnogo zanimljivih ljudi. Ovaj film je moderna odiseja čoveka koji se susreće s vlastitom smrtnošću, životnim greškama i večnim porodičnim problemima.

5. KOKO PRE ŠANEL (Anne Fontaine)
Ovo je film o Gabrijel Koko Šanel, čiji život započinje u sirotištu i koja, na svom neverovatnom putu, postaje legendarna modna kreatorka, ustoličuje modernu ženu i predstavlja svevremeni simbol uspeha, slobode i stila. Rođena je u unutrašnjosti Francuske, ali su ona i njena sestra ubrzo smeštene u sirotište u kome su uzaludno čekale posetu svog oca. Pre nego što je izgradila zavidnu karijeru, Gabrijel je bila kabaretska pevačica slabog glasa koja zabavlja pripite vojnike, potom mala šnajderka koja skraćuje pantalone u zadnjoj sobi provincijske krojačke radnje, kao i premršava kurtizana koja nalazi utočište kod svog zaštitnika Etjena Balsana, među raskalašnim i veselim svetom.

6. ERIN BROKOVIČ (Steven Soderbergh)
Erin Brockovich je američka ekološka aktivistkinja, poznata po tome što je, usprkos nedostatku formalnog pravnog obrazovanja, odigrala ključnu ulogu u istorijskoj sudskoj parnici protiv kalifornijske kompanije Pacific Gas and Electric Company (PG&E) koja je 1993. isplatila rekordnu odštetu zbog zagađenja vode grada Hinkley. Taj slučaj poslužio je kao zaplet filma nazvanom po glavnoj junakinji u kojoj je njen lik tumačila Julia Roberts.

7. DRUŠTVENA MREŽA (David Fincher)
Student Harvarda i genijalni kompjuterski programer Mark Cuckerberg, jedne jesenje večeri 2003. godine seo je za svoj kompjuter i započeo rad na novoj ideji. Ubrzo se ono što je nastalo u njegovoj studentskoj sobi pretvorilo u globalnu društvenu mrežu Facebook, a ona u pravu revoluciju komunikacije. Šest godina kasnije, i uz više od 500 miliona novih prijatelja, Cuckerberg je najmlađi milijarder u istoriji, ali ovog biznismena njegov uspeh dovodi i do privatnih i zakonskih komplikacija.

8. OSMEH MONA LIZE (Mike Newell)
Tridesetogodišnja Ketrin dobija posao profesorke istorije umetnosti u jednoj konzervativnoj privatnoj školi za devojke. Već na prvom času vidi da su devojke doslovce naučile gradivo, međutim, ona pokušava da oslobodi njihov duh, da kod njih probudi iskreno zanimanje za istoriju umetnosti, da ih podstakne da budu individualne i da se kritički odnose prema stvarima o kojima su morale da ćute. Ketrin postaje omiljena profesorka, ali počinju da je prate i brojne nevolje. Zaljubljuje se u svog kolegu, profesora italijanskog, znajući da je pre nje imao nekoliko afera sa učenicama, a istovremeno se sukobljava sa direktorkom škole jer ova nije zadovoljna previše avangardnim časovima istorije umetnosti.

9. DIVLJINA (Jean-Marc Vallée)
Ovo je američka biografska drama koja je bazirana na istinitom događaju odnosno na memoarima glavne junakinje. Vođena gubitkom voljene majke, raspadom braka i samodestruktivnim ponašanjem, Šeril Strejd donosi odluku da se vrati na pravi put i počne život ispočetka. Bez velikog iskustva, s teškim rancem ali i jakom voljom, Šeril zacrtava da prepešači Stazu pacifičkih vrhova, jednu od najdužih i najtežih staza u zemlji. Divljina snažno prikazuje strahove i zadovoljstva mlade žene koja se suprotstavlja svim teškoćama na putovanju koje je tera u ludilo, daje snagu i konačno isceljuje.

10. DEVOJKA KOJU SAM VOLEO (Sydney Pollack)
Godine 1937. prgava Keti nakratko sreće bogatog Hubela, ali kada se nakon osam godina ponovo vide, zaljubljenost će ih odvesti čak do Holivuda. U to vreme Keti je već pripadnica levičarskog pokreta dok Hubel ima nameru da napiše scenario za film. Međutim, kad je kongresni Odbor za antiameričku delatnost pokrenuo progon komunista 1947., njihova veza se raspada. Dok se trudna Keti bori za ugrožena prava, njen prevrtljivi partner odlučuje da spasi svoju karijeru. Kada se, po treći put, sretnu 1960-ih, ponovno će osetiti staru privlačnost, ali moraju i da donesu odluku da li su spremni da budu zajedno.

Naslovna fotografija: Printscreen

Poslednje vesti
Ne propustite