08.12.2015

Deset najboljih božićnih filmova svih vremena

Period proslave Nove godine i Božića idealan je za porodična okupljanja i darivanja. Kada se pokloni ispod jelke otvore, vreme je da se ušuškamo u toplom domu i udobno zavalimo u fotelje. Kao neizostavni deo praznične priče jeste i filmski maraton tokom koga pogledamo bar jedan praznični film. Zato vam donosimo popis od 10 najpopularnijih ostvarenja čiji je lajtmotiv Božić.

#1 Najluđi Božić

1f 81215

I kada se stvari ne odvijaju onako kako biste želeli, važno je da vas ne napusti veselo raspoloženje i duh Božića. Jedino što je Chevy Chase želeo jeste idiličan Božić u porodičnom okruženju, ali stvari neće teći po planu.

#2 Beli Božić

2f 81215

Kultni film iz 1954. godine u kome glavne uloge tumače Bing Crosby i Danny Kaye. Radnja počinje na Badnje veče, a priča se temelji na prijateljstvu dva američka vojnika iz Drugog svjetskog rata od kojih je jedan bivši zabavljač s Broadwayja, a drugi bi želeo da postane zabavljač.

#3 Divan život

3f 81215

Božićni klasik koji iznova može svakome da izmami osmeh i po koju suzu na licu. Glavi junak George Bailey je poslovni čovek koji zbog mnogobrojnih problema donosi odluku da se ubije i to baš na Badnje veče. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence da pokuša da ga odgovori, pokazujući mu kako bi njegov grad, porodica i poznanici izgledali da se nikad nije rodio.

#4 U stvari ljubav

4f 81215

Omnibus sačinjen od nekoliko životnih priča, koje naizgled nemaju veze jedna s drugom, ali ih ipak povezuje zajednički motiv – ljubavna sreća, ljubavni jadi i uopšte sve u vezi ljubavi.

#5 Božić Čarlija Brauna

5f 81215

Glavni lik Charlie Brown jako je tužan u vreme kada bi trebao da bude najsrećniji: počela je praznična sezona, a jedino o čemu on razmišlja jeste kako mu se ne sviđa preterana komercijalizacija Božića. Tako depresivan poverava se Linusu, a kad Lucy čuje za njegovu tugu predloži mu da režira Božićnu predstavu.

#6 Noćna mora pre Božića

6f 81215

Film o pogrešnoj strasti Jacka Skellingtona, obožavanog kralja Bundeva grada Noći veštica, koji nadgleda stvaranje svih jezivih zadovoljstava, strahova i iznenađenja koje ovaj praznik tradicionalno izvozi u „stvarni svet“. Nakon što mu je dosadila ta rutina, Jack pronalazi novi smisao u životu kada slučajno nabasa na ulaz u Božićgrad i istog trenutka postane fasciniran jarkim bojama, igračkama, ukrasima i toplinom koju tamo otkrije.

#7 Sam u kući

7f 81215

Slogan ovog filma je: “porodična komedija bez porodice”. Savremeni klasik bez kojeg više od dvadeset godina teško može da prođe period praznika. Verujemo da je radnju suvišno prepričavati, a spomenućemo samo kako su snimljeni i brojni manje ili više uspešni nastavci ovog ostvarenja dok je original zaradio skoro pola milijarde dolara.

#8 Umri muški

8f 81215

Od akcija u ovom filmu uglavnom zaboravljamo da se radnja odvija u vreme Božića. Bruce Willis kao njujorški policajac John McClane putuje u Los Angeles da poseti suprugu Holly koja se tamo preselila radi karijere u multinacionalnoj kompaniji. McClane stiže na Božić ne sluti da će događaji koji slede poremetiti njegov susret sa porodicom jer grupa nemačkih terorista zauzima zgradu.

#9 Vidimo se u Sent Luisu

9f 81215

Američki filmski mjuzikl snimljen 1944. sa Judy Garland u glavnoj ulozi. Radnja je smeštena u grad Sent Luis, 1904. godine, u vreme svetske izložbe u tom gradu. Smatra se kako je svojim nostalgičnim prikazom početka 20. veka kao “jednostavnijeg i boljeg vremena” publici mučenoj ratom, pružio eskapističku zabavu, te postao drugi najgledaniji film godine u Americi. Kasnije je stekao i reputaciju jednog od najboljih mjuzikala svih vremena.

#10 Vilenjak

10f 81215

Jednog Badnjaka jedna se beba uvukla u torbu Deda Mraza i odrasta kao vilenjak na Severnom polu. Kada odraste, Buddy uviđa da se nikada neće prilagoditi životu sa vilenjacima i donosi odluku da pronađe svoje pravo mesto u svetu, tačnije – u Njujorku. Tamo pronalazi svog pravog oca koji se nalazi na listi zločestih Deda Mraza, i desetogodišnjeg brata koji uopšte ne veruje u dedu sa poklonima i vilenjake. Buddy shvata kako je njegov zadatak da spasi Božić, Njujork i ceo svet.

Foto: IMDB

Poslednje vesti
Ne propustite