Leto 2020
01.06.2020

Deset romana o najintrigantnijim ljubavnim vezama u istoriji

Hladni vremenski uslovi za ovo doba godine naterali su nas da mnogo više vremena provodimo kod kuće, ali to ne znači da ne možemo na kvalitetan način da iskoristimo slobodne trenutke. Znamo da je uvek uzbudljivo skrolovati Instagramom ili gledati film ili seriju, ali ćemo se ipak svi složiti da je čitanje dobre knjige najbolji način da iskoristimo predstojeće kišne dane. Zato smo ovog puta akcenat stavili na najintrigantnije ljubavne priče u istoriji koje su se dešavale između najvećih umova i velikih zvezda svog vremena. Sigurni smo da će vam mnogi od ovih naslova privući pažnju i da će njihovo čitanje u vama probuditi jake emocije.  Zato obratite pažnju na sledeće naslove i požurite u knjižaru ili biblioteku.

CAR NIKOLAJ I ALEKSANDRA ROMANOV – Helena F. Barkašov
Njihova uzbudljiva i potresna životna priča bila je satkana od strasne i ogromne ljubavi koju su osećali jedno prema drugom i tragedije koja ih je zadesila u vreme revolucije. Voleli su se od prvog pogleda do poslednjeg daha. Aleksandra je bila ćerka Ludviga IV, velikog vojvode od Hesena i Rajne i princeze Alise od Velike Britanije (ćerke kraljice Viktorije). Odbacila je ugovoreni brak jer se kao mlada devojka zaljubila u Nikolaja, naslednika ruskog prestola. Opčinjen lepom princezom, budući car uspeo je da ubedi svog bolesnog oca da pristane na savez s njenom porodicom, pa se tako par ubrzo i venčao.
Iako se tragično završio, njihov brak je bio srećan i skladan. Imali su četiri ćerke i jednog sina. Raskošna i neskrivena ljubav između krhke Nemice i cara Nikolaja II, za tadašnje prilike i aristokratske krugove neobična i jedinstvena, nikada nije prestala da zadivljuje svet svojom snagom, čak ni kada su čitavu njihovu porodicu streljali boljševici.

FREDERIK ŠOPEN I ŽORŽ SAND – Suzet Rišar
Šopen je bio veliki umetnik, ali osetljiv i prilično težak čovek. Njemu je bila potrebna žena koja će mu biti ljubavnica, prijateljica, muza i negovateljica. Žorž Sand, talentovana spisateljica, još u to doba nosila je pantalone, držala cigaretu u ustima i ponašala se grubo, kao da je muškarac. Ljubav među njima nije bila na prvi pogled, ali su se muzički genije i literarna kraljica s vremenom, nežno i predano, zavoleli. Ona je u njemu pronalazila sina i ljubavnika, a on je svoja najbolja dela stvorio u periodu dok su bili zajedno.
Umetnost ih je spojila, ali i doprinela njihovom rastanku. Ostala je muzika i u njoj zapisana priča za večna vremena.

1 knjig lj

ISIDORA DANKAN I SERGEJ JESENJIN – Dajana Mouzli
Ne postoji na svetu tako bučna, bezumna i neobuzdana ljubav kakva je bila ona između Isidore Dankan i Sergeja Jesenjina. Sve se desilo neočekivano. Mladi, plavokosi i obesni pesnik i sredovečna, legendarna balerina zaljubili su se u Sovjetskom Savezu, u novom svetu komunizma u koji su tada oboje duboko verovali. Njihova ljubav desila se samo godinu dana nakon što su balerini stradali sin i ćerka u saobraćajnoj nesreći, a ubrzo nakon rastanka Jesenjin je izvršio samoubistvo dok je pet godina kasnije i Isidora tragično nastradala kada ju je ugušio šal koji se zapleo među točkove automobila kojim se vozila.
Ovaj roman je zbir tajni o sumanutoj, neprikladnoj i buntovnoj strasti koja je obuzela dvoje genijalnih umetnika vodeći ih ka tragediji.

LORD BAJRON I LEDI KEROLAJN – Ida Goldvoter
Ovo je jedna od najsmelijih, najstrasnijih i najopasnijih ljubavnih priča. Ledi Kerolajn i Lord Bajron voleli su se neuobičajeno i nezaboravno. Bili su otmeni i perverzni, bezobzirni i previše umni. Slepo zaljubljeni jedno u drugo otišli su do granica ludila. Činilo se da su miljenici bogova i da su suviše srećni, a onda je nesreća pokucala na vrata.
Ona, ljubavnica i spisateljica – on, avanturista i pesnik, zajedno su bili osuđeni da iskuse duboke ponore jakih osećanja. Iza njih su ostale mnoge tajne, navodne istine i trag u vremenu jedne nezaboravne ljubavi koja je bila i prošla.

F. M. DOSTOJEVSKI I ANA GRIGORJEVNA – Konstantin Kolčak
Ova knjiga sastavljena je, prvenstveno, od sećanja Ane Grigorjevne koja donose jasnu sliku velike ljubavi i dubokih strasti koje su krasile Dostojevskog, izuzetnog umetnika i čoveka. Međutim, tu su i zapisi sveštenika Megorskog, koji se odnose na poslednju ispovest Fjodora Mihailoviča koji je izneo mnoge, do tada, nepoznate detalje njihove ljubavi. Upoznali su se kada je legendarni pisac bio na samom dnu zbog kockarskih dugova, a Ana je bila mlada stenografkinja koja je došla da mu pomogne da što brže napiše novi roman koji bi mu obezbedio kakve-takve finansije. Venčali su se 1827. godine i ostali u braku 14 godina, odnosno do Fjodorove smrti.

NAPOLEON I ŽOZEFINA – Žaklin F. Demestr
Ova neverovatna ljubav i dan danas uzbuđuje romantična srca i nežne duše koje u njoj pronalaze večni izvor inspiracije. Burna romansa legendarnog vojskovođe koji je seme revolucije pronosio Evropom, da bi se na kraju proglasio za cara, i prelepe Žozefine satkana je od žudnje, neverstava, duboke patnje, dostojanstva i drame.
Žozefina je bila šest godina starija od Napoleona, i iza sebe je imala brak i dvoje dece kada su se venčali. Pretpostavlja se da mu je bila neverna u periodima dok je vodio ratove dok se za Napoleona zna da je imao ljubavnice. Kada nije mogla da mu podari nasledika, razveli su se nakon 14 godina braka.

2 knjig lj

ELIZABET TEJLOR I RIČARD BARTON – Glenda Mekendrik
Elizabet Tejlor je išla iz veze u vezu, iz braka u brak, a svaki od tih ljubavnih odnosa proživljavala je duboko i intenzivno, kao da voli prvi i poslednji put. Ričard Barton je ipak zauzimao posebno mesto u njenom životu. Zbližili su se na snimanju filma Antonije i Kleopatra i već od prvog zajedničkog kadra bilo je jasno da između njih varniči nešto mnogo više od filmske magije. Tako je započela burna i strastvena ljubavna veza, puna obrta i drame, koja je uzdrmala Holivud i tokom trinaest godina punila rubrike tabloida. Za to vreme su se dva puta venčali i razveli, zajedno snimili jedanaest filmova i lagano sagoreli u vatri svojih neobuzdanih emocija.
Iza njih su ostale ruševine velike ljubavi, kao i iza Antonija i Kleopatre, koji su ih spojili, prenevši im ujedno i pečat večnog rastanka onih ljubavnika koji beskrajno žele jedno drugo.

MERLIN MONRO I DŽON F. KENEDI – Melvin Henderson
Ovo je šokantna, potresna i strasna knjiga o ljubavnom trouglu koji su činili Merilin Monro, Džon i Džeki Kenedi. Roman pisan na osnovu pažljivo čuvanih zapisa iz tajnih arhiva u kome autor otkriva pikantne detalje o ovo troje ljudi.
Bili su moćni, bogati i slavni. Bili su na naslovnim stranama i uvek u prvom planu. Tada niko nije znao da su često drogirani, a njihovi savremenici nisu ni slutili koliko su glavni akteri ove drame opsednuti seksom. I niko se nije usuđivao da poveže atentat na predsednika sa navodnim samoubistvom filmske dive.

LOREN BEKOL I HEMFRI BOGART – Džimi Karson
Zaljubili su se jedno u drugo na snimanju prvog zajedničkog filma. Bogart je tada imao suprugu i bio je staložen, povučen čovek. Loren Bekol je bila dvadeset pet godina mlađa od njega i obožavala je lude noćne provode. On je voleo jedrenje, a ona je patila od morske bolesti. Ali i pored svih razlika, Bogi je bio ljubav njenog života, i ona njegovog, a ta ljubav se jasno videla i zauvek ostala zabeležena na filmskom platnu.
Iako su oboje bili holivudske zvezde, živeli su daleko od očiju javnosti i punih deset godina uživali u svojoj ljubavi, sve dok se Bogart nije razboleo. Loren Bekol je i tada, do njegovog poslednjeg daha, srcem i dušom bila uz svog čoveka, koga je po sopstvenim rečima volela kao boga.

PRINCEZA DAJANA I DODI EL FAJED – Patriša B. Dikinson
Kada je ledi Dajana Spenser udajom postala princeza od Velsa, nije mogla ni da pretpostavi da će se od prvog dana nositi sa nezapamćenom medijskom pažnjom, ali i sa očekivanjima kraljice i njenog sina, princa od Velsa. Vozeći se u kraljevskoj kočiji, nije sanjala da će princ Čarls i posle venčanja ostati u vezi s dugogodišnjom ljubavnicom Kamilom Parker i da će to uništiti njihov brak. Razvod je smirio tenzije, ali interesovanje javnosti, povremeni skandali i kraljičina netrpeljivost prema Dajani bacili su senku na iskrenu želju jedne žene da voli i da bude voljena. Kad miljenica Velike Britanije konačno pronađe ljubav svog života, Dodija el Fajeda, njena sreća ubrzo se pretvara u tragediju, a ova strastvena veza dvoje zaljubljenih odlazi u večnost.

3 knjig lj

Foto: @theslowtraveler

Poslednje vesti
Ne propustite