20.09.2016

Devet pitanja koja morate postaviti sebi pre nego što se odlučite za brak

Pronašli ste svoju drugu polovinu! Čestitamo! Možda svim srcem uživate u ljubavi i pravite planove o venčanju, jer nema ničeg lepšeg od toga da se do kraja života svakog jutra budite kraj voljene osobe. Međutim, da li je to ono što vi zaista želite? Saradnik New York Times-a i suosnivač programa Divorce Doctor, psiholog dr Eris Huemer Winans tvdi da je pre odluke o ulasku u brak potrebno da euforiju ostavite po strani i potpuno hladne glave postavite sebi pitanje: “Da li stvarno želim da budem sa ovom osobom do kraja života?”
On naglašava da brak u stvarnosti nije samo uživanje u lepim stvarima već da se često događaju i problemi koji se prevazilaze samo kada je zajednica nastala na zdravim osnovama. Da bi došli do istinskog odgovora o tome jeste li zaista sa pravom osobom, dr Eris preporučuje da postavite sebi sledećih 9 pitanja.

#1 Da li vi i vaš partner želite iste stvari?

Važno je da imate iste ciljeve. Teško je provesti sa nekim godine života ako se vaši planovi o budućnosti razlikuju. Napravite listu vaših želja i jasno predočite partneru čemu stremite. Iskreno razgovarajte o tome i budite sigurni da i osoba pored vas želi isto. Nemojte dozvolite da i jedno pitanje sa ove liste ostane nerešeno.

#2 Delite li iste vrednosti?

Osim što morate imati zajedničke ciljeve, važno je i da se podudaraju vaši stavovi o životu i moralne vrednosti. Šta ste spremni da radite u životu, a šta niste i da li vaš partner ima iste kriterijume. Ukoliko su vaši vrednosni sistemi u suprotnosti, velika je verovatnoća da vaš brak neće dugo potrajati.

#3 Znate li kakav je vaš partner kada mu ne ide dobro?

U dobru i u zlu nije eufemizam. Jako je važno osvestiti da ni vama, ni vašem partneru neće uvek sve teći kao po loju te je stoga veoma važno da znate kako se ponaša kada je suočen sa poteškoćama. Jeste li spremni da budete sa njim i kada je nervozan i da se saosećate sa njegovim problemima? Da li ste spremni da mu pomognete kada je bolestan i da li i on pokazuje istu dozu saosećanja prema vama? Ovo su neka od ključnih pitanja koja sebi morate da postavite.


#4 Volite li iskreno svog partnera?

Ovo nije trik pitanje. Ljubav se dosta razlikuje od zaljubljenosti. Iako vas možda obuzmu strastveni osećaji svaki put kada ugledate svoju drugu polovinu, zapitajte da li vam se zaista sviđa. Ukoliko ne možete da dođete do ovog odgovora, pitajte se da li ste spremni da slušate do kraja života njegove šale. Ili da li možete da sedite sa njim u sobi i da ćutite, a da vam ipak bude lepo. Da li biste se osećali sigurno kada ste zajedno čak iako se izgubite na putovanju? I jeste li spremni da se nosite sa svim manama svog partnera ne pokušavajući da ih popravite.

#5 Umete li da se nosite sa njegovom prošlošću?

Svako ima mračnu stranu, te tako i vaš partner, pa dobro razmislite da li možete da se nosite sa njegovom prošlošću. Životna iskustva, dobra i loša, oblikuju nas kao osobe, te je potrebno da prihvatite osobu pored vas sa svim frustracijama i manama. I budite spremni na to da ih se možda nikada neće otarasiti.

#6 Da li ste finansijski kompatibilni?

Navike trošenja novca igraju važnu ulogu u bilo kom odnosu, posebno kada je reč o braku. Ako je jedan partner štedljiv, a drugi voli da kupuje dizajnersku odeću ili skupe automobile, zajednica će teško opstati. Jer, novac je jedan od glavnih izvora napetosti u odnosima, tako da morate imati iste finansijske ciljeve.

#7 Da li je vaša veza zasnovana na poverenju?

Poverenje među partnerima od presudnog je značaja za brak. Ako postoji razlog zbog kog ne verujete svom partneru, bilo zbog toga što ste ga nekada uhvatili u laži, ili zato što imate loša iskustva sa prethodnim partnerima, vaš odnos postaće toksičan. Zato je jako važno da ponovo izgradite poverenje, što nije lako, ali je mogće.

#8 Koliko često imate seks?

Seksualna kompatibilnost može biti odlučujuća za kvalitetnu vezu. Svi u početku imaju česte seksualne odnose dok se sa protokom vremena oni smanjuju. Nekada se desi da jedan od partnera izgubi interesovanje što na drugog utiče frustrirajuće. O tome treba iskreno razgovarati. Jako je važno da imate slične seksualne potrebe i redovne odnose.

#9 Jeste li u stanju da međusobno pričate o svemu?

Ovde je akcenat na kvalitetu, a ne na kvantitetu. Iako se možda sa svojim partnerom stalno dopisujete i kada niste zajedno i pričate jedno drugome sve što vam se desi tokom dana, ne znači da imate dobru komunikaciju. Tek kada ste sigurni da jedno drugome možete da ispričate sve vaše želje i brige bez osuđivanja, imate kvalitetan odnos. Ovo je područje na kome je potrebno raditi, jer svako od nas u svojoj primarnoj porodici komunicira na određen način koji se verovatno razlikuje od načina na koji je naš parter komunicirao sa svojim ukućanima. Zato je važno da postanete kompatibilni i u ovom segmentu.

Poslednje vesti
Ne propustite