13.02.2017

Doors & Bags: Zanimljiv projekat hrvatskog brenda RDcode

Osmišljen kao simbolična veza između torbi i vrata, modni projekt “DOORS & BAGS” nastao je prošle godine, a iza čitavog koncepta stoji hrvatski brend RDcode, specijalizovan za dizajniranje i izradu neobičnih torbi. Vlasnica RDcode-a Renata Debeljak najpre je napravila seriju fotografija starih vrata u Zagrebu i Dubrovniku i na taj način dočarala njihovu vezu sa torbama. Jer, kvalitetan dizajn je vanvremenski, svejedno da li je reč o torbama ili vratima.

Renata Debeljak

Renata Debeljak

One torbe koje zaista vrede nisu podložne ubrzanim modnim trendovima već traju i pričaju priče o svojim vlasnicima, baš kao i vrata starih majstora sa dugom istorijom. Ova modna priča dobila je nastavak u vidu nove kolekcije torbi inspirisanih živopisnim vratima sa šireg geografskog područja.

Smeđa vrata u Arbelobelu (Italija)

Smeđa vrata u Arbelobelu

– Odabir vrata za ovaj projekat je imao za cilj podsećanje i na njihov arhitektonski značaj. Neka od tih vrata su manje poznata, ali su mi bila veoma inspirativna za torbe zbog njihovog kolorita, volumena, ornamenata i celokupnog ambijenta u kojem se nalaze. Inspiraciju sam pronašla u zanimljivim vratima u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Norveškoj i Izraelu – kaže Renata i dodaje:

Crvena vrata u Hesenu (Nemačka)

Crvena vrata u Hesenu

– U kolekciji vrata-torbi nalazi se torba inspirisana crvenim gotičkim vratima iz pokrajine Hesen u Nemačkoj, torba sa prepoznatljivim plavim koloritom koja inspiraciju crpi u grčkim starinskim vratima, posebno onim sa Santorinija, torba u obliku jednih smeđih vrata iz gradića Alberobelo u italijanskoj regiji Puglia, torba u obliku vrata antičkog Romulovog hrama na drevnom rimskom Forumu Romanumu… – kaže Renata.

Vrata u Oslu (Norveška)

Vrata u Oslu

U ovoj mini-kolekciji okosnicu cele priče čini i ranac crvene boje, inspirisan crvenim vratima iz norveškog Osla. Budući da su upravo površine i ornamenti važni segmenti projekta “DOORS & BAGS”, kod ovog komada naglašeni su asimetrični crveni površinski oblici kao imitacija originalnih vrata dok je kroz sivu boju dočaran tamno sivi kamen koji okružuje ta norveška vrata. I torba u obliku belih vrata iz Jafe, istorijskog dela Tel Aviva, takođe prati linije i ornamente izvornih vrata. Projekat “DOORS & BAGS” konstantno je “work in progress”, jer Renatu za torbe uvek inspirišu neka nova vrata u bilo kom delu sveta.

Vrata u Jafi (Izrael)

Vrata u Jafi

Romulov hram u Rimu

Romulov hram u Rimu

Stara vrata na Santoriniju (Grčka)

Stara vrata na Santoriniju

Vrata svetog Roka u Dubrovniku

Vrata svetog Roka u Dubrovniku

Više o projektu i brendu RDcode može se saznati na: RDcode

Poslednje vesti
Ne propustite