18.09.2016

Doručak koji će vaši ukućani obožavati

Ukoliko volite da nakon doručka ostanete siti satima, sendvič je odlično rešenje. Prednost ovog jednostavnog jela jeste u tome što možete praviti bezbroj kombinacija u zavisnosti od ukusa, a uz izbor kvalitetnih namirnica, može postati pravi gastro užitak. Nedelja je odličan dan da sebi i svojim ukućanima napravite kvalitetan sendvič, a ukoliko vam je ponestalo ideja, donosimo vam dva odlična predloga.

Klub sendvič sa tunom

Sastojci:

1 konzerva tunjevine s čilijem
6 kriški tosta
1 luk
2 paradajza
4 kašike majoneza
crni biber

Sendvič od piletine s grijerom iz Karsa

1d-18916

Priprema:

Prepržiti kriške hleba u tosteru. Namazati svaku krišku majonezom. Na dve kriške staviti tunjevinu i kriške paradajza i luka. Malo začiniti crnim biberom. Složiti kriške na spratove. Pritisnuti sendvič rukom i seći na trouglove.

Sastojci:

1 kom. pilećeg belog mesa
1 crvena rog paprika
2 čena belog luka
1 kašika paste od paprika
100g grijera iz Karsa
so
biber
1 šargarepa
maslinovo ulje
1 zelena jabuka
1 mlada rotkvica
1 baget hleb
8 stabljika rukole
sirće od nara

Priprema:

Isecite dva jednaka komada masnog papira za pečenje i jedan od njih stavite na ravnu podlogu. Na njega stavite jedan komad pilećeg belog mesa. (Ako se na mesu nalazi višak (tzv. bonfile), isecite ga i sačuvajte za kasniju upotrebu. U suprotnom će se taj deo raspasti kad budete tukli piletinu.)
Meso presecite po dužini i rastvorite poput krila. Drugim komadom masnog papira za pečenje prekrijte meso i malim tiganjem ili čekićem za meso tucite dok se dobro ne stanji. Ne udarajte direktno, nego kao da lagano klizite niz meso.
Očistite peteljku i koštice paprike i isecite je na tanke linije.
Očistite čen belog luka i sitno ga isecite.
Izlupano meso pažljivo uklonite s masnog papira, stavite na dasku za sečenje i presecite na dva jednaka dela kako biste dobili dva komada izlupanog pilećeg belog mesa.
Među njima podelite sitno naseckan beli luk. Papriku isečenu po dužini smestite tako da dopire do kraja.
Uz pomoć noža na prazan deo mesa namažite pastu od paprika.
Narendajte grijer iz Karsa i pospite po vrhu. Ako želite, možete ga iseći na kriške. (Količina vam može biti premala ili prevelika. Prilagodite je svom ukusu, ne morate da rendate sve.) Posolite i pobiberite.
Zamotajte piletinu u rolat tako da punjenje ne iscuri. Krajeve zakačite čačkalicom da se ne rastvaraju.
Baget hleb presecite na dva dela. Jedan od njih raspolovite po dužini.
Očistite šargarepu i sitno je iseckajte. Ako nožem ne možete da je iseckate dovoljno tanko, poslužite se nožem za guljenje.
Stavite tiganj na šporet i zagrejte ga. Kad se zagreje, sipajte maslinovo ulje i dodajte malo soli.
U zagrejan tiganj stavite pileće rolate. Uz okretanje se pobrinite da budu pečeni sa svih strana.
Dok se piletina peče, u tiganj stavite i prepolovljen hleb, pritiskajte ga da upije sok koji piletina ispušta dok se kuva i ostavite ga da postane lagano hrskav.
Zelenu jabuku isecite kao šargarepu, na vrlo tanke šnite.
I mladu rotkvicu isecite na tanke šnite. Ako želite, opet možete da se poslužite nožem za guljenje.
Čen belog luka presecite po sredini i njime namažite hleb obogaćen sokom iz piletine da mu da aromu.
Kad je piletina skoro pečena, izvadite čačkalice i pobrinite se da je piletina pečena sa svih strana.
Na hleb redom slažite tanko isečenu šargarepu, jabuke i list rukole, pa posolite i pobiberite. Dodajte i malo sirćeta od nara.
Pržene pileće rolate izvadite iz tiganja, rasecite po sredini i stavite na hleb. Ukrasite tanko isečenom mladom rotkvicom. Pospite s još malo bibera i poslužite.

Foto i recepti: 24kitchen.rs

Poslednje vesti
Ne propustite