01.10.2019

Dr Vesna Lazić razbija sve mitove o izbeljivanju zuba

Osmeh spada u najjače beauty adute, jer nasmejane osobe uvek izgledaju lepše, privlače pozitivnu energiju i zrače posebnim samopouzdanjem. Da bi se smejali bez zadrške, potrebno je da imamo zdrave i bele zube. U sklasu s tim, poslednjih desetak godina veliki broj ljudi odlučuje se za izbeljivanje zuba, međutim, kao i kod drugih popularnih tretmana, postoji niz dezinformacija o navodnoj štetnosti beljenja zuba, koje često stoje na putu predivnog osmeha.
Stav da profesionalno izbjeljivanje zuba u ordinaciji uništava gleđ mnoge pacijente dovodi u zabludu, jer nijedno istraživanje do sada nije dokazalo ovu tvrdnju. Zbog toga smo razgovarali s Dr Vesnom Lazić, specijalistom stomatološke protetike i osnivačem ordinacije Dental Clinic, koja nam je odgovorila na najčešća pitanja o ovom popularnom tretmanu.

vesna zubi

Dr Vesna Lazić

Da li je beljenje zuba bezbedno za našu gleđ?
– Beljenje zuba predstavlja vrlo efikasnu i potpuno bezbednu proceduru ukoliko se obavlja pod stalnim nadzorom stručnog lica i ukoliko se koriste preparati koji su dobili odobrenje od strane Američke dentalne asocijacije. Umerena osetljivost zuba na toplo i hladno uobičajen je prolazni, propratni efekat kod svih metoda beljenja, međutim, nikakve dugotrajne loše posledice po zubno tkivo nisu zabeležene ni u jednoj kliničkoj studiji.
Koje metode beljenja radite u vašoj ordinaciji i zbog čega ih preporučujete?
– U našoj ordinaciji koistimo dve metode beljenja, to su tzv. kućno i ordinacijsko beljenje zuba. U oba slučaja koriste se preparati vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida samo u različitim koncentracijama. Kućno beljenje podrazumeva upotrebu tzv. silikonskog treja ili folije u koje se aplikuje sredstvo za beljenje niže koncentracije i nosi se tokom noći u trajanju od 7 do 14 dana. Ordinacijsko beljenje podrazumeva aplikovanje sredstava veće koncentracije uz aktivaciju pomoću svetlosnih lampi i traje oko 90 minuta. Obe metode podjednako su efikasne i bezbedne, zavisi samo da li pacijent želi da mu efekat bude vidljiv odmah ili nakon određenog vremena.

2bz 11019

Stručni tim stomatološke ordinacije Dental Clinic

Kada se vide prvi rezultati?
– Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana kada govorimo o ordinacijskom beljenju zuba, dok je za kućno beljenje neophodan duži vremenski period odnosno 7 do 14 dana.
Koliko puta je potrebno ponoviti tretman da bi se došlo do željenih rezultata?
– Jedan tretman beljenja zuba sastoji se od 3-4 seanse u trajanju od po 15 minuta. Nakon toga nije preporučljivo ponavljati tretman narednih 6 meseci. Efekat beljenja zavisi od mnoštva faktora, kao što je recimo uzrok prebojenosti zuba i individualan je za svakog pacijenta.

3bz 11019

@helenabordon

Koliko često je potrebno raditi tretman beljenja da bismo uvek imali blistav osmeh?
– Dugotrajnost rezultata beljenja zuba, kao i efekat beljenja, takođe zavisi od samog uzroka prebojenosti zuba i individalna je za svakog ponaosob. Na svakih 6 meseci moguće je ponoviti tretman, ukoliko pacijent nije zadovoljan rezultatima ili ukoliko se efekat vremenom smanjio.
Šta mislite o popularnim metodama izbeljivanja zuba namirnicama iz kuhinje kao što su kokosovo ulje ili soda bikarbona?
– Jedine metode koje su bezbedne i koje daju rezultate jesu ove dve gore navedene, i to samo ukoliko ih obavlja stručno lice i ukoliko se koriste odgovarajuća, proverena sredstva za beljenje. Sve ostale metode ne samo da ne daju odgovarajuće rezultate, nego mogu biti i veoma štetne za zubna tkiva.

4bz 11019

@constancearnlt

Naslovna fotografija: @constancearnlt
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite