06.04.2017

Dragana Dabović otkriva listu knjiga koje su joj obeležile život

Njen talenat upoznali smo kroz ulogu neuravnotežene tinejdžerke Ane u seriji Na terapiji, a miljenica svih generacija postala je kao Ines Šašvari iz Vojne akademije. Glumica Dragana Dabović već na početku karijere odigrala je značajne uloge kako na televiziji i na filmu tako i u pozorištu. Virusom zvanom gluma “zarazila” se još dok je bila devojčurak, a toj velikoj ljubavi prethodila je ljubav prema literaturi. Knjige su i dalje neizostavni deo života poznate umetnice koja je u privatnim krugovima poznata kao osoba vedrog duha, večito nasmejana i jako vredna. Zahvaljujući dobroj organizaciji, šarmantna umetnica danas sa lakoćom brine o svojoj petomesečnoj kćerki Bjanki, igra u predstavi “Teško je reći zbogom”, a slobodno vreme koristi za otkrivanje novih knjževnih dela.
Zato smo smatrali da je odličan sagovornik koji će znati da vam preporuči kvalitetne romane, a ona nam je otkrila svoje omiljene knjige koje su obeležile određena poglavlja njenog života. Ovo je njena lista:

UNA (Momo Kapor)
To je prva knjiga koja me je promenila još tokom tinejdžerskih dana. Bila sam devojčurak iz provincije te su me glavna junakinja i njen život u Beogradu potpuno fascinirali. Sve što se dešava u knjizi, bilo je u tom trenutku tako daleko od mog sveta, a ja sam odmah poželela da budem poput Une.

GALEB DŽONATAN LIVINGSTON (Ričard Bah)
Ovom romanu dajem blagu prednost u odnosu na knjigu Mali princ, mada u mom životu obe imaju status biblije. Čitaju se u svim životnim dobima, svaki put se iznova dožive i uvek postoji onaj sloj ispod koji se otkriva narednim čitanjem. Svaka rečinica je istinita i krije važnu poruku. Galeb je prva knjiga koju sam naterala mog supruga da pročita još kada smo počeli da se zabavljamo, jer sam znala da će mu ona najviše reći o meni.

PIGMALION (Džordž Bernand Šo)
Jedna od retkih knjiga koju mi nije preporučila mama već sam sama došla do nje i neizmerno je zavolela. Očarana sam tom ljubavnom pričom između skromne prodavačice cveća i moćnog i snažnog učitelja koje osim statusa deli i velika razlika u godinama. U trenutku kada sam čitala prvi put knjigu, njihov odnos mi je bio tako dalek, a iz današnje perspektive veoma je tačan, životan i moguć.

STO GODINA SAMOĆE (Gabrijel Garsija Markes)
To je prvi ozbiljan roman koji sam pročitala. Započela sam čitanje na plaži, početkom leta, a završila na kraju sezone. Sve mi se dopada u tom romanu, od ljubavne priče, sudbine junaka do načina pisanja. Podjednako volim i Markesov roman Ljubav u doba kolere, a dopada mi se i istoimeni film snimljen po knjizi jer su odstupanja od originalne priče minimalna.

MOJ ANĐEO ČUVAR (Mirjana Bobić Mojsilović)
Ovu knjigu trenutno čitam, a izdvajam je zbog jako tačnog opisa muško-ženskih odnosa i svega onoga kroz šta jedan par prolazi. Štivo je relaksirajuće i opušta me nakon napornog dana ispunjenog obavezama što prema bebi što prema mom poslu kom sam se vratila. Volim i druge knjige Mojsilovićeve, a Majke mi bajka mi je omiljena. Njene pesme su mi, takođe, neverovatno dobre, naročito Obećao si.

Foto: @dacadabovic.cukvas

Poslednje vesti
Ne propustite