nas p jo 181115
13.07.2019

Dva smoothie napitka za savršen početak dana

Ideje i energija Jamia Olivera već deceniju i po nas oduševljavaju, a njegov pasionirani pristup kuvanju mnoge je inspirisao da i sami stave kecelju i pripreme ukusan obrok. Među receptima koje ovaj kulinarski mag priprema jesu i mnogi zdravi napici poput smothieja, odličnih za početak svakog aktivnog dana.
Ukoliko želite da već tokom jutra obezbedite svom organizmu dovoljnu dozu vitamina, ovi ukusni napici kao stvoreni su za to. Oni su najbolji saveznici našeg organizma tokom letnjih dana kada želimo lagane i zdrave obroke koji se brzo spremaju i neće opteretiti naš organizam. Zato vam donosimo dva odlična Jamiejeva recepta u kojima koristi nama dostupne namirnice.

BERRY smoothie:

1 šoljica bobičastog voća (200g)
1 veća šolja bademovog ili kravljeg mleka (300ml)
6 kašika grčkog jogurta
1 zrela banana
1 mala šaka zobene kaše (35g)
1 kašika mešavine semenki (lan, suncokret…)

PASSION smoothie:

1 šoljica manga (150g)
1 veća šolja bademovog ili kravljeg mleka (300ml)
6 kašika grčkog jogurta
1 zrela banana
1 mala šaka zobene kaše (35g)
1 kašika mešavine semki (lan, suncokret…)
3 grančice sveže nane
2 zrele marakuje

Priprema:

- Volim da koristim smrznuto voće u smoothie napicima, a jednako je dobro i sveže. Svoje smoothieje uvek pravim sa nezaslađenim bademovim mlekom, ali ako vam je draže kravlje, možete upotrebiti i njega. Oba recepta možete obogatiti i drugim dodacima, pa će se tako u Berry receptu odlično uklpiti štapić vanije, dok u passion smoothieu dodajte, po izboru, malo đumbira. Ako ste na dijeti, ovo su odlične zamene za slatkiše – kaže Jamie i objašnjava način pripreme:
- Oba smoothiea se prave tako što se svi sastojci stave u blender i kroz nekoliko minuta napitak je gotov. Možda ćete nekoliko puta morati da zaustavite mešanje kako bi sastojke koji se zalepe na zidove blendera umešali u masu, ali to je uobičajeni proces. Ako nemate blender, možete koristiti štapni mikser.

Foto: Jamie Oliver

Poslednje vesti
Ne propustite