02.05.2021

Dve verzije francuskog tosta za savršen praznični doručak

Ako ne spadate u retke entuzijaste koji ne odustaju od zdrave ishrane ni tokom praznika, sigurni smo da ćete danas razmaziti svoja nepca, pa ne postoji nijedan razlog da ne započnete dan hedonističkim doručkom. Jedna od odličnih opcija koje su vam na raspolaganju svakako je francuski tost, za koji smo sigurni da će prijati svima. Reč je zapravo o prženicama, koje smo svi jeli u detinjstvu, ali u ovoj verziji one dolaze s malom nadogradnjom koja ih čini dekadentnim i neodoljivim. Uglavnom se pravi od namirnica koje već imamo u frižideru i dolazi u bezbroj različitih verzija, a mi vam u nastavku donosimo dva odlična recepta.

1ft 26819

@halfbakedharvest

U prvoj varijanti imamo recept za slanu verziju francuskog tosta, a u drugoj pripremamo slatku verziju, koja je mnogo češća. Mada se uglavnom služi za doručak, slatki francuski tost može biti i idealna užina, a nećete pogrešiti ni ako ga poslužite kao dezert nakon ručka.

SLANI FRANCUSKI TOST

2ft 27819

@spoonforkbacon

Sastojci:
3 jaja
1 šolja mleka
2 kafene kašike senfa
2 kafene kašike sitno iseckanog vlašca
2 kafene kašike mlevenog timijana
1 kafena kašika mlevenog origana
1 češanj sitno iseckanog belog luka
1 kafena kašika mlevenog korijandera
1/2 kafene kašike mlevene paprike
so
biber
6 kriški hleba
1/2 šolje putera
2 jaja na oko

Priprema: Umutite tri jaja i mleko, a zatim dodajte senf, vlašac, timijan, origano, beli luk, korijander i mlevenu papriku. Natopite kriškle hleba u smesu i ispržite ih u tiganju u kom ste prethodno zagrejali puter. Potom u istom tiganju ispržite dva jaja na oko i poslužite uz prženice.

FRANCUSKI TOST S MALINAMA

3ft 27819

@halfbakedharvest

Sastojci:

5 jaja
3 žumanca
2 i 1/2 šolje kokosovog mleka
1/4 šolje meda
1 supena kašika ekstrakta vanile
1/4 kafene kašike cimeta
1/4 kafene kašike muskantnog oraha
prstohvat soli
1 hleb isečen na kriške debljine oko 2cm
1/2 šolje badema
1/4 šolje listića kokosa
2 kafene kašike putera
300 gr malina
1 supena kašika smeđeg šećera
šećer u prahu

Priprema: Podmažite tepsiju prethodno otopljenim puterom i poređajte kriške hleba. U drugoj posudi umutite jaja, žumanca, kokosovo mleko, med, vanilu, cimet, muskantni orah i so. Prelijte hleb umućenom smesom, a između kriški stavite maline, bademe, listiće kokosa i smeđi šećer. Ostavite u frižideru da odstoji najmanje sat vremena, a idealno bi bilo da prenoći. Zagrejte rernu na 220 stepeni i pecite oko 45 minuta. Ako primetite da vrhovi hleba brzo dobijaju smeđu boju, stavite preko njih aluminijumsku foliju. Na kraju pospite prah šećerom i poslužite.

4ft 27819

@halfbakedharvest

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite