01.11.2019

Sve što smo želeli da znamo o make-upu, a niko nam nije rekao otkrila nam je Ena Jović

Poslednjih godina često smo slušali savete o pravilnom šminkanju i glavne lekcije već su savladane, pa su trenutno postala mnogo aktuelnija neka druga beauty pitanja, poput odgovarajuće nege lica ili održavanja četkica, paleta i blendera. Da li bi trebalo da ih čistimo samo vodom, sapunom ili nekim specijalnim sredstvom za čišćenje? Koliko ih često treba prati? Niste sigurni kada je vreme da ih zamenite i koliko dugo treba koristiti maskaru nakon otvaranja… Odgovore na sva ova pitanja dobili smo od Ene Jović, jedne od najtraženijih profesionalnih šminkerki u Beogradu.
Koja su vaša pravila za negu lica od kojih nikada ne odstupate?
– Ujtru se umivam pH neutralnim čistačem, a u zavisnosti od količine šminke koju imam na licu, uveče biram sredstvo na bazi ulja ili micelarnu vodu, nakon čega se umivam i nanosim tonik. Osim toga, jedno od mojih pravila za negu lica je i svakodnevno brisanje ekrana telefona. I najvažnije od svega, rukama ne dodirujem lice osim kada se šminkam.

1ej 11119

Šta je važno za dobru make-up podlogu?
Dobra podloga uvek je adekvatno negovana i dobra koža. Ukoliko je suva, izuzetno je važno da se dobro ishidrira pre samog šminkanja. Kada je u pitanju masna koža, hidratacija je takođe potrebna, ali se koriste blagi hijaluronski serumi.
Kako najbolje očistiti četkice za šminku?
Pravilno čišćenje četkica važno je kako za šminkere, tako i za devojke koje se same šminkaju. Naravno, ukoliko vi imate sopstveni set četkica, ne morate posle svakog šminkanja da ih čistite. Za šminkere je to apsolutni imperativ, ali za devojke koje se same šminkaju dovoljno je da ih jednom nedeljno lepo operu. Ukoliko imate potrebu da na brzinu dezinfikujete i očistite četkice predlažem da to radite medicinskim benzinom koji je dovoljno blag za četkice od prirodne dlake, a sa druge strane dovoljno efektan protiv prljavština. U malu posudu sipajte benzin, a zatim natopite četkice. Nakon toga ih obrišite suvim ubrusom ili maramicom i posle nekoliko sekundi suve su i spremne za korišćenje.

2ej 11119

Da li je higijenski deliti šminku?
– I da i ne, u zavisnosti od toga koji se proizvodi dele. Za nas šminkere izuzetno je važno da nakon svakog klijenta obrišemo pre svega karmine, najbolje uz pomoć alkohola. Dezinfekcija se vrši tako što se u posudu sa alkoholom umoči karmin okrenut naopačke, a potom se obriše suvom maramicom. Pored karmina, vrlo često brišem i senke, isto uz pomoć maramice natopljene u alkohol kojom skidam površinski sloj. Ono što nikako ne treba deliti, to su sjajevi za usne i maskare za oči. Ukoliko se dele olovke za usne ili oči treba ih pre toga ili obrisati o ruku ili još bolje zarezati posle svakog korišćenja.
Kako upotrebljavate maskaru na klijentkinjama, s obzirom na to da nije higijenski deliti je?
– Kao neko ko dugo vremena profesionalno šminka, imam dovoljno iskustva da mogu da procenim da li neko ima problematične oči ili nema. Osim toga, menjam maskaru na nedeljnom nivou. Takođe, imam i jednokratne četkice za maskaru koje koristim kada vidim da neko ima zamućene beonjače ili neki drugi problem sa očima.

3ej 11119

Koliko dugo možemo koristiti maskaru nakon što je otvorimo?
Za mene je nova maskara najbolja maskara. Smatram da ne treba davati novac na skupe maskare jer nema velike razlike između drogerijskih i high end maskara. Maskare se jako brzo osuše, bez obzira na to koliko koštaju.
Šta bi trebalo da uradimo ako nam se desi da prespavamo sa šminkom?
– Nikada ne bi trebalo da vam se desi da prespavate sa šminkom.
Koje savete uvek dajete mlađim kolegama?
– Kada su u pitanju šminkeri, izuzetno je važno da svoj alat održavaju čistim. Neophodno je da koriste određene papirne ubruse pre svakog klijenta i da vode računa o čistoći ruku. Nije dovoljno ruke samo oprati, potrebno je koristiti i određeno sredstvo za dezinfekciju. Lično koristim tečne dezinfikatore koje koriste hirurzi. Takođe, šminkeri ne treba da koriste jake parfeme koji mogu biti izrazito napadni za klijente. O higijeni usta ne treba govoriti, bombone ili žvake su obavezne. I na kraju, savet za sve šminkere pušače – važno je da koriste alternative klasičnim cigaretama koje ostavljaju izrazito neprijatan miris – lično biram glo uređaj.

4ej 11119

U koje beauty proizvode bi devojke trebalo najviše da investiraju?
– Uvek u ten. Pudere, korektore, adekvatne kreme ili u dobru bazu za senku.
Koji je najbolji način da neseser održavamo čistim?
Neseseri mogu biti veliki izvor bakterija. Baš iz tog razloga, odlučila sam da na tržište plasiram nešto sasvim novo što će mnogim devojkama olakšati čišćenje, a to su neseseri sa providnim unutrašnjim delom koji se lako skida i briše. Mogu već sada da otkrijem da će brend da se zove Enči, po mom nadimku. Krećemo u proizvodnju koja će biti u Srbiji. Posebno mi je važno da napomenem, da ćemo zaposliti žene koje su ranije radile u našoj tekstilnoj industriji.

5ej 11119

Iako u početku nije imala podršku roditelja, Ena Jović bila je odlučna u nameri da postane šminkerka. Prvi samostalni posao bio joj je projekat Prvi srpski top model, a odskočna daska u njenoj karijeri bio je angažman na snimanju filma Everly. Danas u centru prestonice ima svoj studio Šminkernica i jedna je od najtraženijih šminkerki u Beogradu.

Foto: Miralem Čaušević

Poslednje vesti
Ne propustite