27.02.2016

Erupcija emocija na otvaranju 44. FEST-a

U prepunoj sali Sava centra sinoć je svečano otvoren 44. FEST, a pre početka programa zvanice su prošetale crvenim tepihom. Veče je počelo pesmom “Ljubav” koju u duetu pevaju Aleksandra Kovač i Marko Tolja, a zatim su voditelji Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović predstavili prvog gosta, ruskog reditelja Pavela Lungina koji će predsedavati žirijem Glavnog programa. Pre uručenja nagrada, predstavljen je i predsednik žirija nacionalnog takičarskog programa – Dragan Bjelogrlić.

Džon Mektirnan i Gordan Kičić

Džon Mektirnan i Gordan Kičić

Laskavo priznanje Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo pripalo je “poslednjem akcionom heroju Holivuda, legendi koja hoda”, reditelju Džonu Mektirnanu, a nagradu mu je uručio glumac Gordan Kičić.
– Pomešanih sam osećanja zbog nagrade. Divno je dobiti je, ali užasno shvatiti da ste stigli u to životno doba kad dobijate takve nagrade – rekao je Mektirnan.

Džon Mektirnan

Džon Mektirnan

Beogradskog pobednika za dosadašnje stvaralaštvo dobila je i glumica Viktorija Abril, kojoj je nagradu uručio Jugoslav Pantelić. Ona se zahvalila svima, posebno onima koji su zaslužni za to što je postala glumica, a nagradu je posvetila reditelju Visenteu Arandi, koji je preminuo prošle godine.

Viktorija Abril

Viktorija Abril

Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti ustanovljen prošle godine dodeljen je “prvom domaćem akcionom heroju”, čoveku koji je ostvario 272 uloge do sada – Velimiru Bati Živojinoviću. Publika je gromoglasnim višeminutnim aplauzom pozdravila dirljivu montažu ikoničnih scena iz Batinih filmova uz koje su odrastale generacije. U njegovo ime, nagradu je primila njegova supruga Julijana Živojinović, a uručio je glumac Miodrag Dragičević.

Julijana Živojinović i Miodrag Dragičević

Julijana Živojinović i Miodrag Dragičević

– U ime našeg i vašeg Bate prenosim vam zahvalnost za ovu značajnu nagradu, za ovaj festival čiji je jedan od osnivača i sam nekada bio – rekla je Julijana.
Nakon ceremnonije svečanog otvaranja, publika je imala priliku da pogleda film “Vlažnost” Nikole Ljuce koji je premijerno prikazan na nedavno završenom Berlinalu.

Foto: Dušan Milenković (fest.rs)

Poslednje vesti
Ne propustite