31.10.2015

Feng šui: Sedam jednostavnih načina da unesete harmoniju u vaš dom

Dom je naša oaza u kojoj bi trebalo da vlada harmonija, međutim, da li je uvek tako? Dizajneri enterijera i feng šui učitelji upozoravaju da je ponekad neophodno i da oživimo pozitivnu energiju, a nude i korisna rešenja za to. Prvi korak u tome je izbacivanje nepotrebnih stvari i sređivanje nereda, a poseban fokus treba staviti na hodnik koji se nalazi na ulazu. Potom sledi “energetsko čišćenje”, jer ne smemo zaboraviti da sve što se dešava u prostoru u kojem živimo na svojevrsni način se “upija” i u zidove, nameštaj, predmete…
Postoji dosta načina da očistite svoj dom od loše energije, a mi vam nudimo nekoliko rešenja.

Rešite se starih i nepotrebnih stvari

Postoje verovanje kako je ustajala energija zarobljena u starim stvarima, naročito ako ih imamo mnogo. Naime, neke stvari iz prošlosti još uvek mogu na sebi imati emocije koje ste osećali kada ste ih koristili, poput tuge, depresije, besa… Uz neke su stvari vezane i određene uspomene koje se kriju iza njih, naročito ako te stvari ne pripadaju vama. Dakle, ukoliko želite da se rešite negativne energije, oslobodite svoj dom od takvih stvari.

Premestite nameštaj

Prema pravilima feng šuija, nameštaj u prostoriji mora biti složen tako da ostane što više slobodnog prostora kako bi energija mogla da slobodno struji. To će sprečiti zle duhove i negativnu energiju da prianja uz nameštaj. Slobodni prostor rasteraće energiju i omogućiti joj da slobodno struji. Reorganizacija nameštaja dobra je stvar jer nam pomaže da izbalansiramo energije u prostoriji.

Očistite tepihe

Čišćenje žalfijom uobičajeno je kod mnogih indijanskih naroda. To uključuje paljenje biljaka jer se smatra kako je dim izuzetno koristan kod pročišćavanja prostora i za isterivanje zlih duhova. Želite li očistiti prostor u kojem živite, u činiji zapalite malo lišća žalfije i hodajte po kući kako bi dim pročistio svaku prostoriju od loše i nakupljene energije.

Počistite ulaz u kuću

Sledeći korak u čišćenju prostora odnosi se na čišćenje eksterijera. Čišćenjem dvorišta, balkona ili terase moguće je ukloniti spoljnju prljavštinu koja u sebi sadrži lošu energiju. Bacanjem smeća u kontejner nakupljena će energija biti eliminisana.

Unesite biljke i cveće

Dom bez bar jedne biljke nije dom, reći će vam stručnjaci za uređenje enterijera. Zeleno lišće donosi svetlost, osveženje i više vazduha u domu. Takođe će oživeti prostoriju, a neke studije su pokazale da i prisustvo biljaka u domu smanjuje stres. Dovoljno razloga da odmah odete do najbliže cvećare i kupite biljku. Feng šui stručnjaci savetuju da to bude bambus koji donosi sreću ukućanima.

Upotpunite prostor šarenim detaljima

Kada birate jastuke ili tapete dozvolite sebi malo slobode. Pomešajte boje i strukture i dajte svom domu identitet. Domovi koji su obojeni samo u jednu boju, bez šarenih i zanimljivih detalja podsećaju na bolnice i sterilne prostore gde nema mesta za pozitivnu energiju. Nabavite neki feng šui detalj, odaberite tapetu za jedan zid ili obogatite sofu veselim jastucima.

Lampe su obavezan deo dekora

Ukoliko su u vašoj dnevnoj sobi ili kuhinji jedino svetlo halogenske sijalice, onda imate ozbiljan problem! Halogenke su lepo i moderno osvetljenje ali ne i dovoljan izvor svetla. Obavezno opremite dom i lampama koje će vam dodatno osvetliti prostoriju i bolje ćete videti šta radite. Osim toga, toplije osvetljena prostorija doprineće boljem raspoloženju ukućana.

Poslednje vesti
Ne propustite