11.10.2020

Filmovi za sve generacije u kojima će podjednako uživati i deca i odrasli

Kada nedeljom uveče odlučimo da se opustimo uz dobar film, izbor odgovarajućeg naslova nije lak zadatak čak iako ćemo sami uživati u ostvarenju. Još veći izazov predstavlja odabir filma za celu porodicu, jer nema mnogo onih koji mogu zadovoljiti ukus različitih generacija. Upravo zbog toga napravili smo listu od 10 naslova koji će biti podjednako uzbudljivi i deci i odraslima. Bez obzira na to da li ste roditelji tinejdžera ili su vaši mališani tek počeli da gledaju dugometražna ostvarenja, u nastavku ćete sigurno naći bar jedan film koji možete zajedno da pogledate.

PRIČA O IGRAČNAMA (1995)

Animirani film o grupi čovekolikih igračaka, koje se pretvaraju da su beživotne kad god su ljudi u njihovoj blizini, fokusira se na rivalstvo između kauboja Vudija i astronauta Baza Lajtjira. Reč je o epskoj priči s mnogo pozitivnih uzora i porukama o prijateljstvu.
Film mogu gledti osobe starije od pet godina.
Film je dostupan na: HBO GO

ČAROBNJAK IZ OZA (1939)

Film snimljen po istoimenoj knjizi Franka Bauma mnogi smatraju jednim od 10 najboljih filmova svih vremena, a zahvaljujući ovom ostvarenju Džudi Garland postala je krajem tridesetih nova zvezda Holivuda. Uzbudljiv naslov uči decu važnim životnim lekcijama, a s obzirom na to da je reč o višeslojnoj priči, svaki put kad ga budete gledali otkrivaćete nove skrivene poruke. Dodatna prednost ovog filma jesu maštoviti kostimi koji će oduševiti najmlađe.
Film mogu gledti osobe starije od šest godina.
Film je dostupan na: AMAZON PRIME VIDEO

ZAMKA ZA RODITELJE (1998)

Ovo je prvi dugometražni film Lindzi Lohan, koja je glumila dve devojčice – sestre bliznakinje – Hali i Eni. Njih dve se sreću u letnjem kampu kada otkrivaju da su ih roditelji razdvojili odmah nakon rođenja, pa je jedna rasla s majkom, a druga s ocem. Da bi saznale više o njima odlučuju da zamene mesta, ali i da pokušaju da ponovo rasplamsaju ljubav između roditelja.
Film mogu gledti osobe starije od šest godina.
Film je dostupan na: AMAZON PRIME VIDEO

VAJANA (2016)

Pre tri hiljade godina, najveći mornari sveta putovali su po širokom Pacifiku i otkrivali brojna ostrva Okeanije. Ali onda, na skoro hiljadu godina, njihova putovanja su prestala, i niko, do dan-danas, ne zna zašto. Živahna tinejdžerka Vajana odlučuje da reši tu misteriju, a dok pokušava da spasi svoju zajednicu, otkriće i sopstveni identitet. Ovo je definitivno jedan od najboljih animiranih filmova snimljenih poslednjih godina, sa sjajnom muzikom i hrabrim i inspirativnim likovima.
Film mogu gledti osobe starije od šest godina.
Film je dostupan na: HBO GO

ODJEDNOM PRINCEZA (2001)

Stidljiva tinejdžerka Mija, koja odrasta sa samohranom majkom u San Francisku, otkriva da je postala princeza male evropske zemlje nakon smrti svog otuđenog oca, koji je, na njeno zaprepašćenje, bio krunisani princ Đenovije. Tako počinje njena komična transformacija od autsajderke do graciozne princeze, koja je praćena medijskom pompom, spletkama ljubomornih drugarica iz škole i zaverom za preuzimanje njene zemlje. Ova priča o odrastanju uči nas važnosti porodičnih veza, a niz zabavnih likova vas neće samo nasmejati već će vas i naterati da se saosećate s njima.
Film mogu gledti osobe starije od osam godina.
Film je dostupan na: HBO GO

HUGO (2011)

Priča filma Martina Skorsezea prati dečaka Huga koji živi na železničkoj stanici i servisira velike satove. Hugo je siroče kome su roditelji preminuli, a ujak koji ima starateljstvo nad njim iznenada je nestao bez traga. Kako ne bi bio poslat u sirotilište jer nema ko o njemu da se brine, Hugo putem redovnog servisiranja satova na stanici stvara iluziju da je njegov ujak i dalje prisutan i da uredno obavlja svoj posao. Njegova glavna misija je da dovrši mehaničkog robota, kog mu je ostavio otac, jer je siguran da će mu ta mašina dati odgovor na pitanje zašto je njegova sudbina tako crna.
Film mogu gledti osobe starije od osam godina.
Film je dostupan na: HBO GO

GOSPOĐA DAUTFAJER (1993)

Danijel Hilard (Robin Vilijams) je ekscentrični glumac specijalizovan za pozajmljivanje glasa crtanim junacima. On je dobar čovek i brižan otac, ali ne predstavlja nikakav uzor svojoj deci i ne ume da zavede red u kući. Zbog toga je njegova supruga Miranda odlučila da se razvede od njega, a sud donosi odluku da decu može da viđa jednom nedeljno. Da bi ostao u kontaktu sa svojim mališanima, on se prerušava u gospođu Dautfajer i dobija posao kućne pomoćnice kod bivše supruge.
Film mogu gledti osobe starije od 12 godina.
Film je dostupan na: HBO GO

SKRIVENE BROJKE (2016)

Ovo je film inspirisan istinitom pričom o elitnom timu crnih matematičarki u NASA-i, koje su pomogle Americi da pobedi u svemirskoj trci sa suparničkim Sovjetskim Savezom, i istovremeno ubrzale bitku za jednaka prava svoje rase. U ovom ostvarenju na fascinantan način spojeni su romantika, časovi istorije, lekcije o prijateljstvu i motivacija da se uvek borimo za najviše ciljeve.
Film mogu gledti osobe starije od 12 godina.
Film je dostupan na: HBO GO

BILI ELIOT (2001)

Bilijev otac žarko želi da njegov sin postane bokser, ali ovaj mališan nema talenat za taj sport. Kada tokom jednog treninga u uglu sale vidi devojčice koje vežbaju balet, Bili odlučuje da, krijući od svoje porodice, počne da trenira s njima, a njegova učiteljica otkriva da ima redak talenat. Ovo je film o hrabrom mladiću koji se suočava s rodnim stereotipima, a iz čitave priče izlazi kao pobednik.
Film mogu gledti osobe starije od 13 godina.
Film je dostupan na: AMAZON PRIME VIDEO

SLUŽAVKE (2012)

Zasnovan na istoimenom bestseleru, ovaj film je baziran na priči o prijateljstvu tri različite, ali podjednako izuzetne žene iz Misisipija. Radnja je smeštena u 1960. godinu, kada se junakinje udružuju u borbi za rasnu i rodnu ravnopravnost, a tokom te borbe čitav grad će se okrenuti protiv njih. Duboko dirljivo ostvarenje s mnogo britkog humora zapravo predstavlja bezvremenu priču o tome da snagom volje uvek mogu da se naprave promene u društvu.
Film mogu gledti osobe starije od 13 godina.
Film je dostupan na: HBO GO

Naslovna fotografija: @rachparcell

Poslednje vesti
Ne propustite