18.12.2016

Filmska preporuka: Najlepši praznični naslovi

Ostalo je nešto više od deset dana do Nove godine, a praznični duh uvukao se u sve pore života. Magiju najlepšeg doba godine možete dodatno “pogrejati” ukoliko odlučite da pogledate neko od filmskih ostvarenja koja nam iz Holivuda stižu krajem svake godine. Ona, po pravilu, uz prazničnu atmosferu donose i odličan miks romanse, porodičnih odnosa, nešto drame i mnogo ljubavi i zajedništva na samom kraju filma. Ovog decembra u bioskope možete pogledati filmove Office Christmas Party (Ludi Božić u kancu) i Bas Santa 2 (Nevaljali Deda Mraz 2), a ukoliko više volite da gledate filmove u kućnoj atmosferi uz kuvano vino i kokice možete se odlučiti na neki od starijih naslova. Ukoliko ste na neke od njih zaboravili, donosimo vam naše predloge za odlično nedeljno popodne.

OFFICE CHRISTMAS PARTY (2016)
Radnja filma prati menadžment kompanije koji, kako bi se izbeglo zatvaranje kancelarije, pokušava da napravi najbolju božićnu zabavu ikada i na taj način privuče potencijalnog klijenta u cilju da završe posao koji će njihovu kompaniju podići na noge. Zabava naravno ubrzo krene neočekivanim tokom…

WHEN HARRY MET SALLY (1989)
Jedan od najvoljenijih filmova svih vremena, ljubavno pismo Njujorku i začetak postmoderne romantične komedije, ovaj film je samo oda prijateljstvu koje prerasta u ljubav i još jedan dokaz da muško-ženska prijateljstva ne postoje. Besprekoran scenario Nore Efron i glumačke bravure Meg Rajan i Bilija Kristala koje će teško biti dostignute. Šarmantan, vrcav, ironičan i, naravno, poslednja scena baš na novogodišnje veče kada svi pevaju „Should old acquaintance be forgot, and never brought to mind?”.

IT’S A WONDERFUL LIFE (1946)
Najbolji božićni film svih vremena ujedno je ultimativna priča o naivnom američkom idealizmu u liku Džimija Stjuarta. Njegov Džordž Bejli nikada neće napustiti svoju palanku, ali će uticati na živote toliko ljudi da na kraju, kad jaka sumnja razdire, Svevišnji šalje anđela da mu pokaže kakav bi život njegovih bližnjih bio da se on nikada nije rodio. Ko ne zaplače u poslednjih desetak minuta filma, ima srca od kamena i voli samo Larsa Fon Trira.

LOVE ACTUALLY (2003)
Ultimativna britanska romantična komedija napravljena po oprobanom receptu fragmentarne dramaturgije uz gorko-sladak ukus. Ansambl najvećih glumačkih imena, uz blago podsećanje da Božić može biti najtužniji dan u godini i obavezan trijumf ljubavi i porodice sa finom vajldovskom ironijom.

NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS (1993)
Nije prošlo ni dve decenije, a ovaj neobičan animirani film iz Bartonove produkcije postao je klasik, iako je to u stvari anti-diznijevski mjuzikl, morbidan i gotski intoniran ali sa srcem na pravom mestu. Ovo je film za sve kojima su se smučili dosadni irvasi, pijani Deda Mrazevi i nametnuto praznično raspoloženje.

BAD SANTA 2 (2016)
Sigurni smo da neće nedostajati smeha uz iritantnog dekicu koji pije alkohol, psuje i pljačka šoping centre. Pored Bili Bob Torntona tu su naravno i Toni Koks (patuljak Markus) i Bret Keli (klinac). Ekipi se pridružila i Kejti Bejts koju ćemo gledati u ulozi Torntonove majke i Kristina Hendriks – u ulozi žene koja ima fetiš na dekicu…

A CHRISTMAS CAROL (2009)
Vrhunac pre Tin-Tin performance capture tehnologije. Animirani ali igrani film sa Džimom Kerijem, Gerijem Oldmanom i Kolinom Firtom (uglavnom svi neprepoznatljivi) u zastrašujućoj verziji Dikensove klasične priče. Možda je jedino „Scrooged” sa Bilom Marejem iz 1988. godine smelija i luđa.

WHITE CHRISTMAS (1954)
Najgledaniji film godine, najtiražniji singl svih vremena i u suštini fini, uvek romantični mjuzikl s velikanima poput Binga Krozbija, Denija Keja i Rozmari Kluni (Džordžova tetka Rouz). Pustite ovaj film babama i dedama i ješćete najbolju rusku salatu u kraju.

ELF (2003)
Ekscentrična (a kakva druga kad je Vil Ferel u pitanju) božićna komedija o robusnom junoši koga su odgajali vilenjaci – pomoćnici Deda Mraza kao jednog od svojih, u pokušaju da pronađe svoju pravu porodicu i korene. Kao i svi filmovi Vila Ferela, samo za fanove Vila Ferela.

THE ICE STORM (1997)
Istina, ovde nema ni Božića ni Nove godine, ali je u pitanju jedan od najboljih filmova o zimi, i jedan od najboljih američkih filmova devedesetih. Početak sedamdesetih u nekom ljutom predgrađu Konektikata, gorka priča o deci, roditeljima i seksualno razuzdanoj dekadi. Na kraju, kad se zaledi put i otkači strujni kabl, ostanite kod kuće, na toplom i suvom.

Poslednje vesti
Ne propustite