19.03.2017

Filmski maraton: Top 7 filmova sa Emmom Stone

Dobitnica ovogodišnjeg Oscara Emma Stone, koja je trijumfovala zahvaljujući očaravajućoj ulozi Mie u mjuziklu La La Land, prešla je dugačak put od prvih nastupa u školskim pozorišnim predstavama do jedne od najboljih glumica u Holivudu. Najpre se sa majkom iz mesta Skotsdejl u Arizoni preselila u Los Anđeles, potom je promenila svoje pravo ime Emily jer ga u bizarnim filmskim krugovima nisu prihvatili pod izgovorom da je već zauzeto, a usledilo je i niz odbijanja na prvim audicijama. No, nakon mnogobrojnih padova, dvadesetosmogodišnja glumica skrenula je pažnju na sebe najpre u filmu Kul momci, a potom su usledili i naslovi Dobrodošli u Zombilend, Devojka na lošem glasu, Služavke, Čudesni Spajdermen, Ta luda ljubav. Prelomna godina u njenoj karijeri bila je 2014. kada je ekscentrični Woody Allen proglasio svojom muzom posle uloge u filmu Magija na mesečini i brzo joj dao glavnu rolu u svom narednom ostvarenju Nerazuman čovek. Iste godine dobila je i prvu nominaciju za Oscara u filmu Čovek ptica kada je i zvanično postala miljenica ne samo filmskih već i modnih autoriteta. Zato vam predlažemo da ovo nedeljno popodne provedete uz neki od filmova ove darovite glumice koji vas sigurno neće razočarati.

1. DEVOJKA NA LOŠEM GLASU

Uloga Olive u ovom filmu doneo joj je prvu nominaciju za nagradu Zlatni globus. Emma glumi glavnu junakinju – neuglednu učenicu srednje škole koja jednog dana laže kako je izgubila nevinost, i koja zbog toga stiče reputaciju “lake” žene, ali i popularnost među svojim, pretežno muškim kolegama. Radnja prikazuju kako zbog njene laži nastaju komplikacije kada priče o njenom nemoralu dođu do nastavnika, odnosno kako počnu izazivati nevolje njenim prijateljima i poznanicima.

2. SLUŽAVKE

Radnja je smeštena u Džekson, Misisipi, a odvija se tokom šezdesetih godina dvadesetog veka. Emma je mlada i bogata Judžinija “Skiter” Filan koja odlučuje da napiše knjigu i to iz perspektive služavki crnkinja. U njoj želi da prikaže diskriminaciju i izrabljivanje obojenih osoba u bogataškim kućama američkog Juga, a pomažu joj Ejbilin Klark i Mini Džekson, služavke koje su tokom nekoliko decenija službe preživljavale neprijatnosti i poniženja najgore vrste. Film je bio veliki bioskopski hit 2011. i dobio nominacije za najznačajnije filmske nagrade.

3. TA LUDA LJUBAV

Ovo je njen prvi film sa Ryanom Goslingom. Radnja počinje kada Kal Viver (Steve Carell) saznaje da ga žena Emili (Julianne Moore) vara sa kolegom i odlučuje da se razvede. Seli se u svoj stan i očajan, večeri provodi napijajući se u raznim barovima. Jedne večeri upoznaje Džejkoba (Ryan Gosling), mladog ženskaroša koji mu obećava da će ga naučiti kako da osvoji žene i spava sa kojom god poželi. Prijatelji počinju da se udaljavaju kada srcelomac Džejkob upoznaje Hanu (Emma Stone) sa kojom odlučuje da započne emotivnu vezu…

4. GANGSTERSKI ODRED

Ovaj film doneo joj je drugu saradnju sa Ryanom Goslingom, a ulogom glamurozne Grejs ponovo je privukla pažnju Holivuda i zvanično postala jedna od najlepših mladih glumica. Inače, ovaj film opisuje život mafijaša Mikija Koena (Sean Penn) koji vlada Los Anđelesom krajem četrdesetih godina prošlog veka. Pored toga što kontroliše tržište droge, prodaju oružja i prostituciju, on želi da stavi šapu i na kladioničarski posao, od Los Anđelesa pa sve do Čikaga. Kao velike saveznike ima brojne ljude, ali i korumpirane policajce i političare. Samo jedan policijski odred LAPD-a je van njegovog domašaja, pod vođstvom je Džona O’Mare (Josh Brolin) i Džerija Vutersa (Ryan Gosling).

5. MAGIJA NA MESEČINI

Kineski mađioničar Vej Lin Su je najčuveniji mađioničar svog vremena, ali malo njih zna da je to samo lik za pozornicu Stenlija Kroforda (Colin Firth), mrzovoljnog i arogantnog Engleza s previsokim mišljenjem o sebi i averzijom prema lažnim spiritualistima. Na nagovor prijatelja, Stenli kreće na Azurnu obalu kako bi razotkrio mladu vidovnjakinju Sofi Bejker (Emma Stone). Sledi niz događaja koji su magični u svakom smislu te reči.

6. ČOVEK PTICA

Ovaj film doneo je Emmi prve nominacije za Oscara, Zlatnog globusa i BAFTA nagradu. Iako nije osvojila ni jedno od ovih važnih priznanja postala je miljenica Holivuda. Čovek ptica bio je najpopularniji film u 2014. godini u kome glavne uloge tumače i Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan i Naomi Watts. Keaton igra holivudskog glumca na zalasku karijere poznatom po svojoj herojskoj ulozi u borbi da na Brodveju postavi adaptaciju priče Raymonda Carvera. Ovaj film odlično opisuje položaj glumaca u Americi i zbog toga je naišao na odličan prijem naročito među članovima Američke filmske akademije.

7. LA LA LAND

Ryan Gosling igra džez muzičara koji se zaljubljuje u glumicu u usponu (Emma Stone), nakon čega sledi prava ljubavna romansa sa zapletom. Radnja filma smeštena je u Los Anđelesu sa naglaskom na atmosferu zlatne ere Holivuda koja pršti romantikom kakva se ne viđa svaki dan.

Foto: Screnshoot

Poslednje vesti
Ne propustite