04.02.2017

Francuski tost: Slatki greh koji će vam razmaziti nepca

Vikend je rezervisan za duže spavanje, lagano razbuđivanje i hedonistički doručak u krevetu. Dok ispijate jutarnju kafu možda je i najbolji način da razmazite svoja nepca uz francuski tost. Potrebno je samo nekoliko prženica koje će vas podsetiti na mirise detinjstva i malo sezonskog voća. Jer, čuveni French toast je uptavo to – pohovani hleb sa pažljivom nadogradnjom koja ga čini dekadentnim izborom za doručak. Ovaj specijalitet nastao je iz praktičnih razloga – da bi se upotrebili ostaci bajatog hleba, ali je sa godinama postao jedan od najvećih gastro delicija. Iako se priprema i u slanoj varijanti, najčešća je ona slatka sa dodacima kao što su razni džemovi i marmelade, sirupi, prelivi, sveže voće i slično.
S obzirom na to da je sezona kompota donosimo vam dva recepta – sa jabukama i cimetom i bobičastim voćem i sirnim namazon.

FRANCUSKI TOST SA KOMPOTOM OD JABUKA

Foto: Whipped

Foto: Whipped

 

Sastojci:

Za kompot:
1 kašika maslaca
3 oljuštene i narezane jabuke
1/2 kašičice cimeta
1/4 šoljice javorovog sirupa

Za tost:

2 kašike šećera
1/2 kašičice cimeta
1 šoljica mleka
2 kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
4 jaja
12 kriški hleba
4 kašičice maslaca

Priprema:

Za pripremu kompota potrebno je zagrejati veliku šerpu na vatri srednje jačine i u njoj rastopite maslac. Dodajte jabuke i pržite ih oko 8 minuta odnosno dok ne omekšaju. na kraju dodajte javotov sirup i cimet.
Za pripremu francuskog tosta, umutite kuhinjskom žicom jaja sa solju, šećerom i cimetom, pa dodajte mleko i ekstrat vanile i još malo umutite. Zagrejte tiganj i u njemu rastopite maslac, a potom kriške hleba umačice u pripremljenu smesu i pržite sa obe strane na tiganju kao što to činite kada pravite obične prženice. Na kraju preko isprženog hleba dodajte kompot od jabuka.

FRANCUSKI TOST SA BOBIČASTIM VOĆEM

Instagram/foodnessgracious

Instagram/foodnessgracious

Sastojci:

Za namaz od sira:
200 g krem sira
125 g pavlake za šlag
1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv od voća:
200 g smrznurog bobičastog voća
2 kašike šećera

Za tost:

6 kriški hleba
4 jaja
1 šoljica mleka
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice ekstrakta vanile
2 kašike maslaca

Priprema:

Za preliv od voća, u šerpi zagrejte smrznuto šumsko voće sa šećerom, a ubrzo nakon što provri sklonite sa vatre.
Napravire namaz od sira tako što ćete u posudu staviti slatku pavlaku i sir i umutiti ih mikserom, a potom dodajte i ekstrat vanile.
Za tost umutite jaja sa mlekom, cimetom i ekstratom vanile. Umačite kriške hleba u dobijenu smesu i pržite ih sa obe strane na prethodno zagrejanom maslacu u tiganju. Poslužite tost sa namazom od sira i voćnim prelivom, a po ukusu možete dodati i šećer u prahu.

Naslovna fotografija: Instagram/foodnessgracious

Poslednje vesti
Ne propustite