09.10.2015

George Styler: Suština mog stvaralaštva je promovisanje multikulturalnosti

Negovanjem originalnosti i sopstvenog modnog izraza, dizajner George Styler uspeo je da se nametne kao jedan od vodećih na domaćoj modnoj sceni, a njegov talenat prepoznat je i izvan granica naše zemlje. Pre nego što je osnovao sopstveni brend, ovaj autentični umetnik čija je strast trikotaža, imao je priliku da sarađuje sa velikim modnim kućama kao što su Todor ili prestižni italijanski Baldinini.
U nekoliko poslednjih kolekcija svoj dizajnerski rukopis pokazao je kroz takozvanu konceptualnu modu, a želja mu je da razvije serijsku proizvodnju i svoje komade učini pristupačnim velikom broju ljudi.
George je ove jeseni po četvrti put svoj rad prikazao na London Fashion Week-u, a u novembru ga očekuje i revija u okviru beogradske Nedelje mode.
Nedavno ste imali priliku da prikažete svoju kolekciju na London Fashion Week-u u okviru platforme Fashion Scout, kakve utiske nosite iz Velike Britanije?
– Ovo je moje četvrto izlaganje na London Fashion Week-u, i svaki put sa oduševljenjem prihvatim poziv da odem u tu modnu prestonicu i da premijerno prikažem novu kolekciju. Utisci su odlični, i drago mi je što sam, po prvi put, backstage delio sa nekoliko kolega iz Srbije. Londonska publika je zanimljiva, i imponuju mi pozitivni komentari modnih stručanjaka.

1p gs 81015

Koliko je predstavljanje kolekcija u Londonu značajno za vas kao dizajnera?
– Pojavljivanje na London Fashion Week-u, iz sezone u sezonu, za mene je od velikog značaja jer je London najbolji grad na svetu za promociju jednog mladog brenda. Imao sam sreću da sam baš tamo proglašen za “Ones To Watch” dizajnera sezone, a takva nagrada je dobra odskočna daska. Od nekoliko stotina kandidata, modni eksperti su mene uvrstili u 4 najbolja dizajnera koji predstavljaju buducnost britanske i internacionalne modne scene.
Kada će beogradska publika imati priliku da vidi vašu kolekciju prikazanu u Londonu?
– Uvek se radujem kada dobijem poziv od Belgrade Fashion Week-a da prikazem svoj rad u Beogradu. Moja revija će se održati početkom novembra i bice dopunjena sa nekoliko novih kreacija.
Šta su po vama must have komadi za jesen/zimu 2015/16?
– S obizorm da sam dizajner trikotaže sigurno vas neće iznenaditi odgovor na ovo pitanje. Svakako da su must have komadi za ovu jesen/zimu koloritni pleteni detalji kao što su dzemperi, kape, šalovi ili rukavice.

2p gs 81015

Kome su namenjeni vaši modeli?
– Moji modeli su namenjeni muškarcima i ženam svih generacija koji žele da izgledaju autentično i savremeno, a da opet na sebi nose i duh tradicije.
Po čemu se izdvajate u odnosu na druge domaće dizajnere?
– Pored toga što sam jedan od retkih dizajnera koji se bavi trikotažom, izdvajam se po tome što promovisem našu kulturu širom sveta. Suština mog stvaralaštva je zapravo promovisanje multikulturalnosti, a to radim kombinovanjem balkanskog etna sa stilovima drugih naroda.
Pre nego što ste pokrenuli sopstveni brend imali ste priliku da radite za domaće modne kuće, koliko vam je to iskustvo značajno?
– Iskustvo rada u industriji je od velikog značaja za svakog dizajnera. Naše školstvo ne nudi mnogo praktičnog znanja, tako da sam imao sreću da se usavršavam u fabrikama koje su imale veliku produkciju i učestvujem u kreiranju stila širokih narodnih masa.

3p gs 81015

Radili ste kolekcije za italijanski brend Baldinini, a nemački Hugo Boss vam je ponudio posao. Da li vam je to dalo “vetar u leđa”?
– Interesovanje svetskih kompanija za moj rad mi je svakako imponovalo. Tek kada sam video da se moj talenat vrednuje širom sveta, odlučio sam da krenem sa samostalnom karijerom i napravim svoj brend.
Šta vam je do sada bila najznačajnija potvrda vašeg rada?
– Prošle godine sam proglašen za “Kralja trikotaže” u jednom britanskom stručnom magazinu, i tu potvrdu smatram najznačajnijom. Pored toga, imponuju mi nagrade, pozivi za gostovanja širom sveta, ali i sve češća interesovanja svetskih zvezda za moj rad.

4p gs 81015

Sa kakvim se izazovima susreću dizajneri u Srbiji?
– Jako je teško baviti se modnim dizajnom dok živite u Srbiji koja se ne može nazvati tekstilnom državom. Pored toga, tu je niz problema zbog toga što nismo deo Evropske unije, što smo malo tržište i ljudi često nemaju razumevanja za unikatne stvari. To je razlog zašto veliki broj talenata poput mene pokušava da karijeru gradi u inostranstvu.
Kakvi su vaši planovi za dalji napredak u karijeri?
– Nekoliko mojih poslednjih kolekcija bile su takozvana konceptualna moda kako bih pokazao svoje umeće i dizajnerski rukopis. Sada sam već u fazi kada u svoje linije ubacujem određeni broj “ready to wear” komada jer su moji planovi da razvijam serijsku proizvodnju kako bi moj brend bio pristupačniji većem broju ljudi.

5p gs 81015

Poslednje vesti
Ne propustite