13.10.2019

Guardian je objavio listu 100 najboljih filmova 21. veka

Britanski časopis Guardian okupio je pet renomiranih filmskih kritičara koji su sastavili listu 100. najboljih filmova snimljenih u 21. veku. Selekcija je napravljena kao poseban projekat o najznačajnijim pojavama u novom milenijumu, a uključuje i knjige, serije i umetnička dela koja su obeležila poslednjih 19 godina. Za najbolji film savremenog doba proglašeno je ostvarenje Biće krvi, reditelja Paula Thomasa Andersona, u kom glavnu ulogu tumači genijalni Daniel Day-Lewis. Celokupnu Guardianovu listu možete pogledati na linku, a mi vam predstavljamo 10 najboljih filmova. Ukoliko još niste odgledali neke od ovih naslova, obavezno ispravite grešku, jer je svaki vredan vaše pažnje.

Tim Amerika: Svetska policija (Team America: World Police, 2004)

Tim Amerika, međunarodni policijski odred posvećen održavanju opšte stabilnosti saznaje da diktator željan moći snabdeva teroriste oružjem za masovno uništenje. Junaci kreću u iscrpljujući misiju spasavanja sveta. Da bi se infiltrirali u terorističku mrežu, Tim Amerika regrutuje Garyja Johnstona, brodvejsku zvezdu u usponu. Iako u početku nerado pristaje da žrtvuje svoju obećavajuću karijeru, Gary shvata da je njegov glumački talenat potreban za viši cilj. Uz pomoć Spottswoodea, vođe Tima Amerika, i saboraca Chrisa, Sarahe, Lise i Joea, Gary upada u skrovište terorista gde otkriva da je njihov plan već počeo da se odvija. Od piramida u Kairu, preko Panamskog kanala, do palate Kim Džong Ila, diktatora željnog moći, Tim Amerika očajnički pokušava da sačuva civilizaciju.

Zama (2017)

Krajem 18. veka, u udaljenom kutku Paragvaja, Don Diego de Zama, oficir španske krune rođen u Južnoj Americi, čeka kraljevo pismo kojim će ga nagraditi premeštajem iz grada u kome stagnira, na neko bolje mesto. Njegova situacija je zaista delikatna. Mora da se postara da ništa ne zaseni njegov premeštaj. Primoran je da ponizno prihvati svaki zadatak koji mu povere guverneri koji se menjaju dok on ostaje uvek na istom mestu. Godine prolaze, a kraljevo pismo nikada ne stiže. Kad Zama shvati da je sve izgubljeno, pridružuje se vojničkoj družini koja juri opasnog bandita.

Moonlight (2016)

Reč je o adaptaciji predstave In Moonlight Black Boys Look Blue, u središtu priče je sudbina Chirona, nesigurnog i povučenog dečaka, koji je svestan da se u nečemu razlikuje od drugih vršnjaka. Odrasta u siromašnoj četvrti uz problematičnu majku koja mu ne pruža saosećanje i podršku. Život mu se menja kada, prilikom bežanja od napasnika, završi u krek-hausu gde upoznaje lokalnog dilera Juana (Mahershala Ali). On postaje neka vrsta mentora malom Chironu, a njegova devojka Teresa (Janelle Monáe) postaje mu oslonac koji nikada nije imao u svojoj majci.

Sinegdoha, Njujork (Synecdoche, New York, 2008)

Radnja se odvija oko reditelja Cadena Cotarda (Phillip Seymour Hoffman) koji radi na vrlo zahtevnom pozorišnom komadu. Njegova supruga Adele (Catherine Keener) napustila ga je i sa ćerkom Olive otišla u Berlin, a nova veza sa šarmantnom Hazel (Samantha Morton) raspala se već u startu. Uz to, napala ga je misteriozna bolest koja mu polako blokira autonomne funkcije. Zabrinut zbog prolaznosti života, Cotard okuplja glumačku trupu i počinje da sastavlja repliku Njujorka u jednom skladištu. Kako replika grada raste, tako se njegov život gubi…

Skriveno (Caché, 2005)

Georges Laurent (Daniel Auteuil) ugledan je književni kritičar i voditelj prestižne televizijske emisije o kulturi, živi u Parizu s Anne (Juliette Binoche), obrazovanom suprugom i sinom. Njihov skladni privatni život iznenada jednoga dana naruše pošiljke nepoznatoga pošiljatelja, bez teksta, ali s video kasetama na kojima su snimci zgrade u kojoj oni stanuju. Kako je pošiljaka sve više i više, strah Laurentovih postaje sve jači, tim više što nikako ne mogu doći do ideje ko bi to mogao da bude. Iznenada, Georgesu padne na pamet jedan bizaran čovek iz njegovog detinjstva, koji bi jedini imao razlog da napakosti njegovoj porodici.

Raspoloženi za ljubav (Faa yeung nin wa, 2000)

Dva bračna para uselila su se u novu zgradu u Hong Kongu, otprilike u isto vreme. Dok im supružnika nema, urednik novina Chow i lepa sekretarica Li-zhen se sprijatelje, a onda shvataju da su njihovi partneri u vezi. Emocije među njima postaju sve veće, ali su obećali da neće biti poput svojih supružnika i da neće uraditi ništa loše. Ipak, ljubav na kraju biva jača od njihovog obećanja.

Ispod kože (Under the Skin, 2013)

U naučno-fantastičnom trileru glavnu ulogu tumači Scarlett Joahansson – miteriozna, bezimena žena s druge planete, koja se kombijem vozi po Škotskoj i zavodi usamljene muškarce. U procesu zavođenja, jedne noći, počinje da razmišlja o svom pravom identitetu, te otkriva ne tako prijatnu istinu.

Odrastanje (Boyhood, 2014)

Film Richarda Linklatera snimala je ista ekipa svih 12 godina. To je inovativna priča o odrastanju, viđena očima dečaka Masona (u izvanrednom izvođenju Ellaraa Coltrane), koji doslovno odrasta pred našim očima. Ethan Hawke i Patricia Arquette glume Masonove roditelje, a debitantkinja Lorelei Linklater tumači ulogu njegove starije sestre Samanthe. Odrastanje prikazuje trnovit put odrastanja kao nijedan film dosad. Kadrovi odrastanja sa izleta i porodičnih večera, preko rođendana do maturiranja i svih trenutaka između, zaista su veličanstveni, uz muzičku pratnju koja obuhvata lepezu pesama od Yellow grupe Coldplay do Deep Blue grupe Arcade Fire. Film je ujedno i nostalgična vremenska kapsula nedavne prošlosti i oda odrastanju i roditeljstvu. Nemoguće je gledati Masona i njegovu porodicu, a ne razmišljati o sopstvenom putovanju.

.

12 godina ropstva (12 Years a Slave, 2013)

Film je baziran na neverovatnoj, istinitoj priči jednog čoveka i njegovoj borbi za slobodu i opstanak. Suočavajući se sa surovošću, oličenom u ozloglašenom vlasniku robova, kao i sa neočekivanom ljubaznošću, Solomon pokušava ne samo da ostane živ, već i da vrati svoje dostojanstvo. U nezaboravnoj odiseji koja je trajala 12 godina jedan događaj promeniće tok njegovog života. A to je bio susret sa kanadskim abolicionistom.

Biće krvi (There Will Be Blood, 2007)

Film, koji je proglašen za najbolji u 21. veku, predstavlja hroniku života i vremena izvesnog Daniela Plainviewa (Daniel Day-Lewis) koji se od propalog kopača srebra koji sam odgaja sina uzdiže do samoniklog naftaškog tajkuna. Kada Plainview dobije dojavu da postoji gradić na zapadu ispod čijeg tla se nalazi more nafte, kreće sa sinom H. W. (Dillon Freasier) da okuša sreću u prašinom zagušenom Malom Bostonu. U ovom gradiću na ivici opstanka, u kojem se glavna uzbuđenja vezuju za crkvu harizmatičnog propovednika, ocu i sinu sreća se osmehnula. Iako ih otkriće nafte čini bogatašima, ništa neće ostati isto jer nastaju sukobi, a sve ljudske vrednosti – ljubav, nadu, zajedništvo, veru, ambiciju pa čak i vezu između oca i sina – kvare korupcija, prevare i potoci nafte.

Foto: IMDB

Poslednje vesti
Ne propustite