Leto 2020
26.07.2020

Holandske bebi palačinke su savršen nedeljni doručak, a mi vam donosimo originalni recept

Holandske bebi papačinke nastale su pre 120 godina u jednom restoranu u Sijetlu, a iako njihovo ime (Dutch baby) sugeriše da vode poreklo iz ove evropske zemlje, zanimljivo je da je kuvar Victor Manca inspiraciju za recept pronašao nemačkim palačinkama s jabukama, koje su najsličnije našim jabukama u šlafroku. Pretpostavlja se da se reč Dutch u nazivu pojavila kao pogrešan izgovor reči Deutsch, i tako je palačinka umesto nemačke nazvana holandskom, iako nema baš nikakve veze s njihovim dezertima.

@bethkirby

Ova, danas svetski poznata poslastica, obično se servira za doručak u kombinaciju sa različitim nadevima, a sezonsko voće najčešće je sastavni deo fila. Za raziku od tradicionalnih palačinki, peče se u rerni, a testo je pufnasto i hrskavo. Ukoliko ove nedelje želite da pripremite malo delikatniji doručak za sebe i svoje ukućane, u nastavku vam donosimo originalni recept.

@saltandwind

Sastojci:
6 supenih kašika putera
3 jaja
2/3 šolje pavlake za kuvanje
2 supene kašike smeđeg šećera
2/3 šolje oštrog brašna
1/2 kafene kašike ekstrakta vanile
1/2 kafene kašike soli

@sweetsamsations

Priprema: Uključite rernu na 220 stepeni i u njoj stavite vatrostalnu posudu ili tepsiju od gvožđa, čiji je prečnik oko 25-30 cm. U međuvremenu rastopite 4 kašike putera i kuvajte ga dok ne dobije zlatno-braon boju, a potom sklonite s ringle i ostavite da se prohladi. Stavite u blenderu jaja, pavlaku za kuvanje, 2 kašike smeđeg šećera, brašno, ekstrakt vanile i so 2 kašike putera koji ste prethodno rastopili. Mutite dok ne dobijete glatko teksto. (Ako nemate blender testo možete umutiti i mikserom.)
Izvadite vatrostalnu posudu ili tepsiju iz vruće rerne i podmažite je preostalim otopljenim puterom sa svih strana, a potom izlijte testo vodeći računa da ga ravnomerno rasporedite po čitavoj površini. Vratite tepsiju u pećnicu i pecite oko 20 do 25 minuta, odnosno dok palačinka ne dobije zlatno-smeđu boju, a ivice ne postanu hrskave.

@halfbakedharvest

Kada je reč o nadevu, palačinke možete i jednostavno posuti prah šećerom, namazati kremom ili kombinacijom šlaga i sezonskog voća. Po želji možete napraviti i malo delikatniji nadev tako što ćete omiljene voćkice skuvati sa šećerom i dodati im malo slatkog likera. Poslastičarski krem od vanile takođe je odličan izbor za filovanje ovih ukusnih palačinki.

@halfbakedharvest

Naslovna fotografija: @halfbakedharvest
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite