Imamo recept za najukusiji humus

Humus je klasičan arapski namaz koji se prvobitno pravio u Egiptu, a danas je popularan u celom svetu što zbog bogatog ukusa, što zbog hraljivosti i niske kalorijske vrednosti. Pravi se od leblebija koje su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti. Bogate su proteinima i zbog čega je humus omiljen među vegetarijancima. Leblebije su efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a regulišu i nivo šećera u krvi.
Humus je bogat i omega 3 masnim kiselinama, koje su odlične za poboljšanje memorije i zdravlje srca i krvnih sudova. Pored toga, ovo jelo sadrži i gvožđe, vitamin B6, mangan, bakar, folnu kiselinu i amino kiseline. Triptofan, fenilalanin i tirozin su amino kiseline koje se nalaze u humusu i koje promovišu dobar i kvalitetan san i podižu raspoloženje. Možete ga koristiti kao namaz u sendvičima ili kao umak za sirovo povrće i prilog za glavna jela.
Priprema humusa je veoma jednostavna, a u nastavku pogledajte originalni recept za ovo zdravo i ukusno jelo.

Sastojci:

800g leblebija
4 kašičica tahinija (susam pasta)
2 čena belog luka
1 kašičica morske soli
6 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja
3 kašike soka od limuna
1-2 kašika kumina

Priprema: Potopite leblebije u vodu i ostavite ih da prenoće, a sledećeg dana ih kuvajte oko sat vremena. Kada se skuvaju, ubacite ih u blender i dodajte beli luk i so, a potom postepeno dodajte tahini, maslinovo ulje, kumin i sok od limuna. Kada dobijete kompaktnu smesu, humus je spreman za posluženje. Ukoliko želite, prilikom serviranja ga možete ukrasiti mirođijom ili peršunom.

Tekst: INJournal magazin
Foto: @minimalistbaker

Podeli

Scroll to Top