24.11.2015

INJournal intervju: Isidora Todorović o tradiciji salona “Ercegovac”

Kad se porodična ljubav i tradicija pretoče u posao, onda svaki radni dan postaje zadovoljstvo. Baš tako je u salonu “Ercegovac” koji postoji od 1927. godine i gde se ljubav prema umetnosti izrade šešiša i aksesoara prenosi sa kolena na kolena. Najmlađi član porodičnog tima je Isidora Todorović koja je nedavno počela aktivno da učestvuje u proširenju posla približavajući mladim generacijama proizvode salona “Ercegovac”. O kvalitetu ovih komada najbolje svedoče zadovoljni kupci koji već decenijama nose originalne modele, a Isidora tvrdi da je unikatni handmade šešir najbolji način da se izdvojite u vremenu masovne proizvodnje.
Ova mlada i kreativna devojka ima velike poslovne planove, a u iskrenom intervjuu otkrila nam je mnoge zanimljivosti vezane za istoriju salona, ali i svoje vizije o budućem razvoju.

1p e 231115

Salon šešira i aksesoara “Ercegovac” jedan je od prvih u našoj zemlji, po čemu ste danas prepoznatljivi?
– S obzirom ne to da su šeširi ručno izrađeni, svaki model ima “personal touch”, nema serijske proizvodnje i ukrašen je na svoj način. Šeširi su izrađeni od najkvalitetnijih materijala (filc od presovane zečije dlake i vune), po meri, prateći posebnosti naših mušterija.
Kako se salon razvijao tokom godina i koji momenti su bili ključni u njegovom postojanju?
– Salon su 1927. godine osnovali moji prababa i pradeda, Jelena i Vojislav Ercegovac, i od tada neprekidno radi. Ubrzo su imali pet radnji na potezu od Slavije do Palate Albanija, kao i salon u Nišu i Skoplju. Zapošljavali su 40 radnica, 4 šegrta i 2 trgovačka putnika. Na žalost, ekspanziju njihovog poslovanja prekinuo je Drugi svetski rat i nakon njegovog završetka, novo uređenje države, gde je šešir nepravedno okarakterisan kao element buržoaskog odevanja. Danas imamo samo radnju na Terazijama broj 40, koja postoji od 1932. Oni su svojim radom i upornošću uspeli da održe porodični posao. Tokom osamdesetih godina moja mama, Jelena Ercegovac udahnula je novi mladalački duh čitavoj priči, a danas to osveženje pružam ja.

2p e 231115

Vi ste četvrta generacija u vašoj familiji koja nastavlja porodični posao, jeste li oduvek znali da ćete se baviti time?
– Pošto sam rasla uz šešire, moji prvi kreativni pokušaji, još kao sasvim male devojčice, bili su usmereni ka modi. U početku, igrajući se, a kasnije izrađujući šešire i aksesoare koji su postali sastavni deo mog života.
Koliko dugo radite i kakve ste promene uneli u salon “Ercegovac”?
– Svaki put kada se nova generacija uključi u porodični posao, dolazi nova snaga, a sa njom i promene. I ja sam unela novu energiju i modne trendove mlade generacije, kojoj i sama pripadam. Osim što dizajniram šešire, bavim se i dizajnom i izradom modnih aksesoara. Smatram da aksesoari mogu potpuno da preokrenu i osveže nečiji izgled i imidž.

3p e 231115

Vešto koristite društvene mreže u promociji salona, da li vam i one pomažu za privlačenje klijenata mlađe generacije?
– Naravno, smatram da šešir osim svoje funkcije, predstavlja važan modni detalj svake mlade devojke. Društvene mreže, koje su danas sastavni deo života, odlično su mesto za prikazivanje novih ideja i modnih trendova.
Imate li u salonu stalne mušterije koje decenijama kupuju isključivo vaše šesire?
– O da! To svakako ide uz tako dugu tradiciju. Ja sam isuviše mlada da bih ih poznavala lično, ali je jako lepo kada na ulici prepoznam šešir kupljen u našoj radnji, iz prethodnih vremena. Međutim, ja bih želela da šešire približim mladim devojkama. Pogotovu danas, kada je masovnost proizvodnje veoma izražena, a unikatni, handmade šešir je upravo to, što u masovnosti, daje individualnost!

4p 231115

Da li vas kreiranje šešira čini srećnom?
– Kreativnost i stvaranje me ispunjuju. Radujem se svakom novom modelu. Ja sam na trećoj godini studija arhitekture i moji šeširi su moji objekti u malom. Šešir od svih odevnih predmeta ima najizraženiju treću dimenziju kao skulptura, kao objekat.
Kako birate materijale?
– Bitno mi je da su materijali kvalitetni, meki, prijatni za nošenje, ali i da traju…

5p e 231115

Šta od aksesoara vaše mušterije mogu da pronađu u salonu?
– Fascinante, cvetove, ogrlice, narukvice, prstenje, rukavice, marame, ešarpe – sve ono što može da upotpuni odevnu kombinaciju.
Kako biste voleli da se salon “Ercegovac” razvija u buducosti?
– Želja nam je, da salon prati modne trendove i potrebe mladih generacija koje dolaze, kako bi ideja započeta 1927. godine trajala i dalje!

6p e 23115

Foto: Jovana Rakezić

Napomena: Posetite INJournal Facebook stranicu gde sve čitaoce intervjua očekuje nagradna igra! Oni koji budu imali najviše sreće, dobiće jedan od tri vredna poklona koje daruje salon “Ercegovac”. Fotografije nagrada možete pogledati u našoj galeriji.

 


 

Poslednje vesti
Ne propustite