27.09.2015

INJournal preporuka: Šta nas sledeće nedelje očekuje u KC Gradu?

KC Grad i ove jeseni donosi niz odličnih kulturnih dešavanja koja su prilagođena različitim ukusima. Nova sezona već je u punom jeku, a mi vam donosimo program za sledeću nedelju.

Ponedeljak 28. septembar – subota 3. oktobar

Beograd Svetlosti – You Say Light, I Think Shadow

You Say Light I Think Shadow, po mnogima “knjiga godine”, daje nam odgovor na ovo pitanje. Ako ne jedan, onda tačno 109 odgovora. Tek da nagovestimo, neke od njih su potpisali dizajneri svetla kao što je Kaoru Mende, Chareles G. Stone ll, Gustavo Aviles, arhitekte Tadao Ando, Snøhetta, Takeshi Hosaka, Ivan Kucina, umetnici Christian Boltanski, Pipilotti Rist, Ulay, Škart, Zograf, pisci Srdjan Valjarević, Josef Kleindienst, režiseri Roy Andersson, fotografi Dawid, Sakari Viika, Tommaso Bonaventura… Autori projekta su Sandra Praun i Aleksandra Stratimirović, a nakon velikog interesovanja i posećenosti izložbe u Stokholmu i Ljubljani, sa sveže dodeljenom Red Dot nagradom, izložbu svečano otvaramo u velikoj galeriji KC Grad.

Četvrtak 1. oktobar

TRANSEVROPA FESTIVAL

U Beogradu će, od 1. do 5. oktobra, biti održan međunarodni Transevropa festival – Beyond the Fragments. Tokom četiri dana, nizom panel diskusija, umetničkih i drugih pratećih programa, ideja je da se napravi presek i kritički osvrt na trenutne političke i društvene paradigme u kontekstu savremenog evropskog diskursa. Kroz četiri tematske celine – Nove političke forme i pokreti, Alternativna ekonomija, Zajednička dobra, Migracije i mobilnost, internacionalna selekcija učesnika će, različitim programskim formama, pokrenuti dijalog o dominatnim problemima, s kojima su Evropa i svet danas suočeni, i mogućim alternativama.

Nate Hall + Jovanović

NATE HALL je pevač i gitarista američkog benda U.S. Christmas. Svoj solo projekat je započeo 2011. a godinu potom izdaje album «A Great River» za izdavačku kuću Neurot recordings, pod okriljem sastava Neurosis. Album predstavlja refleksiju o životu pod uticajem Boba Dilana, Nil Janga, Peti Smit, Brus Springstina i Van Zanta usput se oslanjajući na bogatu muzičku američku tradiciju i melanholiju Apalača.
JOVANOVIĆ je kantautor iz Beograda. Njegova muzika se može opisati kao amalgam Amerikane i bluza začinjen evropskim i balkanskim muzičkim nasleđem. Album prvenac «Jovanovic» objavio je samostalno 2014., a cilj mu je da do kraja godine izda još jedan album.
Karte u pretprodaji od subote, 12. septembra po ceni od 400 dinara na šanku KC Grad (12-00h). Na dan koncerta cena je 600.

Petak 2. oktobar

Vatra

Nakon prolećne, vreme je i za jesenju Vatru u KC Gradu. Hip Hop i RnB spektakl na kome će nastupiti 50 Grass, Inspektor, Фake Super, Byp_, Feloneezy… Cena ulaznice je 300RSD.

Subota 3. oktobar

Kišobran žurka

Sa početkom od 23h očekuje vas prva jesenja Kišobran žurka u Kulturnom centru GRAD. Svi žanrovi indie muzike se pažljivo i već uveliko krčkaju u našem muzičkom loncu i jedva čekamo da vam pustimo naš skakutavi, lepršavi i vragolasti miks koji služimo sve do jutra. Kišobran žurka je ujedno i zvanična žurka zatvaranja Beograda svetlosti, manifestacije koja obeležava Međunarodnu nedelju svetlosti u Beogradu. Svi ste se već navikli na naše svetlosne igre tako da ćemo se ovoga puta posebno potruditi da vas ne razočaramo. Cena ulaznice je 200 din.

Nedelja 4. oktobar

Rečotrrrrrč

U Beogradu će se od 1. do 4. oktobra održati susreti poezije i performansa Rečotrrrč/Wordrrrun na kojima će se, kroz neuobičajene i interaktivne formate, okupiti i predstaviti pesnici, plesači, koreografi i performeri iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Austrije, Francuske, Španije, Rusije, SAD…
Osmišljen kao zajednički projekat Akademie Schloss Solitude iz Štutgarta, Stanice Servisa za savremeni ples i treninga aktivne poezije Pesničenje iz Beograda, Rečotrrrč/Wordrrrun će podržati i promovisati transdisciplinarne eksperimente umetnika koji se bave rečima i telom, jezikom i pokretom i koji kroz svoj rad preispituju granice ovih umetničkih disciplina.
U saradnji sa Kulturnim centrom Grad, program poslednje večeri Rečotrrrča, 4. oktobra činiće završno Pesničenje, a zatim performans Concerto kontroverznog koreografa i performera, Iva Dimčeva.

Poslednje vesti
Ne propustite