26.09.2015

INJournal preporuke: Kako provesti hladni vikend u Beogradu?

Iako je stigla jesen, a sa njom i kišno vreme, kultura u Beogradu diše punim plućima. Otkrivamo vam tri načina da pobegnete od dosade tokom ovog vikenda.

1p v 25915

Ako ste ljubitelj sedme umetnosti, obavezno u svom najbližem bioskopu pogledajte novi film Stevana Filipovića – Pored mene. Zaplet nastaje kada profesorka istorije Olja (Hristina Popović) otkriva da je neko od njenih učenika odgovoran za napad na nju, koji je snimljen i postavljen na internet. Ona odlučuje da kazni đake koji umesto planiranog odlaska na ekskurziju, ostaju zaključani u školi – bez mobilnih telefona i interneta. Tako će na površinu isplivati nove ljubavi, stara neprijateljstva i duboko čuvane tajne, u noći koja će promeniti sve, a Oljini učenici će prvi put biti u situaciji da vide osobe pored sebe nekim drugim očima.

2p v 25915

U Studentskom kulturnom centru ovog vikenda održava se 13. Međunarodni salon stripa. Strategijska orijentacija ovogodišnjeg programa predstavljanja inostranog strip stvaralaštva na festivalu usmerena je ka najširoj čitalačkoj publici. Ona se ogleda u paketu programskog predstavljanja Bonelijevih autora, Morena Buratinija scenariste i urednika edicije „Zagor“ i Valtera Venturija jednog od crtača „Zagora“, takođe i crtača i scenariste albuma „Veliki Belconi“. U redakciji Morena Buratinija, akcentujemo izložbenu retrospekciju Zagora, sigurno najpopularnijeg strip junaka kod naše najšire čitalačke publike i likovnog karaktera upečatljive ikonografske pojavnosti u svetu popularne kulture. Od izuzetnog značaja za domaću strip scenu je i uvid u rumunsko stvaralaštvo preko grupe autora okupljenih u udruženju „Krajova strip“ (Banda desenata Craioveana) kao i oko istoimenog strip časopisa BDC.

3p v 25915

U dva šatora ispred Ušće Shopping Centra održava se drugi regionalni CoffeeFest, pod sloganom “Taman kad ste mislili da znate sve o kafi…”. Izlagači su ponudili veliki izbor kafa – od espresa, preko turske, pa do kafa sa aromom badema, vanile, čokolade i lešnika. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa novim trendovima i načinima pripreme kafe, a pored domaćih izlagača, Ambasade Indije i Indonezije na festivalu će predstaviti proizvode svojih zemalja. Kao i prošle godine, chill zona je centar svih zbivanja. Pored programa posvećenog kafi, gosti festivala mogu da pogledaju projekcije kratkih filmova, muzičke nastupe i da zaigraju na salsa žurki, a svi koji se slikaju na CoffeeFest-u učestvovaće u nagradnoj igri i imaju šansu da osvoje interesantno putovanje.

Poslednje vesti
Ne propustite