Leto 2020
04.09.2019

Inovativni tretman pomoću kog svako može imati gustu kosu

Gusta i zdrava kosa san je svake žene, ali ovaj ideal za mnoge je do skoro bio nedostižan. Ukoliko niste rođeni s bujnom kosom uglavnom ste morali da se dovijate na različite načine i da birate frizure koje čine da kosa izgleda gušće. Posebno je frustrirajuće kada dođe do pojačanog opadanja tokom ili nakon trudnoće ili usled hormonskog disbalansa koji je nastao iz nekog drugog razloga.

2k 4919

@matildadjerf

Srećom, medicina poslednjih godina rapitno napreduje i nudi rešenja za mnoge probleme za koje smo mislili da su nerešivi, pa i za ovaj. Trendovi u oblasti trihologije donose različite tretmane koji deluju na matične ćelije folikula i direktno stimulišu njegovu funkciju i rast nove dlake.
Jedan od najpopularnijih je tretman kose mezonitima koji je kod nas dostupan u Hair Clinic Beograd, jedinoj klinici u Evropi koja primenjuje metodu koja je trenutno hit u Americi. Dr Elena Arsova, triholog i menadžer Hair Clinic Beograd tvrdi da mezoniti aplikovani u skalp imaju neverovatnu moć da nateraju matične ćelije folikula da ponovo formiraju novu dlaku.

3k 4919

Dr Elena Arsova

– Mezoniti su resorptivni sintetski konci izrgrađeni od materijala koji podstiče proizvodnju kolagena, elastina, hijaluronske kiseline i aktivira fibroblaste. Kad mezoniti postavimo u skalp, oni bukvalno probude uspavane folikule i podstiču ih da rade. Na taj način direktno povećavaju broj folikula i broj dlaka na skalpu. S druge strane poboljšavaju i funkciju folikula, pa je nova kosa kvalitetnija i čvršća. Samo jedna aplikacija mezoniti rezultira dugoročnim rastom kose. Prvi rezultati vide se nakon 3 meseca, nakon 6. meseci postiže se optimalan rast, a za 9. meseci kosa dobija željenu gustinu i kvalitet.
DA LI SE MEZONITI MOGU KOMBINOVATI S DRUGIM TRETMANIMA?
PRP i KIT (Kolagen indukciona terapija) komplementarni su tretmani mezonitima. PRP je tretman koji stvara povoljnu sredinu za rast novoformirane dlake dok KIT mezotretman ojačava folikule.

30ke 4919

KADA BI PACIJENTI TREBALO DA SE OBRATE ZA POMOĆ?
– Za uspešnu stimulaciju rasta kose, nije dovoljno da uradimo adekvatne i efikasne tretmane već i da oni budu obavljeni na vreme odnosno dok je folikul dlake još živ. Videodermoskopijom kose i skalpa možemo da dijagnositikujemo tip ćelavosti, stadium gubitka kose, stanje folikula, stepen njegove aktivnosti… Na osnovu toga planiramo odgovarajuću strategiju za stimulaciju ponovnog rasta kose. Ako primenimo terapiju na vreme, možemo kompletno da vratimo izgubljenju kosu. Zato, savetujem da se pacijenti obrate trihologu čim primete da im se kosa proredila.
ZBOG ČEGA DOLAZI DO OPADANJA KOSE?
Postoji više faktora od kojih je jedan genetika, ali i hormonalni balans i stil života mogu imati presudan uticaj. Kvalitetna ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima bitna je nutritivna osnova za zdravu dlaku dok brza hrana, restriktivne dijete i neredovni obroci mogu da uzrokuju opadanje kose. Kvalitetan san i odmor, umereno vežbanje ili bavljenje hobijem takođe su značajni za ciklus rasta dlake.

1k 4919

@emilisindlev

Naslovna fotografija: @matildadjerf
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite