20.06.2016

Jamie Oliver: 5 najboljih recepata za ledenu kafu

Temperature su sve više, a sa njima je i sve veća želja da se rashladimo i malo nadogradimo omiljeni kofeinski napitak. Ice coffe idealno je rešenje za vrele letnje dane!
Popularni kuvar Jamie Oliver napravio je malo istraživanje o ledenoj kafi koja se već vekovima služi u Africi i Aziji dok je u Evropi postala popularna mnogo kasnije. Prvo su je prihvatili Francuzi, a poslednjih decenija sve se više pije i u Americi. Obilazeći svet, Jamie je došao do liste od 5 najboljih recepata za ice coffee, a mi vam ih prenosimo.

1. Mazagran

1lk 20616

Ovo je izvorni recept za ledenu kafu koji vodi poreklo iz Severne Afrike, a u zapadnom svetu prvo su ga prihvatili Francuzi u 19. veku. Pravi se jednostavno od espresa uz koji dolaze led i sok od limuna.

Sastojci:

2 doze espreso kafe
kocke leda
½ limuna
1 čaša vode s ledom

2. Grčki frape

2lk 20616

Grčki frape sastavni je deo ponude gotovo svih kafića, restorana i kafeterija u toj zemlji. Iako se izvorno pravi od instant kafe, može biti jako ukusan i ukoliko upotrebite espreso.
Potrebno je da kafičicu kafe stavite u šejker zajedno sa vodom i ledom i dobro protresete. Nakon toga, dodajte mleko i šećer po ukusu.

Sastojci:

1 kašičica instant kafe
hladna voda
kocke leda
malo mleka
šećer

3. Hladno pivo

3lk 20616

Kafa koja nosi naziv hladno pivo postala je pravi hit na aparatima širom Amerike, ali je možete napraviti i sami kod kuće. Ovaj slatko-kiseli napitak odličan je kada hoćete da se rashladite. Pravi se tako što na jednu kašičiću domaće mlevene kafe dodate 8 kašičica vode i pustite da odstoji 18 do 24 sati. Potom procedite i dodate led, mleko i šećer po ukusu.

Sastojci:

8 kašičica hladne vode
1 kašičica mlevene kafe
kocke leda
mleko
šećer

4. Vijetnamska ledena kafa

4lk 29616

Ovo je neodoljiva slatka varijacija ledene kafe. Pravi se tako što se espreso kafa nalije preko zaslađenog kondenzovanog mleka, a potom se dodaju kokce leda. Ukoliko vam se više dopada, možete korstiti i instant kafu.

Sastojci:

1 doza espreso kafe
zaslađeno kondenzovano mleko
kocke leda

5. Milkshake kafa

5lk 20616

Kremasta i ledena kafa bogatog ukusa sigurno će vas osvojiti. Najpre pomešajte vanilu i kokosovo mleko u plehu, smesu malo ugrejte, pa kada se rashladi, stavite u zamrzivač. U međuvremenu, potopite chia semenke u kokosovo mleko dok masa ne postane konzistentna. Na kraju zamrznutu smesu, chia semenke i dozu espreso kafe stavite u blender i sve dobro izmiksajte, Po želji, možete dodati i malo likera od kafe.

Sastojci:

1 kašičica chia semenki
50ml kokosovog mleka
2 doze espreso kafe
liker od kafe, po želji

Za zamrznuti krem:
½ kašičice vanile
150ml kokosovog mleka

Foto: jamieoliver.com

Poslednje vesti
Ne propustite