29.09.2019

Javni performans Marine Abramović pred 5 hiljada ljudi

U okviru izložbe Čistač, umetnica Marina Abramović održala je sinoć javnm predavanje u parku ispred Muzeja savremene umetnosti pred više od 5 hiljada ljudi, s kojima je podelila detalje iz svog života i stvaralaštva.
– Nikad nijedan vizuelni umetnik nije nastupao pred ovolikom publikom, bar ne da ja znam. Zato je za mene ovo veče veoma posebno. Interakcija sa publikom čini performans umetnošću i bez vas, ja ne bih postojala.

2 ma 29919

Nakon pozdravne reči umetnica je predavanje započela govorom u kome je istakla da se umetnik ne postaje, već da se kao takav rađa.
– Mi kao živa bića jednostavno dišemo, a kad prestanemo da dišemo više ne postojimo, isto tako je i sa stvaranjem. Kada se probudite, imate ideje i te ideje postaju opsesija i sve su veće i veće, zbog čega jednostavno osećate nemir u stomaku i niste sposobni ni za šta drugo, osim da odete u svoj studio i radite na njenoj realizaciji. To je znak da ste umetnik.

1ma 29919

Osvrćući se na to kako se izdvojiti i postati najbolji u onom što radiš, Marina je naglasila da su neophodne žrtva, patnja i samoća.
– Umetnik ne sme sebe da smatra idolom. Narcizam koji je vrlo česta pojava, postaje prepreka između umetnika i njegovog dela.
Marina je publici pokazala i fotografije iz detinjstva i mladosti i komentarisala trenutke koji su bili presudni za njen opus. Tada je istakla da je u ranim danima svog rada otkrila da je njeno glavno oruđe performans, a kako je ovaj koncept široj javnosti i dalje nepoznat, objasnila je da pravi performans prevazilazi vizuelnu umetnost.
– Performans predstavlja nematerijalnu vrstu umetnosti. Kada radiš u pozorištu, možeš da imaš lažni nož kao rekvizit, ali u performansu sve je realno, telo je telo, žilet je žilet, krv je krv. Nema glume, sve je stvarnost. Umetnik pred publikom mora biti prisutan telom i umom u određeno vreme i u određenom prostoru, na kojem će se desiti razmena energije. Publika oseća sve što u tom momentu umetnik proživljava. Kada publika veruje tada energija postaje predmet razmene – publika je ta koja performans čini performansom, jer se on ne može na isti način doživeti kroz dokumentovanu formu.

4ma 29919

Ona je s publikom izvela svojevrsnu vežbu odnosno performans AAA-AAA, tako da se u parku ispred MSUB čuo krik više od 5.000 ljudi. Pored toga, Marina je pozvala sve prisutne da ustanu, zatvore oči i spuste dlan na rame osobe do sebe, kako bi podelili bezuslovnu ljubav. Vežba je trajala sedam minuta, nakon kojih se zahvalila i pozdravila sa publikom, rečima:
– Ovo je najveći događaj u mom životu. Volim vas i nikada neću zaboraviti ovo veče.

3ma 29919

Foto: Bojana Janjić/MSUB

Poslednje vesti
Ne propustite