19.01.2021

Jednostavan beauty trik zbog kog vam niske teperatire i vetar neće isušiti lice

Temperature su već danima ispod nule, smanjena je količina vlage u vazduhu dok je centralno grejanje pojačano na maksimum. Sve to ostavlja posledice na našu kožu jer dolazi do vazokonstrikcije (krv odlazi iz dermisa) što dovodi do osećaja zatezanja, pojave crvenila i dehidratacije. Pored toga, hladan vazduh uzrokuje smanjene sposobnosti epidermisa da sintetiše lipide zbog čega se usporava lučenje sebuma dok odeća grube struktire, naročito ona izrađena od vune, dovodi do osećaja neprijatnosti i svraba.
Izazovi s kojima se susreće koža tokom zime nisu zanemarljivi, a štetnim uticajima iz spoljne okoline najizloženija je koža lica. Bez obzira na to da li imate masnu, normalnu ili suvu kožu verujemo da ste se bar nekad susreli s dehidratacijom u zimskom periodu, a ova pojava najizraženija je kod osoba sa suvim tipom kože. Mada smo odavno naučili lekciju da bi u ovom periodu godine trebalo da se okrenemo nešto intenzivnijim kremama za lice, nekada ni standardne promene u režimu nege nisu dovoljne. Zbog toga se u beauty zajednici konstantno pojavljuju novi trendovi koji omogućavaju koži da sačuva vlagu i tokom najhladnijih dana, a najnovi stiže iz Koreje.

@florboncuero

ŠTA JE SLUGGING?

Reč je o najnovijem K-Beauty trendu u nezi kože koji podrazumeva upotrebu vazelina u večernjoj beauty rutini. Ovo bi trebalo da bude poslednji korak u režimu nege, tačnije potrebno je naneti vazelin (količina bi trebalo da odgovara zrnu graška) nakon hidrantne kreme. Na ovaj način pojačava se dejstvo vaše kreme za lice, a vlaga ostaje zaključana u koži. Ovaj proces se događa zahvaljujući petrolatumu – glavnom sastojku vazelina, koji deluje na kožu kao okluzivno sredstvo. To znalu da stvara nepropusnu barijeru u gornjim slojevima kože i sprečava transepidermalni gubitak vode za čak 99%. Preostalih 1% vode koju koža gubi zapravo je veoma važan jer je to signal koji joj poručuje da proizvodi međućelijske lipide čime se popravlja kožna barijera. Okluzivi koji u potpunosti blokiraju gubitak vode ne ojačavaju zaštitnu barijeru pa nakon što ih uklonite s lica, vaša koža i dalje ostaje nezaštićena.

@georgiafowler

DA LI JE UPOTREBA VAZELINA BEZBEDNA ZA SVE?

Vazelin je jedan od najpouzdanijih preparata za negu kože, a najbolji dokaza za to je da Američka akademija za dermatologiju preporučuje ovaj preparat za lečenje ekcema kod novorođenčadi. Međutim, to što je vazelin bezbedan ne znači i da odgovara svim tipovima kože. Okluzivni sastojci poput petrolatuma ne prijaju osobama koje imaju akne pa bi one trebalo da izbegavaju upotrebu vazelina, a isto važi i za osobe s izuzetno masnom kožom. Za sve ostale, slugging je potpuno bezbedan.

Vaseline Original

Balea Vaseline

Crystal Derma Vaseline & Vitamin E

Ovaj tekst je origalno objavljen na našem portalu 28. novembra 2020. godine.

Naslovna fotografija: @florboncuero
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite