11.10.2016

Jednostavna pravila za uravnoteženu ishranu

I dalje se ne hranite zdravo, iako ste to davno uvrstili u svoju novogodišnju TO DO listu? Iako smo već na kraju godine, nikada nije kasno ili tačnije uvek je pravo vreme da se steknu dobre navike. Dve vodeće svetske nutricionistkinje – Kelly LeVeque i Elissa Goodman objedinile su svoja bogata iskustva kako bi napravile jednostavn program zdrave i izbalansirane ishrane koju svako može da sledi. Sledite njihova pravila i, osim što će vaša ishrana biti uravnotežena, nećete više imati problema sa viškom kilograma.

#1 Jedite sveže povrće
Uravnotežena ishrana obavezno uključuje sveže voće i povrće, a naročito je bitno konzumirati takozvano lisnato povrće – kelj, španać, zelena salata, brokoli, blitva, kupus… Oni su veoma bogati vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji su potrebni vašem organizmu. Obiluju i hlorofilom koji je neophodan za alkalizaciju krvi, ali i vlaknima koja čuvaju vaš probavni trakt.

#2 Birajte zdrave masti
Najnovija istraživanja dokazuju da treba izbegavati suncokretovo ulje i umesto njega koristiti zdrave masti poput badema, maslaca, kokosovog ulja… Oni neće povećati nivo vašeg holesterola što je veoma važno za zdravlje, a među namirnicama koje obiluju dobrim mastima neizbežan je i avokado.

#3 Konzumirajte zdravo meso
Ako spadate u osobe koje ne mogu da zamisle svoj život bez mesa trebalo bi birati ono iz proverenog, a najbolje je organskog uzgoja. Većina farmi u današnje vreme koristi antibiotike u odgoju životinja, a meso iz takvog uzgoja nutricionisti nepreporučuju. Takođe, najbolje je birati manje masno meso odnosno piletinu, ćuretinu i junetinu.

#4 Recite NE prerađenoj hrani
Gotova jela i svi ostali proizvodi kao što su paštete ili suhomesnata roba nisu najbolji za naše telo. Većina te hrane bogata je šećerima, rafinisanim ugljenim hidratima i veštačkim sastojcima za koje dobro znamo da su neprijatelji zdravlja.

#5 Nađite zamenu veštačkim šećerima
Slatkiši su sastavni deo ishrane gotovo svakog čoveka u savremenom svetu, ali ukoliko ne možete da se odreknete slatkih zalogaja, potrudite se da bar ne konzumirate beli šećer. Umesto toga birajte steviju, med, kokosov šećer ili javorov sirup.

#6 Izbegavajte ugljene hidrate
Ugnjeni hidrati podižu nivo šećera u krvi i stvara se višak insulina što može dovesti do niza neželjenih efekata. Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane podjednako je loše rešenje, ali treba dozirati njihovu konzumciju. Takođe, veoma je važan izbor ugljenih hidrata, a najbolji su oni koji se nalaze u bezgluteinskim žitaricama kao što su proso ili kinoa.

#7 Usvojite pravilo 80:20
Uravnotežena ishrana ne znači da trebate da se odreknete hrane koju volite, a koja možda nije zdrava. Umesto toga, akcenet se stavlja na umerenost. Zato se savetuje usvajanje pravila 80:20 koje podrazumeva da 80% vaše ishrane bude u skladu sa prethodno navedenim pravilima dok preostalih 20% namirnica koje konzumirate mogu biti sve one nezdrave đakonije koje neizmerno volite.

Poslednje vesti
Ne propustite