29.10.2016

Jesenji detoks: 4 napitaka koji ubrzavaju metabolizam

Hladni dani obično su ispunjeni jakom i kaloričnom hranom i nizom proslava koje počinju u kasnu jesen i kulminiraju sa dolaskom zime. Loše navike odražavaju se na naše telo – dobijamo višak kilograma, celulit, a koža izgleda umornije… Čak i ako nemate običaj da previše “grešite” kada je hrana u pitanju, detoksikacija će vam dobro doći da očistite organizam i “probudite” metabolizam.
Detoksikacija obično podrazumeva unos veće količine vode koja najefikasnije spire toksine iz organizma, a da bi dejstvo bilo potpuno dodajte voće ili povrće koje je odlično protiv slobodnih radikala. Ukoliko budete redovno pili ovih četiri napitaka, ubrzaćete vaš metabolizam i osnažiti imunitet. Njihova dodatna prednost je u tome što deluju protiv nadimanja te garantuju da ćete imati ravan stomak. I što je najbolje – dovoljno je da popijete samo jednu čašu tokom dana.

Voda sa krastavcem i lumunom

Foto: Wanderlust Drifted

Foto: Wanderlust Drifted

Sastojci:
1/2 krastavca
1 limun
Nekoliko grančica nane
Voda

Priprema: Operite i narežite krastavac i limun, i isperite grančice nane. Stavite sastojke u posudu, nalijte 1l vodom i ostavite da prenoći u frižideru.
Dejstvo: Limun će poboljšati vašu probavu, a krastavac i nana će isprati toksine. Napitak je bogat i vitaminom C koji je odličan za ten.

Voda sa jagodama i bosiljkom

Foto: Feast + West

Foto: Feast + West

Sastojci:
10 svežih jagoda
1/2 limuna isečenog na kriške
Sveže isceđen sok od 1/2 limuna
Listovi svežeg bosiljka
Voda
Priprema: Pomešajte sve sastojke u staklenoj posudi i dodajte 1l vode sobne temperature. Ostavite da se hladi 3-4 sata.
Dejstvo: Jagode su bogate kalijumom, vitaminom C, kao i mnogih drugih hranjivim materijama koje se bore protiv slobodnih radikala dok bosiljak ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo.

Voda sa đumbirom i nanom

Foto: Kitchen Confidante

Foto: Kitchen Confidante

Sastojci:
1 krastavac
3 cm svežeg korena đumbira
2 limuna
Sveža nana
Prstohvat himalajske soli
Malo eteričnog ulja od nane (po želji)
Voda
Priprema: Isecite krastavac na tanke listove i stavite u staklenu posudu u koju ste prethodno ulili litar vode. Dodajte đumbir isečen na komade i svežu nanu. Iscedite limune i dobijeni sok dodajte u napitak. Ostavite oko 4 sata u frižideru, a tek potom konzumirajte.
Dejstvo: Đumbir je odličan u prevenciji svih bolesti želudca, kao i protiv upale grla te je jako koristan naročito tokom zimskih meseci.

Voda sa mangom i ananasom

Foto: Eat This, Not That

Foto: Eat This, Not That

Sastojci:
1/2 ananasa
1/2 manga
1 limun
Voda
Priprema: Isecite ananas, mango i limun na kockice. Nalijte sve sa 2l vode i poslužite.
Dejstvo: Ananas ima antiupalno svojstvo, mango je odličan za probavu, pa je ovo odličan recept za sve koji žele da imaju ravan stomak.

Naslovna fotografija: myciin.com

Poslednje vesti
Ne propustite