03.02.2017

Jesu li društvene mreže zamenile odlaske na kafu sa prijateljima?

Ispijanje kafe sa prijateljima uz pretresanje svih važnih svakodnevnih tema jedan je od rituala u kome svi uživaju te crni napitak predstavlja i važan deo socijalizacije među ljudima. Svaka osoba počne da stiče naviku ispijanja kafe oko svoje 16. godine, a mladi najviše vole instant kafu. No, da li su smart telefoni i društvene mreže zamenile odlazak na kafu, i u kojoj meri, istraživala je kompanija Nestlé?
Istraživanje je sprovedeno među mladima uzrasta od 15 do 25 godina u Srbiji, a rezultati su predstavljeni na promociji nove kampanje NESCAFÉ 3u1 pod nazivom #PraviPrijatelji. Tom prilikom, Dragan Ilić, poznati radijski i TV voditelj i psiholog po obrazovanju i Aleksandar Milković Sale, glumac, stand up komičar i lice ove kampanje predstavili su i rezultate istraživanja.

Dragan Ilić

Dragan Ilić

Istraživanje pokazuje da je čak 94 odsto mladih u ovom uzrastu aktivno na nekoj od društvenih mreža ili koristi aplikacije za komunikaciju, a da na Facebook-u profil ima čak 93 odsto njih. Ipak, mladi provode približno isti udeo slobodnog vremena, četvrtinu dana, u online komunikaciji sa prijateljima i u ispijanju kafe ili odlasku na užinu sa društvom. S druge strane, na pitanje: “Sa koliko ljudi si aktivno u kontaktu preko Facebook-a?” odgovor “jedan do devet” dalo je 10 odsto ispitanika, dok je 17 odsto reklo da kontaktira sa “10-14”, “15-24”, “50-99” i “preko 100” prijatelja, od 500 koliko na svojim profilima ima 94 odsto ispitanika. Takođe, 42 odsto ispitanika, većinom ženskog pola, nikad nije poslalo zahtev za Facebook prijateljstvo nekome koga lično ne poznaju, dok je 15 odsto ispitanika, uglavnom muških, dodalo nepoznatu osobu na društvenoj mreži i to više od 25 puta.

Aleksandar Milković Sale

Aleksandar Milković Sale

Postavlja se pitanje – koliko su ova prijateljstva zaista jaka? Ukoliko se uzme u obzir da bi se čak 92 odsto ispitanika odreklo Facebook naloga zarad ispijanja kafe sa prijateljima, jesu. Prijateljstvo se naročito neguje u Istočnoj Srbiji, gde bi, pokazuje istraživanje, prosečan mlad čovek „dao ruku“ za pet prijatelja, što je iznad proseka u odnosu na druge krajeve naše zemlje gde je ova brojka dva do tri. Ipak, primetan je trend da i kada izdvoje vreme za svoje prijatelje, mladi često odgovaraju na poruke putem telefona, i to jedna trećina, pokazuju rezultati istraživanja kompanije Nestlé.
Večita dilema „ljubav ili prijateljstvo“ prevagnula je u korist prijateljstva, za koje se odlučilo 68 odsto mladih, a isto toliko ispitanika veruje i da putem Interneta može da pronađe ljubav. Zanimljivo je da je 23 odsto mladih upoznalo bar jednu ljubav putem interneta.

Poslednje vesti
Ne propustite