19.10.2021

Kako da se rešite nadutosti tokom menstrualnog ciklusa?

Menstrualne tegobe stvaraju probleme više od polovini ženske populacije, a osim bolova često je mnogo teže podneti nadutost sa kojom je gotovo nemoguće izaći na kraj. Uzrok tome jeste zadržavanje vode u organizmu, a iako nije lako otarasiti se ovog problema, postoje načini da se on svede na minimum. Donosimo vam pet saveta da se rešite nadutog trhuha tokom ciklusa.

REDOVNI OBROCI

Tri obroka plus dve užine obavezne su tokom ciklusa. Na taj način sprečićete velike oscilacije nivoa šećera u krvi. Takođe, potrebno je izbegavati slanu hranu jer ona izazova zadržavanje vode u organizmu.

1 mc 25320

@halfbakedharvest

MLEKO

Mleko može ublažiti mnoge predmenstrualne tegobe, a jedna od njih je i nadutost. Dve šolje mleka tokom dana prava su mera, a studija Columbia Univerziteta pokazala je da žene koje piju mleko imaju 48% više šanse da izbegnu simptome PMS-a.

FIZIČKA AKTIVNOST

Redovni treninzi imaju mnoge prednosti, a jedna od njih jeste i smanjene fizičkih i emocionalnih PMS tegoba. To znači da pomažu i kod nadutosti, ali i kod preterane razdražljivosti. Ako spadate u osobe koje nemaju vremena za odlazak u teretanu, vreme koje provodite u izolaciji odličan je period da pronađete odgovarajuće treninge na YouTubeu i da steknete naviku da vežbate kod kuće.

2n-311019

@helloglowblog

ČAJEVI

Biljni čajevi, naročito čaj od nane, ublažavaju bolove, ali i zadržavanje vode u organizmu. Zato tokom ciklusa bar jednom dnevno popite šolju čaja.

VODA

Možda zvuči paradoksalno, ali konzumiranje više od dva litra vode dnevno dovodi do smanjenja zadržavanja vode u organizmu. Voda pročišćava organizam i odlična je u borbi protiv nadutosti i opstipacije.

3mt 24320

@isabellath

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @queenofjetlags
Foto: Instagram

Poslednje vesti
Ne propustite