30.10.2020

Kako da se zauvek rešite suvih i ispucalih usana

Mada suve i ispucale usne nisu retka pojava ni leti, ovo je ipak sezona koja zahteva da im posvetimo malo više pažnje. Postoji više razloga zbog kojih tokom jeseni i zime dolazi do dehidratacije i osetljivosti usana, neretko i kože oko njih, a glavni su niske temperature i vetar u kombinaciji sa suvim vazduhom u zagrejanim prostorijama. Stanje se dodatno može pogoršati ako imate naviku da oblizujete usne ili koristite mat karmine koji ih isušuju.

@tayhage

Ako se suočavate sa ovim problemom, prvi korak koji bi trebalo da preduzmete jeste redovan piling (jednom ili dva puta nedeljno), kako bi uklonili mrtve ćelije sa usana. Birajte proizvode sa emolijentima jer imaju negujuća i hidrantna svojstva, a najučinkovitiji među njima su med, hijaluronska kiselina, ceramini, kokosovo ulje, šea i kakao buter. Kad izaberete odgovarajući proizvod nanesite ga na usne i umasirajte kružnim pokretima, kao kad radite piling lica ili tela, samo imajte u vidu da je koža na usnama znatno nežnija, pa izbegavajte grube pokrete. Nakon što uradite piling, uklonite višak proizvoda vlažnom peškirom ili tuferom. Razlika će odmah biti vidljiva, što vas može navesti da poželite da radite piling i češće, ali pokušajte da se suzdržite pošto će to imati suprotan efekat. Umesto toga, češće hidrirajte usne.

Estée Lauder Pure Colour Envy Smoothing Sugar Scrub tretman za usne

Sephora Honey piling za usne

M.A.C Lip Scrubtious piling za usne – Candied Nectar

Upravo je hidratacija drugi važan korak koji bi trebalo da preduzmete. Iako većina žena u svom neseseru ima balzam, koji redovno koristi, nekad čast i prečesto, to ne znači da su im usne zdrave. Izbor odgovarajućeg proizvoda mnogo je važniji od konstantnog mazanja usana, često bez ikakvog drugog efekta osim trenutnog vlaženja. Sastjci kao što su pantenol, lanolin, glicerol, lipidi, vitamin E, vazelin, pčelinji vosak, ulje noćurka, šea ili kakao buter najviše će prijati vašim usnama, pa zato obavezno pročitajte sastav kada sledeći put kupujete balzam.
Znamo da su balzami sa parfemima veoma primamljivi, ali ih izbegavajte. Parfemi nemaju drugu funkciju osim da lepo mirišu, a dokazano je da su najčešći uzročnik iritacije kako kože tako i usana.
Ako želite dodatnu negu, pre spavanja nanesite na i oko usana Pavlovićevu mast, vazelin ili kapsulu vitamina E, koji će im pomoći da brže zarastu, a kasnije i da se ne isušuju i ne pucaju.

Eucerin Acute balzam za jako suve usne

 

Carmex Sugar Plum balzam za usne

Za kraj budite mudri i pri izboru ruževa. Danas postoji mnogo negujućih formula, a uvek se možete osloniti i na balzane sa pigmentom.

Chanel Rouge Allure Luminous Intese ruž za usne – 186 Sensible

Guerlan Kisskiss Roselip Hydrating & Plumping Tinted balzam za usne – R371 Morning Rose

Naslovna fotografija: @harperandharley
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite