10.10.2019

Kako da zauvek sprečite opadanje kose

Koliko puta vam se, kada pogledate stare fotografije, čini da vam je kosa bila gušća, iako se možda niste suočili s pojačanim opadanjem? Utisak vas ne vara jer stres, nezdrava ishrana, nedovljno sna i druge loše životne navike dovode do gubitka kose, kako kod žena tako i kod muškaraca svih generacija. Ovaj problem dugo je važio za nerešivo stanje, ali danas je u medicini razvijena nova grana – trihologija, koja se bavi lečenjem ćelavosti, opadanja kose i bolesti kože glave dok je istovremeno razvijen čitav niz tretmana za tretiranje ovih problema, koji su dostupni i na našem tržištu.

1prp

@negin_mirsalehi

U Hair Clinic Beograd rade posvećeni triholozi Dr Elena Arsova i Dr Milena Stanojević, koje svojim klijentima nude inovativne tretmane za garantovano efikasne rezultate. Jedan od najboljih, kada je reč o lečenju opadanja kose, definitivno je PRP odnosno tretman krvom plazmom. Mada je većini prva asocijacija na ovaj tretman anti-ageing, Dr Milena Stanojević objašnjava da je podjednako učinkovit i kada je reč o lečenju opadanja kose.

2prp

Dr Milena Stanojević

– PRP terapija uključuje uzimanje krvi pacijenta, koja se zatim u posebnom aparatu centrifugira kako bi se dobila krvna plazma, koja sadrži faktore rasta. Plazma se malim igricama ubrizgava u folikule dlake što uključuje minimalnu nelagodu u trajanju od 10-ak minuta. Na skali od 0 do 10, prosečna ocena bola je 2. Tretmani se najpre rade jednom mesečno, a zatim na 3 do 6 meseci. U roku od nekoliko meseci, pacijent može primetiti manji gubitak kose, ali ubrzo nakon toga dolazi do povećanja debljine dlake i rasta nove kose.
DA LI JE PRP TRETMAN ZAISTA EFIKASAN?
– Studije pokazuju da PRP može obuzdati opadanje i pokrenuti rast nove kose kod muškaraca i žena kod kojih je ćelavost nasledna, a veliki uspeh ima i kod drugih formi opadanja kose, autoimunog porekla, kao i kod dufuznog proređenja kose.
Idealni kandidati za PRP terapiju su ljudi koji imaju kosu, ali se ona proređuje i istanjuje. I muškarci i žene dobro reaguje na tretmane, posebno oni koji imaju proređenja kosu na kruni i u predelu slepoočnica.

3prp

KAKO TERAPIJA DELUJE ?
– PRP ima više od 20 tipova faktora rasta, kao što su faktor rasta trombocitnog porekla (PDGF), vaskularni endotelijalni faktor rasta (VEGF), transformišući faktor rasta (TGF-β1). Ovi faktori regulišu kretnje ćelija, ćelijsku deobu i formiranje novih krvnih sudova, kreirajući povoljnu sredinu za rast folikula i dlake.
U Hair Clinic Beograd kombinujemo različite tretmane, zavisno od tipa opadanja kose, kako bi našim klijetima omogućili najadekvatniju terapiju. Da li ćemo tretman mezonitma kombinovati sa PRP tretmanom, laserskim ili KIT mezotretmanom određujemo nakon dermoskopskog pregleda folikula dlake. Na osnovu tipa gubitka kose, stepena gubitka, stanja folikula, stanja pore dlake, određujemo koja kombinacija tretmana je optimalna za svakog pacijenta pojedinačno.

4prp

@gisou

Naslovna fotografija: @negin_mirsalehi
Foto: Instagram, Promo

Poslednje vesti
Ne propustite